Čest nebo život

recenze

Království za Džbán (2023) 5 z 5 / a.k
Království za Džbán

Osmadvacetiletá doktorandka archeologie Julie Stránská čekala od svého šéfa vyhazov, namísto toho přišlo ohromné překvapení v podobě přiklepnutého grantu. Byl to malý zázrak, když zrovna ona jako jediná z mnoha dostala příležitost k obnovení vykopávek na zřícenině hradu Džbán. Chce tu najít důkaz, že budoucí král Jan Lucemburský při svém putování do středu Čech navštívil zdejší, dnes už zapomenutý hradní komplex a zároveň chce přinést odpověď na otázku, proč tak impozantní hrad existoval pouhé půlstoletí.

Zatímco se Julie se zápalem připravuje na svůj první terénní výzkum, máme tu ještě jeden příběh. V něm se vracíme do Českého království roku 1310, které je poznamenané vládou slabého panovníka Jindřicha z Korutan a plíživým očekáváním nástupu lucemburské dynastie. Hlavními postavami této dějové linky jsou rytíř Blahota z Lítožnice a benediktinský mnich Kryštof. Oba měli pověření od Jindřicha a jeho manželky Anny pátrat po uloupených ceremoniálních insigniích, používaných pro královské korunovace. Janovo tažení na Čechy ale mění jejich plány. Lstí a úskoky se zmocní hradu Džbán, aby se posléze jejich původní záměr zcela vymknul kontrole.

Historický román Království za Džbán přináší velmi pěkný příběh z křivoklátských hvozdů. Hrad Džbán byl impozantní stavbou, přesto se o něm nedochovaly žádné písemné záznamy. Autor popustil uzdu své fantazii a přišel s velmi reálným příběhem, který ocení každý milovník středověké historie. Na přetřes přichází všeobecné poměry tehdejší doby i velmi barvitý popis obléhání a dobývání hradu.

Vyprávění ze současnosti se střídá s minulostí, má spád a moc dobře se čte. Dvojice Blahota a Kryštof mě moc bavila, obzvlášť když jejich plány nevychází tak, jak by si přáli. Holt osobní prospěch v jakékoliv podobě se nevyplácí. Průběh archeologického výzkumu v příběhu ze současnosti obohacují nálezy a zjištění, se kterými se čtenář právě potkal v reálném čase v historické lince. Celý koncept střídání časových linek, které se odehrává na stejném místě, bylo parádní a moc jsem si ho užila.

Pokud hledáte nenáročný příběh z českého středověku, moc ráda doporučím právě tuto historickou fikci. Určitě jste taky někdy přemýšleli, proč skončil který hrad jako zřícenina a jaké okolnosti vedly k jeho zániku. Stejně jako naše archeoložka Julie v této knížce máte šanci objevit jednu takovou ztracenou historii.

Komentáře (0)

Přidat komentář