Cestou, necestou

recenze

Americký roadtrip (2019) / MilenneWaver
Americký roadtrip

Teo měl svůj život vždycky jasně daný. Rozhodně v sobě však nezahrnoval vysokou školu, nečekaný návrat bratra z armády, ani setkání se starou kamarádkou, která mu popletla hlavu. Ale stalo se. A tak, zatímco se Teo připravuje na změnu svého života, plně se noří do učení a psaní s Wendy, se vrací i jeho bratr Manny, který si z války ale odnesl mnohem více než pár neškodných fyzických zranění. Manny potřebuje pomoc a co víc, potřebuje oba své sourozence. Proto jejich sestra začne plánovat něco, co brzy převrátí životy jim všem.

Možná jste si všimli, že nevychází příliš knih, ve kterých by byl hlavní hrdina kluk. A právě to Americký roadtrip nabízí. Teo je typickým příkladem lenivějšího kluka, kterému nezáleželo na škole a vlastně skoro na ničem. Dokud nedostal tu správnou motivaci v podobě krásné staré známé Wendy, se kterou si znovu okamžitě padl do oka. V tu chvíli se začne ukazovat i jeho druhá tvář, kdy zahodí svou lenivější stránku a stane se z něj skutečně vytrvalá postava, která si jde za svým cílem. Ale pokud je třeba, dokáže svůj cíl i obětovat proto, aby tím pomohl druhým.

Ale i když hlavní hrdina nebyl vůbec špatný, mnohem více jsem zalíbení našla v jeho sourozencích, kteří představovali skutečně skvělé charaktery. Prvním je Manny, voják, který se po několika letech vrátil domů za rodinou. Jeho příběh skutečně ukazuje to, jak dokáže válka a zabíjení ovlivnit lidskou psychiku, ale zároveň i to, jak pevná rodinná pouta umí být. A právě tohle tvořilo mnohem lepší příběh, než roadtrip, okolo kterého by se děj měl točit.
Druhou postavou je jejich sestra Xochitl, která v sobě nese skutečně uměleckou duši. A taky velkou bojovnici. Xochitl je neuvěřitelně laskavá hrdinka, která je ochotná udělat pro své milované cokoliv, i kdyby tím měla zahodit veškeré šance na svůj vlastní život. A tím do příběhu úplně skvěle zapadla.

Originální myšlenka knihy zní skutečně dobře. Roadtrip, který má sblížit sourozence, z nichž každý má vlastní trable? Zní to jako něco, co si zkrátka musíte v létě přečíst. Bohužel, zdání klame. A s knihou to dopadá úplně jinak.
Jeho skutečná podoba se ani zdaleka nevyrovná tomu, co by si čtenář mohl představit. Kniha se točí především okolo skutečně nerealistické a nepřirozené romantické linky, která vás nijak neosloví a z roadtripu se ve skutečnosti stane pár dnů dlouhý výlet, ve kterém postavy zastaví na čtyřech místech. A to je bohužel vše. Žádné velké dobrodružství. Žádná romantická linka, která by vám vzala dech nebo podrazila nohy. Bohužel, pokud od téhle knihy máte nějaká větší očekávání, s jistotou mohu říct, že se vám nesplní. A je to veliká škoda.

Takovou zajímavostí je, že i když kniha vyšla v originále minulý rok, celý příběh se ve skutečnosti odehrává v letech 2008-2009, což je o celou dekádu nazpět. A je skutečně skvělé sledovat to, jak se i během těch pár let svět i společnost změnily, byť v těch sebemenších detailech.

Příběh je vyprávěn jak formou vyprávění, tak i skrze textové zprávy, které si hlavní hrdina vyměňuje se svou starou kamarádkou. I to je důvod, proč příběh tak ubíhá, byť se v něm párkrát objeví scény nebo pasáže, které příliš záživné nejsou. Naštěstí jich není žádné přemrštěné množství, takže se čtení dá klidně vydržet.

Americký roadtrip se tak nakonec stal velkým zklamáním, byť to snadno mohlo být i kvůli tomu, že jsem od kniha měla větší očekávání, než si příběh mohl dovolit. Ale ať je tomu jakkoliv, minimálně doufám, že pokud knize dáte šanci, bude se vám líbit více než mně!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář