Detektiv pro londýnskou spodinu

recenze

Detektiv Arrowood (2020) 4 z 5 / davidurban1973
Detektiv Arrowood

Pokud máte rádi historické detektivky, odehrávající se za viktoriánské doby v Anglii, pak rozhodně neprohloupíte, pokud sáhnete po prvním díle detektivní série Micka Finlaye, nazvanou po jeho hlavním hrdinovi - Detektiv Arrowood.

Jak již je uvedeno v anotaci, příběhy svérázného detektiva a jeho pomocníka se odehrávají ve stejné době v jaké v Londýně působil jeden z nejslavnějších detektivů světa Sherlock Holmes a jeho přítel doktor Watson. K této skutečnosti je často odkazováno i v samotném textu románu, neboť hlavní hrdina svého konkurenta vyloženě nesnáší a neváhá nám to při vhodných příležitostech sdělit.
Zatímco slavnější dvojice detektivů se zabývá případy aristokracie a pohybuje se většinou ve vyšších kruzích společnosti, na naše hrdiny zbývají jen podřadnější případy, které je zavádí na samé dno londýnské společnosti.

Detektiv Arrowood je velice svéráznou postavou, naprostým opakem Sherlocka Holmese. Můžete si ho představit jako obézního staršího chlápka, který neudělá příliš mnoho pohybu, ale na druhou stranu mu to celkem myslí a jeho pokusy o psychologické vcítění se do protivníků, svědků a poškozených mu rozhodně v prošetřování případů pomáhají.
K ruce mu je věrný pobočník Norman Barnett, který je obdařen poměrně slušnou přirozenou inteligencí, ale oproti detektivovi se nebojí rány rozdávat a poměrně často je za něj přijímat. Je to zejména on, kdo skoro všechno na případech odpracuje, přičemž mu úspěšně sekunduje malý chlapec, kterého detektiv využívá jako poslíčka a příležitostného špeha.

A o co v knize jde? Detektiv se ujímá případu smutné francouzské dívky, požadující nalezení bratra, který před svým zmizením pracoval pro jednoho z šéfů podsvětí. Hrdinové se pouští do slídění mezi londýnskou spodinou, odhalují zločinecké praktiky, setkávají se s irskými bombovými atentátníky a pomalu, ale jistě se čím dál víc komplikujícím případem propracovávají k překvapivému rozuzlení.

Kniha je napsána velice čtivě a svižně, četba odsýpá a děj vás do sebe vtáhne. Velice realisticky je popsán život obyčejných lidí v Londýnských slumech na prahu bídy, kdy se každý snaží sehnat aspoň nějakou práci a přežít.
Věřím, že po přečtení knihy se stejně jako já budete těšit na další díl a přát si, aby jej nakladatelství MOBA v co nejbližší době přeložila a vydala.

Komentáře (0)

Přidat komentář