Dovolená s moderním fotrem - češství v té nejhorší podobě

recenze

Dovolená s moderním fotrem (2018) 3 z 5 / _Michelle_
Dovolená s moderním fotrem

Vizuální zpracování Dovolené s moderním fotrem od Dominika Landsmana ladí s předchozími knihami tohoto autora, které pojednávají o životě moderního fotra a moderního páru. Lze je tedy dle mého názoru vnímat jako sérii. O ilustrace se ve všech případech postarala Michaela Slezáková, což podtrhuje spojitost těchto knih a jednotný ráz.
Oproti deníčkům moderního fotra je v této knize učiněna zásadní změna. Vypravěčem tentokráte není otec rodiny, ale jeho žena Nataša. Nejvroucnější přání Nataši je vyrazit společně s manželem (kterého v knize z osobní msty přejmenovala na Jindřicha) a synem Čeňkem na dovolenou k moři. Příhody z dovolené jsou ústředním tématem celé knížky, která je rozdělena do 18 krátkých kapitol a vyjádření redaktorky.
Kniha mapuje zejména potíže, které se s dovolenou v zahraničí, konkrétně v Bulharsku, pojí. Podtrhuje ty nejhorší vlastnosti, které si lze u Čechů na dovolené představit a dělá z ústředních postav podivné karikatury. Autor v textu pracuje s nadsázkou, prostřednictvím které se snaží zaplnit každičký odstavec vtipem. Dle mého názoru se mu to spíše nepodařilo. Nataša na mě působila jako protivná semetrika a Jindřich byl nejhloupější buran pod sluncem. Za jedinou normálně se chovající lidskou bytost, která se na stránkách knihy vyskytuje, lze považovat bohužel jen jejich malého Čeňka. To je však na záchranu celkového dojmu z textu málo.
Kniha mě bohužel příliš nepobavila, hlavní aktéry bych v reálném životě určitě potkat nechtěla a věřím, že jednoho dne bude mít valná většina turistů z ČR úroveň, která nebude tak ostudná. Některé situace, které jsou v knize popsány, mají totiž bohužel pravdivý základ, což je dost znepokojující. Snad bude tedy budoucnost, nejenom ta cestovatelská, mnohem světlejší. Doufejme.

Komentáře (0)

Přidat komentář