Dopisy, které změní život

recenze

P.S. Líbíš se mi (2019) 4 z 5 / simi28
P.S. Líbíš se mi

Autor : Kasie West
Rok vydání : 2019
Nakladatelství : CooBoo
Počet stran : 336
Originální název : P.S. I Like You



Již před samotným vydáním této knihy jsem věděla, že mě nemůže minout. Od této autorky se mi totiž v minulém roce dostala do rukou Láska a jiné úkoly. Sice mi svým příběhem nevyrazila dech, ale za přečtení rozhodně stála a moc jsem si ji díky její nenáročnosti užila.
A právě toto jsem od autorčiny nové knihy očekávala.

Hlavní hrdinka Lily je obyčejná holka, která chodí do třetího ročníku střední školy. Ve svém volném času hraje na kytaru, poslouchá písničky a jejím největším snem je skládat své vlastní. Ve škole je tak trochu outsider, a tak má jedinou nejlepší kamarádku Isabel.
Celou střední ji také zesměšňuje a uráží životní nepřítel Cade. V prváku chodil s její nejlepší kamarádkou, rozešli se avšak kvůli neustálým hádkám mezi ním a Lily. Od té doby jí dělá ze života peklo.

Příběh začíná na obzvláště nudné hodině chemie. Lily si navykla v tuhle chvíli psát nápady na texty písní do svého milovaného zápisníku, ale minulou hodinu si toho učitel všiml a ten sešit jí při vyučování zakázal. Teď má k dispozici pouze papír, který mu po zvonění musí předložit.
Lily však chemii ze srdce nesnáší a zrovna dnes se tak moc nudí, že si na lavici naškrábe kousek své oblíbené písničky od ne moc známé kapely.

O to více ji překvapí, že druhý den někdo sloku dokončil. Lily je neskutečně šťastná, že do této školy chodí člověk, který má stejný hudební vkus, a tak dané osobě napíše na lavici vzkaz.
Následně si s neznámým začnou pravidelně posílat dopisy skrz lavici. Lily brzy pozná, že s tou osobou nesdílí pouze lásku k hudbě, ale že mají společného mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát.


Jako první musím samozřejmě zmínit styl psaní. Nechápu, jak to Kasie West dělá, že jsou její knihy v tomto směru tak boží. Do příběhu jsem se opět bez problémů ponořila hned po dokončení první stránky. Jak jsem se jednou začetla, nedokázala jsem se jen tak jít věnovat povinnostem.

Děj je jednoznačně lehký a nenáročný, jak se dalo očekávat. Určitě je ideální na náročnější období, kdy nemáme náladu přemýšlet, ale naopak se chceme odreagovat a ponořit se do milého, roztomilého příběhu.

Hlavní hrdinku jsem si od první chvíle oblíbila pro její sarkasmus a smysl pro humor. Mnohokrát jsem se v ní našla, a tím pádem jsem se s ní i sžila. Také si mě získala svým nadhledem a uvažováním. Všechny pocity jsem jí zkrátka věřila.

"Neznámého"jsem po pár kapitolách odhalila, mně to však absolutně nevadilo. Dojem mi to rozhodně nezkazilo a ani jednou jsem se nenudila. Přeci jen jde o romantickou linku, nikoliv detektivní.
K tomu samotnému klukovi není co dodat. Přesně jako Lily jsem si ho zamilovala již z jeho dopisů.

Kdybych měla P.S. Líbíš se mi srovnat s Láska a jiné úkoly, pro mě to na plné čáře vyhraje autorčina nová kniha.
Děj byl nápaditější, postavy uvěřitelnější a sympatičtější. Hlavní hrdinka se mi mnohem více podobala, a proto jsem s ní dokázala lépe procítit samotný příběh.

P.S. Líbíš se mi sice nepřinesla nic převratného do světa young adult literatury, ale to jsem ani nepředpokládala. Očekávala jsem pouze jednoduchý, milý děj, což se rozhodně splnilo.
Kasie West mě jen utvrdila v tom, že je úžasná autorka a tento žánr jí opravdu sedí. I když jsou její příběhy poněkud předvídatelné, my jí to jednoduše odpustíme.
Rozhodně se pustím i do jejích starších knih, které budou určitě rovněž stát za to.

Pro všechny příznivce young adult : Tohle si zamilujete!

Závěrečné hodnocení : 80%

Komentáře (0)

Přidat komentář