Děsivé rodinné tajemství

recenze

Smrt paní Westawayové (2019) / MilenneWaver
Smrt paní Westawayové

Smrt paní Westawayové pro mě byla kniha, která mě na první pohled zaujala. Zima je pro mě totiž období, ve kterém si ráda přečtu i něco jiného než young adult nebo fantasy knihy. A v tomhle jsem se trefila přímo do černého. Tahle novinka z pera Ruth Ware je totiž něčím, co by si milovníci napínavé atmosféry a temných rodinných tajemství, neměli nechat ujít!

Jelikož se v thrillerech spíše setkáváme s dospělejšími a staršími postavami, bylo opravdu osvěžující, že je hlavní hrdinka tohoto příběhu mladá dívka. Hal je vytrvalá, silná a odvážná hrdinka, kterou si velmi snadno oblíbíte, a to navzdory všem jejím "chybám" i hrubějšímu zevnějšku. Určitě znáte přísloví "nesuď knihu podle obalu". A u Hal to platí dvojnásob, protože ačkoliv je ostříhaná na kluka a nenosí žádné drahé oblečení, jedná se o neobvykle chytrou dívku. To uvidíte sami.

Děj tohoto příběhu se točí okolo života mladé Hal, která sotva dospěla, ale i přesto ji dávno pronásledují problémy spjaté s jejím komplikovaným životem. Zemřela jí matka. Ačkoliv pracuje, má problémy s penězi. A tomuhle faktu už vůbec nepomáhá to, že je v dluzích, a člověk, který ji peníze půjčil, je chce brzy zpátky. Když se však Hal ozve právník s tím, že zemřela její babička, a pozve ji do rodinného sídla, Hal se náhle objeví možnost vyplést se ze všech svých problémů. Jedná se totiž o velké dědictví. A v tu chvíli ani nezáleží na tom, že její prarodiče dávno zemřeli, a s touhle rodinou nejspíš ani nemá, co společného.

Zápletka téhle knihy je hodně komplikovaná a zamotaná, minimálně tedy ve chvíli, kdy knihu začínáte. Ovšem, čím dále se dostáváte, tím snadněji na finální zvrat přijdete. Osobně jsem jednu jeho část uhodla už na samotném začátku, a to úplnou náhodou. Přesto musím říct, že mě to nakonec celé příjemně překvapilo, a jasně se tím ukazuje, že je celý příběh dobře promyšlený.

Co jsem si na téhle knize zamilovala, byla bezesporu atmosféra. Prostředí Anglie a tajuplného starého sídla, se k příběhu přímo perfektně hodí. A Ware ho velmi dobře využila, atmosféře nechybí napínavost, tajemnost, a na samotném konci, ani děsivost.

Zpočátku pro mě byl styl psaní Ruth Ware poměrně natažený, věty i scény byly zbytečně zdlouhavé a často přeplněné detaily. Čím dál jsem se ale ve knize dostala, tím více se její psaní zlepšovalo, stávalo se dynamičtějším i čtivějším. Bohužel, další autorčiny knihy jsem nečetla, tudíž nedokážu posoudit, zda je v téhle lepší či horší vůči ostatním jejím dílům. Ale osobně mi nakonec celkem vyhovoval.

Shrnuto a podtrženo, Smrt paní Westawayové pro mě byla velmi příjemným překvapením, které si po čase určitě ráda zopakuju a přečtu znovu. Je to kniha s velkým potenciálem, promyšlenou zápletkou a čtivostí. Takže ji za sebe mohu upřímně doporučit!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář