Co jsi to za matku? - thriller útočící na mateřské pudy a svědomí

recenze

Co jsi to za matku? (2017) 5 z 5 / _Michelle_
Co jsi to za matku?

Knihu s názvem "Co jsi to za matku?" napsala talentovaná britská spisovatelka Paula Daly. Jedná se o její prvotinu, což není z jejího díla, vzhledem k propracovanosti příběhu, čtivosti a příjemné dávce napětí, vůbec patrné. Thriller je rozčleněn do 44 kapitol, které jsou zařazeny do jednotlivých dnů. Kurzívou jsou v textu vyznačeny myšlenky a počínání muže vábícího mladé dívky, což lze považovat za ozvláštňující prvek.
Paula Daly zavádí čtenáře do Jezerní oblasti Spojeného království, konkrétně do vesnic Troutbeck, Windermere a blízkého okolí. Rozmarům počasí, jakož ani dramatickým událostem spojeným s únosy mladičkých dívek, nejsou její obyvatelé ušetřeni.
Jezerní oblast je domovem rodiny Kallisto, která sestává z Lisy, Joa a jejich dětí Sama, Sally a Jamese. Lisa vede charitativní zvířecí útulek Záchrana. Má ráda své děti, a také svého manžela Joa, který se živí jako taxikář. O své ratolesti pečuje jak umí a jak jí čas dovolí. Nepatří tedy mezi super matky typu Kate, která je její dobrá kamarádka a vše vždy zvládá na výbornou. Finanční situace rodiny není zrovna nejlepší, ale díky bytovému fondu poskytujícímu bydlení lidem, kteří se v dané oblasti narodili, mají střechu nad hlavou. K zaplněnosti jejich příbytku často přispívá Lucinda, dcera Kate, a také nejlepší kamarádka třináctileté Sally. Jednoho dne, k šokujícímu překvapení všech, Lucinda prostě zmizí. Lisa tuto mrazivou situaci špatně snáší a tíží ji hluboké výčitky, jelikož Lucinda se ztratila v době, kdy měla být u ní v domě. Dívenka do domu rodiny Kallisto však v rozhodný čas vůbec nedorazila. Vlivem informačního šumu se o této skutečnosti její matka dozvídá poněkud pozdě. Vinu mnozí lidé přikládají Lise, což je pro ni zdrcující. Co totiž může být horší, než podíl na zmizení dcery nejlepší kamarádky? Odpověď je: "Absolutně nic."
Jak již bylo nastíněno, matkou ztracené Lucindy je dobře situovaná Kate provdaná za Guye Rivertyho. Jejich dalším dítětem je věčně stonající Fergus, který na své okolí působí dost divně. Má to však svůj důvod. Manželé vypadají navenek velice harmonicky a záviděníhodně dokonale. Jejich prezentace na veřejnosti však v průběhu pátrání po jejich zmizelé dceři nezůstane bez poskvrny. Na světlo se dostanou skutečnosti, které Kate tak dlouho úspěšně tajila před světem.
Posledním ústředním manželským párem zachyceným na stránkách knihy jsou nevraživá sestra Kate Alexa a doktor Adam Willard, který už má chování své ženy dost.
Osudy všech tří manželských párů se propojí, i když o to ne každý z aktérů bude stát.
Pomoc při hledání ztraceného dítěte pak zajistí detektiv konstábl Joanne Aspinallová, která je oddaná své práci, avšak jinak jí toho život moc nepřináší. Této policistce se blíží čtyřicítka, žije s finančně zruinovanou tetičkou a její život by mohlo zlepšit zmenšení prsou a vhodný životní partner.
Ústřední zápornou postavou je pak okouzlující a charismatický Charles Lafferty, jehož vztah k dospívajícím dívkám je zvrácený. Vyhlíží si je před školou a předem ví, co s nimi provede.
Jak můžete vidět výše, kniha se hemží mnoha postavami, které dělají celý příběh bohatší. Někteří aktéři pomáhají ozřejmovat vzniklé nejasnosti, někteří nemají hlubší význam, což však vůbec nevadí, protože přidávají ději na rozmanitosti.
Všichni zodpovědní obyvatelé Jezerní oblasti budou muset spolupracovat, aby se podařilo objasnit zmizení nejen Lucindy, ale i dalších (stejně mladých a krásných) dívek. Zda se podaří najít a potrestat pachatele únosů, nebo zůstanou jednotlivé případy nedořešené, to vše se dozvíte na stránkách knihy "Co jsi to za matku?", která si vás získá nejen svou čtivostí, ale především nápaditostí a autentičností.
Z knihy čiší ponaučení, že: "Není všechno zlato, co se třpytí".

Komentáře (0)

Přidat komentář