Dění v době vzniku Třetí říše

recenze

Lunapark (2020) / klarabooks
Lunapark

Nyní se poměrně často mluví o tom, že jsme ve válce, a tak v této atmosféře pro mě bylo výzvou přečíst si o jaru a létu 1934. To byla doba, kdy Hitler upevňoval svoji moc a měl tendenci své oponenty likvidovat. Já sama jsem uvítala možnost bohatého popisu tehdejší situace a předložení hodně aspektů vzniku Třetí říše, což obohatilo můj historický přehled. Počátek nacistického režimu se totiž projevoval ve všech oblastech života, jak v povolání, v každodenním životě, rodinách … S komisařem Gereonem Rathem jsem se už také sžila, byť všechny díly série jsem nečetla. Tento šestý díl je skvělý a napadá mě, že číslo 6 je v tomto případě magické: šestý díl řady o Gereonu Rathovi a šest set stran českého překladu. Gereon Rath je hluboce lidský komisař, a tudíž neuvěřitelně osobní.
Lunapark je důkazem, že s nápady a literárním umem je Volker Kutscher stále ve formě, ba dokonce se zdá se, že zraje a vyvíjí se k lepšímu.
Jsem citlivá duše a během četby mě naplňovaly vážné obavy o osudy hrdinů, a tak bych zařadila knihu spíše do kategorie thriller než detektivka nebo historický román.
Člověk se při čtení diví, jak mohl být nacistický režim tak úspěšný, když jsou jeho představitelé v románu líčeni jako směšné figurky, odpudiví kariéristé nebo bezohlední násilníci.
Mohu konstatovat, že Lunapark je velmi zdařilá kniha a já jsem si jista, že zůstanu věrná čtenářka knih Volkera Kutschera. Příběhy jsou tak reálné, až jsem zažívala pocit, že jsem uprostřed dění a také se u mě dostavil pocit, jako bych znala postavy z příběhu osobně. Skutečně vzrušující story až do samotného konce, přičemž závěrečná konfrontace je mistrovská.


Lunapark Lunapark Volker Kutscher

Berlín 1934: Pod železničním mostem je nalezen mrtvý příslušník SA. Na zdi nad ním se skví komunistické heslo. Tajná státní policie vychází z politicky motivované vraždy, ale komisař Gereon Rath se rozhodne vést vyšetřování jiným ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář