Dobrodružný fantasy román nejen pro děti

recenze

Dům na Hrabivém vrchu (2020) 4 z 5 / simona8126
Dům na Hrabivém vrchu

Magický, strašidelný a tajemný – takový je dům na Hrabivém vrchu, kam těsně před Vánoci přijíždějí vnoučata stárnoucího kouzelníka Johna Sanga. Dědeček v domě schraňuje ty nejpodivnější věci. Skrývá se tu ale možná i něco víc…

Nakladatelství Fragment vydalo Dům na Hrabivém vrchu, mysteriózní román pro děti od 10 let, koncem srpna 2020. Autorkami knihy jsou Mikki Lish a Kelly Ngai, ilustraci pro obálku vytvořila Maxine Lee.

Příběh začíná tajemnými vzkazy napsanými v prachu na starých fotografiích či rámech obrazů, které jednoho dne objeví sourozenci Hedy a Spencer, vnoučata kdysi slavného kouzelníka Sanga. V jeho domě děti tráví čas, zatímco rodiče cestují za prací. Je možné, že by zvědaví detektivové mohli rozluštit starou rodinnou záhadu o zmizení jejich babičky? Dědeček o ní nikdy moc nemluví. Tají snad něco? S pomocí nových mluvících kamarádů – vycpané jelení hlavy jménem Stan a předložky z medvědí kůže, která si říká Doug – by snad děti konečně mohly přijít věcem na kloub. Dokážou to navzdory agresivním kamenným chrličům a dalším čarovným překážkám?

Dům na Hrabivém vrchu nabízí atraktivní a pestrá prostředí, která si zamiluje každý fanoušek tajuplných, napínavých a možná i trochu znepokojivých knih, přetékajících kouzly, originálními postavami, humornými i absurdními momenty. Dům dědečka Johna ukrývá za všemi svými dveřmi četná tajemství, vzrušující záhady a neobyčejné předměty, jež bude čtenář s chutí objevovat společně s Hedy a Spencerem. Strašidelnou atmosféru střídá vřelá vánoční. Vedle rodinné pohody a působivých kouzelnických triků si čtenář obzvlášť užije zejména scény s Dougem a Stanem. Jejich vtipné škádlení a popichování se prolíná celým příběhem. Je možná vůbec tím nejlepším, co román přináší, a mohlo by snadno přitáhnout ke čtení i teenagery a dospělé.

Mně osobně během čtení občas vytanula na mysli podobnost s románem Bouřňákův ostrov, ve kterém chlapec Fionn a jeho starší sestra připlouvají na tajemný ostrov za dědečkem, jehož dům je plný kouzelných svíček. Pokud jste tedy už četli Bouřňákův ostrov a zamilovali jste si ho, mohl by se vám zalíbit také Dům na Hrabivém vrchu. Doporučuji ho především dětem od cca 9 do 13 let. Skvěle navozená magická atmosféra, zajímavá záhada k vyřešení a svérázné postavy je určitě nadchnou.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář