Omyl kronikáře Kosmy

Omyl kronikáře Kosmy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380568/mid_omyl-kronikare-kosmy-ySf-380568.jpg 4 31 9

Tvůrcem „starých pověstí českých“ je náš první kronikář Kosmas a díky jeho proslavené Kronice české je spousta lidí přesvědčená, že se naše „pohanské dějiny“ opravdu nějakým podobným způsobem odehrály. Nestál ale na počátku nejstarších českých dějin, neodmyslitelně spjatých s praotcem Čechem, mudrcem Krokem a jeho třemi dcerami, Přemyslem a dalšími legendárními postavami, jeden kolosální omyl? Jestliže totiž Kosmovy zprávy zkonfrontujeme s autentickými dobovými prameny, na žádného Přemysla či Kroka, o praotci Čechovi nemluvě, nikde nenarazíme. Doprovoďme Kosmu při jeho úkolu, který mu zadal sám český král Vratislav, při úkolu najít nejstarší předky českých panovníků.... celý text

Přidat komentář

kuruteku
15.08.2023 3 z 5

Na jednu stranu živá historie, na druhou stranu něco jako román. Já beru tu živou historii a získávám poznatek z Kosmových toulek, jak kosy začaly nahrazovat srpy. Jinak dobrý doplněk k Jiráskovi, na kterém jsme většinou vyrostli. Tak Nezamysl, Mnata, Vojen, ... jsou slova proslovu, hm. A dějiny jsou rázem jinde ;-)

Pavelpi
25.09.2021 5 z 5

Moc pěkně napsáno. Na mě to dělá dojem, že to takhle nějak i mohlo být. V doslovu je to také všechno vysvětlené, takže mi to bylo úplně jasné. Opravdu moc pěkné a napínavé, takže je to za plný počet hvězdiček. Protože autora vůbec neznám, musím se podívat, co dalšího autor napsal. Doporučuji pro všechny, kteří mají rádi historii.


emilieselden
18.09.2021 5 z 5

Skvělá kniha pro toho, kdo se zajímá o historii. Výborně napsaná, poutavá, čtivá, doslov, který se vše dovysvětlí.

Jolana.b
12.05.2021 5 z 5

Za mne velmi dobře zpracované téma. Vše podstatné bylo již napsáno níže. Vřele doporučuji ke čtení i přemýšlení.

soukroma
02.04.2021 3 z 5

Bájná česká knížata a jak jsme k nim přišli, aneb kterak Kosmas "zpracoval" svoji/naši první kroniku. Pro nás, kdo neholdujeme starým pověstem a kdo si nepamatujeme ani jména a pořadí prvních knížat, je toto nebezpečné čtení, protože pak už vůbec nebudeme vědět, na čem jsme (anebo se jen s uspokojením ubezpečíme v tom, že jsme od počátku dobře dělali, když jsme věnovali starodávným jménům a příběhům pramalou pozornost).

nero 13
15.05.2020 5 z 5

Románově zpracované vyprávění o tom jak vznikla první kronika o naší historii je autorem pojmuta tak že si Kosmas většinu vlastně vymyslel, protože v té době téměř neexistovaly žádné písemné záznamy týkající se Českých zemí.
Jak autor píše většina lidí dnes, v době archivů, matrik a rodných listů, nezná ani jména svých předků tři generace zpátky, takže Kosmovy nic jiného než si dost vymýšlet nezbylo, s tím ale zas tak nesouhlasím, právě protože lidé v té době byli téměř všichni negramotní a neměli televizi, rádio nebo internet, tak bylo důležité ústní předávání informací a příběhů, vemte si třeba jak jinak by bylo možné že množství našich zeměpisných názvů má keltský původ, třeba řeky Vltava, Jizera, Ohře, název Sudety pro severní hory, nebo města která mají v méně Týn nebo Týnec, v angličtině Town, mají také keltský původ.
Znamená to dvě věci. Že ne všichni Keltové z našeho území odešli, a že ústním podáním se již zmíněné názvy dochovaly po více než 2000. let, je docela možné že některé ze starých pověstí Českých mají keltský základ.

astroweb
29.11.2019 3 z 5

Zajímavá, podnětná, přímo vlastenecká kniha, v dnešní době bych ji rád označil za povinnou četbu. Trochu přeháním, samozřejmě, ale s chutí jsem si ji přečetl. Svého času jsem Kosmovu kroniku celou přečetl, na rozdíl od jiných středověkých kronik je velice čtivá,doporučuji. Autor Omylu je fundovaný, má můj obdiv.

Ramiel
22.01.2019 4 z 5

Autor nám touto knihou nabízí jeden z možných pohledů na vznik nejstarší české kroniky. Z pohledu samotného Kosmy se tak účastníme pátrání po zakladateli přemyslovské dynastie. Nejvíce se mi líbí, jak je nenásilnou formou zobrazen způsob, kterým vznikaly kroniky. Tedy často na základě kusých informací, svědectvích z druhé ruky, "vypůjčením" si příběhu od jiných národů i s velkou fantazií a přikrášlením skutečnosti samotným kronikářem.

a.k
19.08.2018 4 z 5

Kosmas dostane úkol od krále Vratislava, aby dohledal dávné předky královského rodokmenu. Pátrat není kde. Písemnosti z požadované doby neexistují. Kosmas spolu s neteří Luborou skládají nalezené indicie a na světlo se vynořují postavy, které jsou nám tolik známé.
Kdo by si rád nepřipomněl staré pověsti české o Krokovi, jeho dcerách Kazi, Tetě a Libuši, nebo praotci Čechovi. Příběh se čte dobře a děj má spád. Bavilo mě, jakým způsobem odkrýval Kosmas staré dějiny.