Detektiv Arrowood

Detektiv Arrowood https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410572/bmid_detektiv-arrowood-kG3-410572.png 3 47 14

Detektiv Arrowood série

1. díl >

Skončila anglo-afghánská válka a díky dohodě s Irskem to vypadá, že je konec i náboženskému násilí. Pozice Velké Británie ve světě je ale nejistá a propast mezi bohatými a chudými se pořád zvětšuje. V Londýně boháči pořádají opulentní večírky, zatímco ty nejchudší svádí svět zločinu, drog a prostituce. V ulicích řádí sériový vrah. Politikové jsou zapleteni do finančních a sexuálních skandálů. Píše se rok 1895. Policie neoplývá dostatečnými zdroji, aby zvládla ukočírovat vše, co se v hlavním městě děje. Lidé z vyšších vrstev si chodí pro pomoc ke slavnému soukromému detektivovi Sherlocku Holmesovi. Ale v přelidněném jižním Londýně, kde jsou zločiny špinavější a kam Holmes zavítá jen zřídka, se lidé obracejí na Arrowooda, vyšetřovatele, který nemůže vystát Holmese, jeho majetnou klientelu ani jeho okázalý forenzní přístup ke zločinu. Arrowood rozumí lidem, ne stopám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historie
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Arrowood , 2017


více info...

Přidat komentář

orinka3
01.12.2022 3 z 5

Jako první jsem přečetla Vražednou jámu a ta se mi líbila moc. Proto jsem v knihovně s potěšením sáhla po předchozím dílu. O viktoriánské Anglii čtu ráda a když se to zkombinuje i s nějakým detektivním pátráním, tím líp. Jen jsem nečekala, že půjde více méně o podzemní hnutí feniánů v Anglii, to by moje nadšení zchladilo hned na začátku. Napsané je to opravdu dobře, svižně a čtenář má osoby jako na dlani. Skvěle vykreslené. Ale čekala jsem přece jen něco víc, košatější zápletku. Takhle jen honili šéfa bandy a cestou nasbírali spoustu šrámů. No a jinak - tak trochu rozvláčné.

Sidonka3
23.08.2022

Originální. Drsné. Přesvědčivé. Někdy i vtipné. Nedokonalé. A mně to přesto zaujalo. Protože viktoriánskou dobu a její atmosféru, tu já prostě miluju. Snad v každém románu jsou krásní lidé a dobří vyšetřovatelé, které i přes nějakou drobnou nedokonalost musí všichni milovat. A tady to bezpodmínečně neplatí. Proč by, sakra, taky pořád mělo? Arrowood je jiný a svůj.


TeaPeter
21.04.2022 2 z 5

Tahle kniha opravdu nebyla můj šálek kávy a nedokázal jsem se do ní pořádně začíst. Časté otírání se o Holmese (myslím, že jsem přečetl vše, co z něj u nás vyšlo) mi na mysl přineslo inspektora Trachtu, ale zde tomu jednoznačně chyběla cimrmanovská lehkost. Dobové prostředí bylo určitě neveselé a žít tenkrát v tom také určitě nebyla žádná legrace. Prostředí a postavy mi ale přišly popisované z podivného odstupu a nedokázal jsem si k nim vytvořit vlastní vztah. Když to shrnu, tak mě další díly ani nelákají.

čef
12.04.2022 5 z 5

Důvtipný protivník Sherlocka a předchůdce Poirota, který nehledá stopy nejen v místě vraždy, ale hlavně v duších zúčastněných postav. Takového detektiva nám autor představil a myslím, že se mu tato kniha docela povedla. Mimochodem jsme se také něco dozvěděli o boji za svobodu Irska a hladovém životě v Londýně 19. století.

pollyanna
18.08.2021 3 z 5

Docela dobré. Kladně hodnotím, že se román soustředí na vyšetřování, ne na popisy zločinů, a odehrává se v nepřikrášlených kulisách. Ale asi si konečně budu muset přečíst Sherlocka Holmese, abych lépe porozuměla Arrowodově antipatii vůči slavnému detektivovi. Kdybych někde potkala další díly, tak se bránit nebudu, jelikož by mě mj. zajímalo, co bude po paní Barnettové :-). Ale asi budu muset zabrousit do angličtiny...

SBH
20.03.2021 5 z 5

Největší předností tohoto skvělého románu je jeho přirozená autentičnost. Octla jsem se přímo uprostřed zapáchajícího světa nejchudších Londýňanů, kde se nejde daleko pro nějakou tu ránu, stříhají se měsíc nemyté vlasy a bílé zuby představují extravagantní výjimku.
Čestně přiznám, že tohle není prostředí, které bych v literatuře vyhledávala (natož v reálu). Přesto mě příběh zarputilého detektiva bavil a pro Normana vzplanulo mé srdce. Autor si skvěle poradil s kritikou slabých míst v příbězích o Holmesovi, za tento aspekt dávám další palec nahoru. Vyšetřování spletitého případu probíhalo přirozeně klopotně, závěr mě rozhodně potěšil. Drobné zmínky o osobním životě vyšetřovatelů prohloubily plastičnost celého obrazu, fungovaly jako pikantní koření a bylo jich tak akorát. Zároveň příběh nesklouzl ve falešnou sociálně psychologickou analýzu, ačkoli Arrowood se svými znalostmi psychologie rád vytahuje.
Zábavné, čtivé, místy vtipné, místy dojemné. Jo, Neddy zjevně usiluje o Darwinovu cenu a rozhodně má dobře našlápnuto. Rozhodně doporučuji.
Málem bych zapomněla, vážně pěkná obálka.

