Dobrodružství s piráty

recenze

Rebelové vln (2018) / MilenneWaver
Rebelové vln

Po mnoha letech se ostrov plný magických rostlin - Svatý Loray, stal svobodným. Nebo to se alespoň zdálo Adeluně, dívce, která ve válce obětovala vše, aby mohla žít ve svojí zemi v míru. Jenže jakmile přímo z paláce zmizí důležitý argridský generál, zvedne se nová vlna problémů, která poukazuje na to, že celá země ve skutečnosti vůbec sjednocená není. Z únosu je obviněný Vex, pirát, který využije jakékoliv příležitosti, aby si zachránil život. A tak se on a Adeluna vydávají na společnou cestu, která je plná nebezpečí a nepřátel. V Argridu se mezitím princ Ben snaží o to, kvůli čemu už zemřelo mnoho lidí. Ovládnout magii. Ale je to mnohem těžší úkol, než by kdo čekal...

Spisovatelku Saru Raasch můžete znát díky její sérii Sníh nebo popel, která u nás v Česku již vyšla celá. Ale pokud se vám její série nelíbila, s radostí mohu říct, že Rebelům vln nesahá ani po kotníky. Chcete vědět, co je na téhle knize tak úžasného? Pak se pohodlně usaďte, chvilku to zabere.

Adelunu nemohu popsat jinak než jako naprosto netradiční hrdinku, co se povahy týče. Tuhle holku nikdy nenajdete někde ležet jako dámu v nesnázích, naopak. Je chytrá i silná, čímž si s většinou problémů poradí sama, ale má i svoje slabiny, které se vždy objeví v nesprávnou chvíli.
Vex je postava, kterou si na první pohled zamilujete. Je neuvěřitelně charismatický, drzý a vtipný, takže mi můžete věřit jedno - v jeho pohledech se nikdy nudit nebudete. A to ani nezmiňuji to, že Vex je magnet na problémy.
Co se týče Bena, nejenom, že jeho postava se v knize neobjeví tolik jako ty dvě předchozí, ale ani o jeho povaze se zpočátku moc nedozvíte - je prostě tajemný a uzavřený.

Prvních sto stran děje je jediná část knihy, která se autorce nepovedla. Nevím, jestli to je kvůli nepatrně chaotickému začátku nebo tomu, že se děj rozběhne až později, nicméně pokud vás čtení v této části nebaví, nevěšte hlavu. Později se vám to trojnásobně vrátí.

Autorka si vsadila na jednoduchou zápletku a udělala správnou věc. V ději se nezamotáte, všechno na sebe dobře navazuje a co je hlavní, kniha je plná zvratů, z kterých se vám zatočí hlava. Obzvlášť poté, co si uvědomíte, jak dobře autorka všechny své akce promyslela.

Myšlenka knihy je kouzelná a v dnešní době nepříliš využitá. Knih o pirátech moc není, takže Rebelové vln jsou v tomhle žánru jasnou volbou. Nemluvě o tom, jak autorka vymyslela magii květin, která se v knize objevuje. Je to geniálně promyšlené, i když v překladu přeložené názvy tak hezké nejsou.

Sara Raasch píše dobře, o tom žádná. Nejde o žádný extrémně čtivý styl psaní, ale nelze říct, že by se v knize vyskytovaly nějaké nudné pasáže nebo zbytečně složité věty. Kniha je tak ideální pro méně náročné čtenáře, kteří u čtení nechtějí přemýšlet, ale hlavně si užívat příběh.

Rebelové vln si mě získali už při prvním přečtení a nyní si mě získali znovu. Takže pokud patříte mezi čtenáře, kteří si rádi přečtou něco nového a něco plné dobrodružství, po téhle knize určitě sáhněte!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář