Epištoly o elitách a lidu

recenze

Epištoly o elitách a lidu (2018) / lada.ladislav
Epištoly o elitách a lidu

Hned na úvod této mé recenze musím napsat jednu důležitou věc: i já patřím k fanouškům Vlastimila Vondrušky. Mám velice rád jeho díla a nikdy si žádné nově vydané nenechám ujít. Opravdu žádné. Je pravda, že bych dokázal vybrat tak pět nejoblíbenějších, ale ať sáhnu po čemkoli od něj, ještě nikdy jsem nebyl zklamaný. A to už něco znamená!

Pro tohoto autora je typické, že se ve svých knihách zabývá hlavně historií. Přemyslovci, Husité - to jsou asi první pojmy, které se vám při zmínce o této osobnosti vybaví. Tahle se však z jeho běžného žánru tak trochu vymyká. Tady totiž nejde o historii, ale v první řadě o současnost. Takže: odpůrci historických děl zbystřete. I vy totiž můžete Vondruškovým knihám přijít na chuť.

Epištoly o elitách a lidu jsou vlastně takovým zamyšlením nad stavem dnešní společnosti. Vzhledem k tomu, že Vlastimil Vondruška je odborníkem na historii, nevyhneme se i historickým srovnáním, ale to není nikdy na škodu. Můžete totiž vidět, co a jak se vlastně změnilo. A pokud by vás náhodou tyto pasáže trošku nudily, tak je prostě přeskočte. I tak si myslím, že nakonec řeknete, že toto dílo za přečtení stojí.

Mám moc rád styl, kterým autor píše. Já vím, to říkají všichni jeho obdivovatelé, ale to asi ani jinak být nemůže. Líbí se mi hlavně jedna věc: jeho postřehy jsou inteligentní. Někdy vtipné, jindy sarkastické, pak kritické. Ať píše o čemkoli, nikoho neuráží a jeho argumenty mají hlavu a patu, což u spousty knih není samozřejmostí.

Jsou zde myšlenky, nad kterými se zasmějete. Pak ale také takové, nad kterými se zarazíte. Bohužel však velmi brzy pochopíte, že některé věci nejsou ničím jiným než hořkou pravdou. Žádná kritika zde není bezdůvodná.

Baví mě způsob, jakým je kniha rozdělená: jak napovídá název, je napsána ze dvou pohledů. Z pohledu elit a z pohledu lidu. Záleží jen na vás, se kterou z těchto dvou vrstev se ztotožníte vy. Já mám o svém pohledu na svět naprosto jasno a se spoustou myšlenek, které se Vondruška svým čtenářům snaží předat, rozhodně souhlasím.

Nemám ke knize nic, co bych ji mohl vytknout. Naopak opravdu doporučuji přečíst všem, kterým naše současná společnost není ukradená. Možná něco dokážeme změnit, když se nad některými věcmi zamyslíme. Třeba alespoň sami sebe.

Komentáře (0)

Přidat komentář