mikika
02.06.2020 5 z 5

temnější, zlověstnější, smrdutější verze Holmesova Londýna..

davidurban1973
27.05.2020 4 z 5

Čtivé, dobře napsané a dokáže vtáhnout do děje.
V knize se mi hodně líbil syrově a realistky popsaný život londýnské spodiny a obyčejných lidí za doby viktoriánské Anglie.
Úsměvný je také negativní vztah hlavního hrdiny k Sherlocku Holmesovi, kterému závidí jeho slávu a klientelu.

soukroma
17.04.2020 3 z 5

Roztahané a nezáživné čtení, nepřitažlivé případy a zúčastnění: do knihy jsem se pustila s chutí, ale už někdy před dvěma měsíci, a protože jsem dočetla právě teď, je zřejmé, že mě počáteční zájem rychle opustil a knihu jsem stále odkládala a prokládala čímkoli jiným.
Plusem je, že kniha není o Holmesovi, ten je tak nějak jakousi kresbou na dobové kulise, nic víc, připomínán s nelibostí jen hlavním hrdinou a tu a tam novinovými titulky.
Mínusem je, že autor asi ve snaze vymyslet si zcela odlišného detektiva a jeho pomocníka šel do extrému, ani jeden není sympatický, spíš ještě méně, a přitom se o nich na 400 stranách zas tak moc nedozvíme, krom současného vzhledu a problémů. Jen jejich konání a rozhodování, ale zejména váhání i opakované chyby, to tedy stálo za to (chudák Neddy jako jejich maličký poskok to skoro nepřežil, bez úhony rozhodně ne).
Do zápletky se toho zapletlo zbytečně moc, což ničemu a nikomu neprospělo.
Takže sice nakonec dočteno, ale prostě nelíbilo. 55%

MARTh
10.04.2020 5 z 5

Mi se to moc líbilo, jak praví jeden nejmenovaný porotce jednoho nejmenovaného tanečního pořadu na jedné nejmenované televizi :-) Mám opravdu rád Sherlocka i Watsona.... ale i tady jsem si Williama a Normana velice rychle oblíbil, stejně tak Ettie, Neddyho.... Oba hlavní hrdinové jsou sympatičtí (takoví obyčejní), děj poutavý, čas od času slušně servírovaná porce anglického humoru - co víc si přát....Knížka se opravdu velice dobře četla. Mám rád knihy, do kterých se začtete a máte pocit, že jste v popisované době a sledujete popisované hrdiny...a tady se mi to stalo. Opravdu se těším na pokračování.....(např. co Norman a Ettie....?)

Tuti
08.03.2020 4 z 5

Sherlock, to je prostě klasika, o tom není debaty.
Autor se ale nezalekl a Will Arrowood je "svůj", ne jen nějaká napodobenina Holmese.
Hlavně obrovské plus za věčné "nepoučování" čtenáře, ke kterému většina autorů píšící Sherlocka sklouzne :)

Těším se na další díl!

bosorka
05.03.2020 4 z 5

Na vlně Sherlocka Holmese se už svezl kdekdo, někdy lépe, někdy hůře. A i když se Mick Finlay inspiroval dosti, vlastně se mu podařilo stvořit svébytné postavy. Jak detektiv Arrowood, tak jeho pomocník Barnett mají něco do sebe. Nechybí pohnutá minulost, u každého z nich trochu odlišná, ale zatím vlastně jen naznačená, což mě nejspíš posléze přivede i k dalšímu dílu z této série. Případ byl vystavěný hezky, svižný, místy dost napínavý a díky oběma pánům semtam i vtipně glosovaný. Ať se jde dokonalý Sherlock zahrabat, v Arrowoodovi má slušnou konkurenci. Snad pány z Finlayovy knihy časem začne využívat i ta bohatší část Londýna. Nerada bych, aby Arrowood dopadal jako inspektor Trachta, kterému vždy nějaký ten Klečka nebo Holmes uzme veškerou slávu. 3,75

Aivinka
02.03.2020 5 z 5

Úžasná kniha! Musím se přiznat, že jsem si pod detektivem Arrowoodem a jeho společníkem Normanem ne jednou představila Sherlocka Holmese a Dr. Watsona (musím říct že v některých částech knihy jsou se velice podobní) ale Arrowoodovo věčné přesvědčování o Sherlockově neschopnosti mě zase vrátilo zpět. Doba je vykreslena bravurně, stejně tak britská společnost. Zápletka se zdá primitivní, ale postupně graduje a stává se neodolatelně temnou. Jsem nadšená a vřele doporučuji všem Holmsovým fanoušků.

martineknatasa
01.03.2020 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla a zvykla na postavu detektiva i jeho pomocníka. Nakonec jsem se začetla a už se těším na další díl.

Štítky knihy

Londýn 19. století viktoriánská doba historické detektivky

Autorovy další knížky

Mick Finlay
britská
2020  69%Detektiv Arrowood
2022  78%Vražedná jáma

Kniha Detektiv Arrowood je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce68x
Chystám se číst48x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x