Království za Džbán

Království za Džbán https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516555/bmid_kralovstvi-za-dzban-65d267d346407.jpg 5 14 9

Meč a pergamen série

1. díl >

Píše se rok 1310 a do Čech přichází Jan Lucemburský, manžel Elišky Přemyslovny, aby pro sebe získal český trůn, na němž ještě stále sedí neschopný a neoblíbený Jindřich Korutanský. Do cesty se mu však nečekaně postaví mocný hrad Džbán a s ním i jeho statečná posádka. Řeholní bratr Kryštof a rytíř Blahota z Lítožnice, kteří se na Džbáně shodou okolností ocitli, tak musí vzdorovat obrovské přesile protivníka. Kdo je ale přítel a kdo nepřítel? Tajemství těchto dramatických událostí odhaluje o sedm staletí později mladá archeoložka Julie, snažící se vypátrat, co se tehdy na hradě Džbán opravdu událo...... celý text

Přidat komentář

kolacky
26.04.2024 4 z 5

V množství historických knížek je tahle na dobré úrovni. Rytíř Blahota a mnich Kryštof jsou chlapi, kteří mají charakter.

A rok 1310 se pak dobře pamatuje :-)

Boby17
23.04.2024 5 z 5

Příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách - v současnosti a v roce 1310 se mi velice líbil a nemám vůbec žádný problém dát knížce všechny hvězdy. Rytíř Blahota z Lítožnice i benediktinský mnich Kryštof jsou rovní chlapi, kteří se ve složité době zapletli do vysoké hry. Jak se jim vedlo, to si přečtěte sami. Určitě se brzy pustím do dalšího dílu.


Pavelpi
11.04.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Autor v podstatě vypráví tři příběhy najednou ( příběh archeoložky Julie, příběh přátel Blahoty a Kryštofa za doby vlády Jindřicha Korutanského, příběh nastupujícího Jana Lucemburského, který přijíždí s vojskem
převzít královskou korunu). Autor podle mne všechno spojil velmi dobře a napínavě. proto dávám pět hvězdiček a rád si přečtu další díl téhle série.

soukroma
12.12.2023 5 z 5

Zábavné, napínavé a poučné čtení (jako vždy od autora): láska ke středověku v zemích českých i archeologii je jasně patrný. Příběh ve dvou doplňujících se liniích: příchod Jana Lucemburského s vojenským doprovodem, aby se ujal královského stolce, a bojovné peripetie kolem hradu Džbán (1310), a archeologický výzkum (již několikátý v pořadí) v rozvalinách hradu mladou doktorkou archeologie v rámci jejího prvního terénního grantu (2022).
Čtivou formou zakomponované podrobné údaje o hradu jako stavbě, s vojenským/obranným účelem, způsobem dobývání ve své době, i o fungování akademického ústavu věnujícího se archeologii v naší době.
Autor se drží dostupných historických faktů, ale nebojí se přijít s neotřelým vysvětlením hluchých míst, o nichž se neví nic ("Historické znalosti jsou velmi přehledné. Stručně řečeno o hradu nevíme nic."). A jeho hypotéza je zajímavá a přijatelná. A výsledná fikce čtivá!

orinka3
03.11.2023 4 z 5

Docela fajn čtení, i když místo historicko-dobrodružného románu bych ho chápala spíš jako populárně-naučný. Autor tu šikovně spojil současnost i středověk a seznámil nás s archeologickou praxí v terénu. Stejně tak jsme se dověděli, jak vypadalo středověké opevnění hradů a taky o způsobech jejich dobývání. Ten velikánský prak, to teda musela být strašná zbraň! Doporučuji hlavně mladším čtenářům.

