Epický konec Gatlon City

recenze

Supernova (2020) / MilenneWaver
Supernova

Závěrečný střet se blíží. A toho jsou si vědomi jak Renegáti, tak i Anarchisté, v čele s Novou, která je ochotná udělat cokoliv, aby se mohla pomstít. Jenže situace pro ní nebude vůbec jednoduchá. Celé Gatlon City je jako jedno velké bojové pole, a v sázce je vše, proto není prostor na chyby. Nova a Adrian se proto musí rozhodnout. Co jsou ochotni udělat, aby zachránili ostatní?

Oba hlavní hrdinové ušli od prvního dílu dlouhou cestu a vývoj, jakým si oba prošli, je zkrátka neuvěřitelný. Nova se v průběhu třetího dílu stala ještě odvážnější a silnější než kdy dřív. Odhodlaná bojovat za to, co vidí jako správné, je sice schopná ublížit, ale nikoliv svým přátelům. A právě to je pro příběh Supernovy zcela zásadní. Adrian se po konci druhého dílu naopak stal ještě uzavřenějším a ostražitějším, než předtím. Spolu s Renegáty se sice snaží ochránit Gatlon City před Anarchisty, ale nejde o boj, který by směřoval v jejich prospěch. Nemluvě o tom, že se i nadále snaží najít vraha, který zabil jeho matku. Jenže jak se nakonec ukazuje, pravda je mnohem komplikovanější. A v Adrianově minulosti se toho skrývá mnohem více, než se původně zdálo.

Začátek Supernovy hladce navazuje na děj Protivníků, ve kterých Anarchisté konečně získali to eso, které potřebovali ke svému triumfu. Jenže jejich vítězství netrvá dlouho, protože Novina skrytá identita, Nightmare, je v ohrožení. Mezi oběma stranami tak vypukne chaos, ve kterém se můžete těšit jak na několik bojů mezi Renegáty a Anarchisty, tak i na několik významných odhalení. Dějová linka Supernovy má bezpochyby velmi rychlý spád, přesto si v něm však najde autorka i místo na další špetku romantické linky, střet Sentinela a Nightmare, ve kterém dojde k jejich konečnému odhalení, nebo i na vývoj některých vedlejších postav, které konečně ukážou svou pravou tvář.

Styl psaní Marissy Meyer ani tentokrát nezklamal, a tak se můžete těšit na to, že vám nastaví laťku opravdu hodně vysoko. Příběh je od začátku až do konce velmi čtivý, zejména díky zvratům, které si autorka na čtenáře připravila. A že jich je skutečně hodně! Některé jsou sice slabší a předvídatelnější, ale najdou se mezi nimi i takové, které vás zaskočí. Zmínit tu mohu například epilog, který celou knihu přímo brilantně zakončil, byť u každého čtenáře určitě vyvolá ještě pár otázek.

Supernova se nakonec skutečně stala naprosto perfektní závěrečnou knihou série, kterou si určitě nesmíte nechat ujít. Nechybělo jí nic, od spousty akce, vysvětlení, i několika posledních zvratů, které vás bezesporu překvapí. Takže pokud máte rádi jedinečné postavy, čtivé a dobrodružné příběhy, a superhrdiny, není nad čím váhat. Doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář