Zlatá je nová šedá

recenze

Zaslíbená (2020) 3 z 5 / knihomolka27
Zaslíbená

Takhle .....pro milovníky Selekce je tato kniha samozřejmě velkým zklamáním a působí, jako kdyby jí napsal úplně jiný autor. Já sama to beru taky dost osobně vzhledem k tomu, že Selekce, byla vlastně série, která mě přivedla ke čtení....za což jsem jí vděčná dodnes.
Bohužel pro mě už poslední dva díly Selekce, byly neskutečným zklamáním.....možná i proto jsem dala Zaslíbené o hvězdičku víc......jelikož aspon nehyzdí mé oblíbené postavy.

Tak a ted přejdeme k samotné knize.
Prvních sto stran je čiré utrpení. Postavy mění nálady tak často jako kdyby měly rozdvojenou osobnost, a nebo jak se to autorce zrovna hodí.....například Nora, která 10 let šikanuje bezbrannou dívku se ze dne na den stane skoro její nej kámoškou a takových perel je tam daleko víc.

Hollis je prezentována jako naprosto výjimečná žena, a vy celou knihu tu výjimečnost pořád ne a ne objevit. Proto bylo tak těžké i uvěřit proč si jí vyvolil sám král. Jako nevím no, ale většinou se Hollis chovala jako dítě viz. malinová bitka, která mi přišla akorát tak směšná, nebo měla opravdu zvláštní nápady...ze šikanátorské mrchy, které šikanovala její nej kamarádku, a která se jí ještě před týdnem posmívala udělá svou osobní komornou.....navíc pořád jen fnuká a něco se jí nelíbí.

Král, aby charisma pohledal......říkám si, že jediný způsob jak tuto postavu zachránit je udělat z ní záporáka, to by mi k němu sedělo...takový sobecký, despotický král, co sice udržuje mír, ale za jakou cenu? No malou ochutnávku jsme dostali už i tady, ale kdo ví jestli si autorka troufne z něj fakt udělat pořádnýho záporáka.

Tak a ted mé postřehy, kterými asi nejstručněji shrnu celou knihu mým pohledem

Někdy žasu nad jmény postav a míst: V knize jsou perly jako Hollis.....naštěstí se tu najdou, ale i hezká jména jako například Scarlet, Jameson, Keresken..autorka má zjevně zálibu ve velmi ulítlých jménech

Ze začátku a asi až do nějaké 150 strany, vlastně ani nevíte co čtete...žádný děj, žádné charaktery postav, no prostě hrůza.....u mě se to naštěstí přelomilo v tu část, kdy je Hollis těsně před zasnoubením a z Delie se vyklube tak trochu Bitch....tady mi přišlo, že je naznačen aspon nějaký děj viz. třeba obchodování s ještě ani nenarozenými dětmi....líbilo se mi, že autorka naznačovala, že moc a to být královnou má i svou odvrácenou stranu..docela dobře to bylo prezentováno i na postavě Valentiny....která taky teda přešla až zázračnou proměnou z totální mrchy ve slabou chudinku, ale ok no.
No a tady mě vlastně napadlo, že ta autorčina vize příběhu, vlastně nebyla zas tak špatná, jenomže to zpracování a ty postavy......každopádně ta myšlenka královského dvora a jeho intrik vs láska atd. mi přišlo dost fajn, bohužel tak nějak to vyšumělo vždycky do ztracena a nahradila to další hloupá scénka.

V půlce knihy jsem asi pochopila proč chtěl král Hollis......no ona Hollis se mohla totiž chlubit jen svou krásou, a to bylo taky to co od ní král chtěl nejvíc...aby byla jeho krásný šperk, ale jak sama potom řekla Hollis, aby nepřemýšlela a nemíchala se mu do záležitostí.


Během čtení této knihy jsem se stala alergickou na slovo Bingo...když teda pominu to, že v 16. století slovo jako Bingo asi ani neznaly

Taky si pamatuju, že ta scéna s malým scalpelem vlasů byla tak trochu wtf......někdo mi daruje meč, a první co mě napadne, je že ten test ozkouším na něčí hlavě....to je teda pěknej vděk no, ledaže by teda chtěl král Silase zastrašit......v tom případě byla, ale Hollis která byla hned u toho fakt slepá, že si nevšimla, že je Jameson tak trochu.....podezřelí

Vzletná slova co vypadávala z postav ve mě zanechala opravdu velice hluboký dojem......nevěděla jsem jestli se mám smát nad tou trapností, nebo brečet studem...obzvlášt král v tom byl velký mistr až mi z toho skřípělo v uších........jako já nemám nic proti básničkám a občas hlášce jako ty si mé slunce, ale když to slyšíte říkat postavy, které se sotva znají a ještě tak vážně........tak vás to prostě nijak nepřesvědčí. Vlastně jak romanci mezi Hollis a králem, a Hollis a Silasem bych přirovnala k romanci hlavní hrdinky z dcery a jejího milého jehož jméno si už ani nepamatuji.....obojí, je ale strašně uspěchané a neuvěřitelné.

Pokud tedy budeme ke knize přistupovat bez předešlých předsudků a očekávání...že je kniha od Kiery, že napsala Selekci atd..........tak v tomto případě knihu hodnotím průměrně.....začátek byl hlubokej podprůměr, ale ta druhá část to trochu zlepšila, jelikož tam byl aspon trochu náznak děje a postavy nebo aspin Hollis už nebyla tak na ránu...a jenom díku tomu dávám tři hvězdičky.

Druhý díl si asi přečtu, protože autorka vlastně narozdíl od Selekce dost zamíchala kartami a nechala zabít? No asi ano zabít jednu z hlavních a nejdůležitějších postav. Přiznám se tedy, že si nejsem úplně jistá jak se bude série? dál vyvíjet, a to je docela vrušující. Navíc druhý díl o moc horší než ten první být nemůže, takže co může ztratit? Podle mě byl konec rozjetý docela dobře...změna prostředí, odsunutí návštěvy hradu, které zavánělo tak otravným kýčem až to nebylo hezké....vlastně DOKONCE věřím tomu, že z Hollis by se mohla vyklubat i docela dobrá postava. Pobyt v Isolte by jí mohl změnit, aby konečně zmoudřila a až potom cirka třetí díl by se mohla vrátit až na místo činu, na hrad. Takže uvidíme no, jak se série rozvine, a jestli vůbec.

Jo a ještě......co byl jako ten svatební den, proboha....to bylo jak z nějakýho hororu jako. Už trochu přes čáru..i když ani Selekce nebyla nějaká procházka růžovým sadem. A když přehlídneme k tomu, že tahle série působí ještě víc drsně....každopádně znepokojivě překvapivé...vlastně nevím jestli ve špatném nebo dobrém....ale věřím, že pokud Silas opravdu nevztane z mrtvích tak to pro Hollis bude právě ona zkouška, která ji může pomoct, aby se z ní stala opravdová bojovnice, nebo tak na mě aspon působila ta scéna, kdy se rozhodne místo do hradu jet s rodinou....to byla jedna si tak ze tří scén, které mě v knize bavili.

Troufale si dokonce dovolím popsat jak se dle mého názoru série může vyvíjet....a dokonce by se mi i tahle představa dost zamlouvala.


Takže možná to bude takhle....Silas se opravdu zázračně nezjeví, jak by se možná dalo očekávat. Jeho místo zaujme Ethan, coba jako mladý, statečný a samozřejmě dostatečně arogantní muž si nakonec najde k Hollis cestu a ona k němu....ze začátku to bude asi dost love hate romance, ale nakonec tu cestu najde taky. Navíc je dost pravděpodobné, že Ethan coby možný nástupce na trůn se skutečně na trůn přiblíží a možná že se i stane králem Isolde.....no a Hollis bude dost možná stát po jeho boku. Nejdřív jako dívka co to dělá z donucení, jen kvůli rodině, potom možná jako přítelkyně, a co já vím....třeba se zase přiblíží ke královské koruně. Navíc pokud si projde nějakým duševním vývojem, tak by mohla být připravená konečně korunu přijmout jen by se změnil král a místo. Já nevím no, vždyt to znáte co se škádlívá to se rádo mívá.......se Silasem to byla láska na první pohled, ta se už znovu opakovat určitě nebude, tak proč nepoužít to známé schéma nejdřív nepřátelé, pak spojenci a nakonec milenci. Možná že jejich vztah by byl uvěřitelnější než ten se Silasem. No a z Jamesona a Delie bych udělala tak trochu záporáky, aby ve třetím díle mohla jít ta dvě království proti sobě......Tak uvidíme co má autorka za lubem a zdali si vylepší s dalším dílem reputaci.


Ps: Podle mě je nejlepší postavou Delia.......kterou jsem si v tomto díle byla asi jako jedinou ochotna i trochu oblíbit, nebo se s ní aspon trochu sžít a porozumět jí....navíc v jedné větě dobře vystihla Hollis, když jí řekla, že zatímco ona pořád fnukala a nebo si užívala, tak ona se stihla naučit 4 jazyky a přečíst si celou historii sousedních zemí......tomu se podle mě říká pravé zanícení pro věc a inteligence a né jako Hollis, která se celou první půlku knihu chce stát královnou a přitom ví úplný kulový........chci jen říct, že bych Delii přála, aby se jí to splnilo a ona se stala královnou..ted je otázka jestli by jí ten post nakonec nezničil....ale o tom asi až v dalších dílech

Komentáře (0)

Přidat komentář