Co je světlo bez stínu

recenze

Světlo a stíny (2017) 4 z 5 / knihomolka27
Světlo a stíny

Tuto recenzi jsem se rozhodla věnovat asi nejrozporuplnější a nejzajímavější postavě série.....TEMNYJOVI, jež ted s tváří Bena Barnse je živější a uhrančivější než kdy dřív.

Mnoho lidí má tuto postavu spojenou s pojmem Bad guy.....a jako jo, zčásti by to i sedělo. Nemá ale Temnyj tak trochu důvod chovat se jako tenhle zlej chlápek? Podle mě ano. A tyhle důvody vám ráda předestřu.

Tak předně říct o někom, že je zlý...je strašně naivní. Svět není jen černý a bílý...stejně jako světlo nemůže fungovat bez stínu a obráceně. Dejme tomu, že postava Temnyje má sice sklon k věcem co bysme označili za nepravosti víc než většina lidí, ale já se domnívám, že to proč a jak dělá nemůže někdo jako Alina nikdy úplně pochopit....


Už je to jen tím věkem. Alina je proti Temnyjovi věkově, ještě skoro dítě...nezažila války, bídu, a utrpení jako on. Ještě všechno vidí skrz růžové brýle a myslí si, že se vše vyřeší mávnutím kouzelného proutku.


Jen si vemte jak by bylo vám, kdybyste poskytli azil tisíců lidem. Díky vám by se ty lidi nejenom, že by se nemuseli už denodeně bát o svůj život, ale navíc by získali i smysl své existence, našli by si přátele a rodinu, naučili by se konečně ovládat své schopnosti pro svou ochranu......žili by v přepychovém paláci. A jako jo zavání to zlatou klecí, ale všechno má svou odvrácenou stranu ne. To, že se tam nelíbilo Alině ještě neznamená, že je to nějaké vězení. No a ted si vemte, kdyby i přes tohle všechno co jste pro ty lidi udělali, vám ty lidi neustále vráželi kudlu do zad a chtěli vás zabít. To člověka pěkně nakrkne.


Ono mimochodem i Temnyj je svým způsobem vězen. Slouží králi, vede armádu, vyhrává bitvy.....a co z toho vlastně má. Všichni ho pořád chtějí zničit...i přesto, že bojuje za ně a pro ně. Být závislý na vrtkavosti starého a opilého krále navíc jednomu na klidu zrovna nepřidá.

Nejradši by vás zavřeli jako zvíře, aby vás mohli zkoumat nebo vás využívat....to je podle mě přístup, který Temnyj zažíval za svůj dlouhý život už tolikrát, že mu to ani nepřijde. Vždycky byl sám, respektive se svou matkou, nemohl žít normální život ani kdyby chtěl, jelikož by jeho milé zabili, navíc ho všichni lovili jako nějaké zvíře...a proč vlastně? Vždyt on nemůže za to, že se narodil jako Temnyj, své schopnosti si nevybral.


Není jednoduché žít ve světě, kde vám ostatní říkají stínítko a nikdo se neuvědomuje, že i temnota je potřebná k životu. .....Alina to měla už počátku s tímhle docela jednoduché....její světlo lidi uchvacovalo, díky její moci jí říkali svatá. I přesto, že Temnyjova moc je skoro úplně stejně silná a umí jí používat daleko lépe i přesto by mu nikdo nikdy neřekl jinak než dábel.

Takže shrneme si to. Temnyj udělal určitě mnoho chyb, nechal se i strhnout mocí.....je na tom, ale něco zas tak špatného když pomineme, že se ho všichni celý jeho život jen pokoušeli zabít....možná to chtěl být tentokrát naprosto po právu on, kdo konečně bude držet otěže v rukou.......bud jste štvaná zvěř a nebo lovec...myslím, že nic mezi tím asi ani neexistuje.

Na druhou stranu lidé, kterým věřil ho zradili během chvíle, stejně jako Alina, která během 10 minut uvěřila Bagře o tom jaký je Temnyj záporák....není to jednoduché žít v přítomnosti lidí, které vás bud loví, nebo využívají, nebo vás jen soudí....nebo vám lžou.......
Ano, Temnyjovi prostředky k dosažení cíle jsou sice občas velmi radíkální a nebezpečné...na druhou stranu, jeho země se pořád zmítá v nějaké válce.....třeba by tohle byl skutečně efektivní způsob jak ukončit.


Tímto končím...samozřejmě bych mohla s těmi důkazy pokračovat dál.....ale k čemu to je stejně máme všichni nějakou svojí představu o tom kde je hranice s tím co je špatné, a kde začíná to dobré......


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář