Duch džungle

recenze

Ocejchovaná (2019) 5 z 5 / a.k
Ocejchovaná

Rebekka má za sebou nejtěžší roky svého života. Před sedmnácti lety jí lékaři nedávali moc nadějí. Tenkrát pobývala její rodina v africké Kampale a řidič ji vezl s porodními bolestmi do nemocnice. Následovala autonehoda a v jediném okamžiku přišla o spolucestující matku i své nenarozené dítě.
Teď po mnohaletém léčení a následném studiu práv nastupuje do zavedené dánské advokátní kanceláře, která se zaměřuje na realitní právo. Ve svých 35 letech konečně dostává její život smysl. Bohužel jí není osud nakloněný. Lékaři u ní objevují vážnou nemoc, při které může pomoct pouze transplantace kostní dřeně. Jediný žijící příbuzný je otec, se kterým však neudržuje kontakt.
Pak se objevuje silný motiv k návratu do Afriky. I přes špatný zdravotní stav se Rebekka vrací do Kampaly a podniká strastiplnou cestu s nejistým výsledkem.

Zatímco se Rebeka vypořádává s novou fatální situací, kdesi v jižním přístavu Kodaně bylo nalezeno mrtvé tělo. Obětí je Afričanka, kterou nalezli v jejím bytě s odřezanou končetinou. Neznámý psychopat si odnesl její nohu s sebou. Vyšetřování dostal na starosti detektiv Kim.

A pak tu máme ještě jeden příběh. V něm se přesuneme do Ugandy, přímo do středu africké buše, kde operují dětské ilegální vojenské jednotky. Samozvaný Plukovník zde velí dětským žoldákům a při jeho bestiálních praktikách se neubráníte pocitu odporu. Jeho surovost by nezkousla ani ta nejotrlejší bytost, natož nevinné děti, které byly ukradeny ze svých domovů a vycvičeny k zabíjení.

Všechny tyto tři dějové linky mají v sobě velmi silný námět a v románu se navzájem střídají. A tak chvíli trávíme s Rebekkou v Jutsku, hned nato s detektivem Kimem v Kodani a v mžiku se přesuneme až k africkému rovníku.
Při četbě vás samozřejmě napadá, jakou mohou mít všechny tři příběhy souvislost. Něco možná brzy budete tušit, ale pořád vám zbyde daleko víc otázek.
Všechny tři příběhy mají neskutečný náboj. Autorské dvojici se podařilo namíchat velmi svižný koktejl příběhů, plný napětí a nebezpečí, kdy je pro vás těžké odpoutat se od jednoho a přejít ke druhému. Při přeskakování mezi příběhy jsou chvíle, kdy ani nechcete opustit hrdiny v právě řešených situacích, ale na druhou stranu vás hned následující děj opět zcela strhne.

V románu je také velmi sugestivně zachycena atmosféra prostředí. Ať už budete právě s hrdiny v africkém slumu, uprostřed zdejší divočiny, nebo mezi místními, kde vládne korupce a často až lhostejnost ke snaze cokoliv řešit. Tak i v dánské lince, kde narazíte na problematiku přistěhovalectví a tak trochu neortodoxního vyšetřovatele.
Obzvlášť části věnované dětským vojákům jsou velmi tíživé a kruté a umocňuje je i předmluva, ve které autoři upozorňují na tuto problematiku z reálného afrického světa.

Román se výborně čte a osudy hrdinů jsou extrémně silné. Hned na počátku dostává vyprávění závratné tempo a to vydrží až do úplného konce. Příběh ocení čtenáři, kteří hledají velké dobrodružství a dramatické chvíle v nesourodém prostředí dvou kontinentů, poskvrněné násilím a propletencem osudů hned několika postav.

Tohle je úžasná kniha, kterou byste si neměli nechat ujít. Moc doporučuji!

Komentáře (0)

Přidat komentář