666Jitka
18.10.2023 4 z 5

Líbí se mi způsob, jakým knihu autor pojal a na základě poznatků z vykopávek nám nabídl možnost, jak se mohla situace okolo hradu Džbán ve středověku vyvíjet. Čtení je velmi poutavé a děj vedený ve dvou časových rovinách dělá příběh ještě zajímavějším. Kdo ví, třeba autor nebyl tak daleko od pravdy a něco z jeho vyprávění, tak skutečně mohlo být... Anebo také ne, ale to člověku nebrání, aby si přečetl zajímavě napsaný historický román.

Galadwen
29.09.2023 3 z 5

Jakkoliv je námět zajímavý a kniha čtivá, přece se nemohu ubránit zklamání a dávám jen tři hvězdy.
Příběh je vyprávěn ve dvou časových liniích: v současnosti, kde se pojednává o průzkumu ve zříceninách Džbánu, při němž mladá archeoložka hledá důkazy o důvodu zániku hradu, a v roce 1310, kdy sledujeme samotné "poslední dny" stavby. To není neznámý vypravěčský koncept, sama jsem pár podobně psaných knih četla, a když se dobře využije, může být výsledkem skvělá kniha. Nebo v opačném případě katastrofa. Příběh Džbánu myslím není jedno ani druhé, pro mne zůstává v průměru.
Silnou devizou autora přitom je "technická" stránka příběhu - uvěřitelné detaily z archeologického výzkumu i ústavu, kde mladá žena pracuje, ve středověké lince podrobnosti obléhání, obrany i pádu hradu. Autor si nastudoval množství informací jak z oboru archeologie, tak z dějin vojenství, a obratně je využívá. To mě bavilo a těšilo.
Co se mi líbilo méně, je nedostatek příběhu v lince ze současnosti - kromě těch "technických" věcí se tu vlastně nic neděje. Dokonce ani milenecká hádka mezi archeoložkou a jejím přítelem nevypukne. Vůbec nic. Veškeré drama a napětí obstarává středověk. Ale dejme tomu.
Co mi ovšem vadilo hodně, je, že se autor vůbec nesnaží pracovat s jazykem. Rytíř a mnich z roku 1310 používají doslova stejný, zcela moderní slovník jako současní studenti archeologie. Je to strašná škoda a mrhání potenciálem takto koncipovaného příběhu - chtěla bych na první pohled rozlišit nejen podle datace kapitoly, že už nejsme v současnosti, ale v roce 1310, kde hrdina přece nebude používat nedobové výrazy jako např. To si děláš srandu a podobné, o moderně neuctivém vyjadřování se např. o osobě panovníka či jiného šlechtice (což by středověký člověk neudělal) ani nemluvím. Čtenář, kterému toto nevadí, si knihu jistě užije víc než já.

čef
17.09.2023 5 z 5

Velmi hezká historická fikce o zániku hradu Džbán ve 14. století v době, kdy do Čech přichází nový král Jan Lucemburský. Autor toho o historii ví mnohé, zájemci se zde mohou leccos dozvědět třeba o dobývání hradu nebo organizaci dění v této turbulentní době. Styl je také velmi čtivý, takže se kniha může líbit všem.

nero 13
19.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Pan Dobrylovský si při psaní o historických událostech našich dějin vybírá ty které nejsou tak notoricky známé a popsané už řadou jiných spisovatelů a to se mi velmi líbí.
V případě této knihy si vybral epizodu z roku 1310. n.l. kdy se do Čech vypravil mladičký Jan Lucemburský a část jeho vojska byla fámou přivedena ke hradu Džbán který oblehla.
O hradu Džbán jsem do teď nikdy neslyšel, i když to byl mohutný hrad který patřil do hradní soustavy královského loveckého revíru, jehož centrem byl Křivoklát, a neslyšel jsem o něm právě proto že hrad byl na přelomu 13 a 14 století kompletně zničen, a to jak byl zničen zkoumá v současnosti mladá archeoložka a její tým, jejichž příběh se pravidelně střídá s tím historickým. Toto střídání období v Království za Džbán funguje dobře i když většinou takhle stavěné romány nevyhledávám.