Tajemství Prokopa Velikého

Tajemství Prokopa Velikého https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392598/bmid_tajemstvi-prokopa-velikeho-M2I-392598.jpg 4 15 7

Román Tajemství Prokopa Velikého probíhá ve třech navzájem se prolínajících časových rovinách – za husitské reformace, v počátcích jezuitské protireformace a v současnosti. A díky tomu možná s jistým překvapením zjistíme, že problémy, s nimiž byl konfrontován husitský vojevůdce Prokop Holý, řečený Veliký, jezuitský kněz Petr Kanisius (představený jezuitské provincie zahrnující České království, Polsko, Rakousko a německé státy) a tajemný vatikánský Strážce Vittorio Baldini, jsou navzdory oddělujícím staletím variacemi na stále jedno a totéž téma.... celý text

Přidat komentář

soukroma
23.02.2021 4 z 5

Zajímavé, poučné, a současně těžké čtení: jak málo toho vím o vrcholné husitské době (a Prokopu Holém, zřejmě zabitém v bitvě u Lipan 1434) i o vrcholící reformaci (a snášenlivosti) v Čechách v druhé půli 16. století (za vlády Ferdinanda a Maxmiliána).
Ale nebudu skromná a nenechám to jen na sobě - jak málo se všeobecně ví o Husových a husitských reformačních snahách a jak to bylo s křesťanstvím v 15. a 16. století u nás (90%+ protestanti, ovšem různé větve), než vše usurpila katolická církev ve století následujícím po světové válce... (My jsme se pochopitelně v socialistických školních škamnách nedozvěděli prakticky nic o náboženském základu tehdejších tahanic, ale nepředpokládám, že by současná generace na tom v rámci školních osnov byla v tomto směru o mnoho lépe - i nadále se skvíme jako nejateističtější národ minimálně v Evropě...).
Autor nastolil mnoho otázek a přičinil nakonec mnoho úvah, podložených fakty, a ukázal tuto historii pohledem naší doby (k čemuž využil fiktivního Strážce "živé víry"). Pohled na dějiny je sám o sobě dost děsivý, ale na dějiny náboženské je ještě mnohem horší. V závěru autor prostřednictvím svého Strážce filosofuje a moralizuje, ne se vším se ztotožňuji (zejména co se týče snášenlivé i potenciálně obranné "různorodosti víry" - moje uvozovky - v současnosti u nás). A je nad slunce jasné, jaké apokalypsy se obává, ba přímo ji už vidí neúprosně postupovat s ohledem na opakování se dějinných cyklů a lidské nepoučitelnosti. Naneštěstí nenabízí žádnou obezličku, jak se nesmiřitelné náboženské katastrofě a jejím dopadům na evropské, západní myšlení a víru, vyhnout.
Velmi dobrý román přecházející v poselství, výzvu, hrozbu, apokalyptickou vizi. Skvělé čtení, ale s nepříjemným dozvukem. 85%

Karimah
29.05.2020 3 z 5

Zajímavý výlet do historie, ale ta třetí časová linie se Strážcem mi tam moc nezapadala, zdála se mi taková nedotažená. Líbil se mi doslov, je fajn když čtenář nemusí neustále někde na netu pátrat, co je fikce a co pravda, takhle to bylo hezky shrnuto přímo v knize.


denisa7430
26.09.2019 3 z 5

Příběh historického románu Tajemství Prokopa Velikého začíná nalezením manuskriptu z poloviny 15. století spolu s latinsky psanou recenzí, která doporučuje tento spis navěky pohřbít.

Endy17
08.09.2019 4 z 5

Trocha konspirace v důvěrně známém prostředí.
Informace z naší historie, které bychom měli znát, okořeněné kapkou spekulace.

katka134
18.07.2019 4 z 5

Zajímavý historický román. Jeho děj je celý o problematice víry a církve. Autor poukázal na to, že se v dávné minulosti stalo něco, co učinilo s Čechů nejateističtější národ Evropy.

Hathor89
16.03.2019 5 z 5

Historické problémy. Otázka víry. Současnost. Kniha se věnovala problematice střetů různých náboženství z několika úhlů pohledu, především v několika časových rovinách. Po dlouhé době jsem si chtěla přečíst nějaký historický román (abych stále nevěnovala pozornost jen problematice holocaustu) a husitská éra patří k mým oblíbeným obdobím. Také jsem hltala střety mezi protestanty a jezuity. Plynulost čtení narušovala jen postava Strážce. Nebo mi připadaly ty pasáže jen příliš současné. Na druhou stranu se věnovaly otázkám restitucí a migraci, což jsou stále otevřená témata. Ale určitě doporučuji.

vincek1
10.03.2019 4 z 5

Zajímavá kniha, trochu tak ve stylu Šifra mistra Leonarda a podobné. I tak se, ale dle mého jedná o poutavou knihu, která má co říci i životům, které prožíváme my. Místy se mi sice zdálo, že náboženské otázky jdou do hloubky, ale proč ne. V nynější době, migrace, církevní restituce a zdanění jejich náhrad není na škodu si alespoň něco oživit a doplnit. Takže za mně doporučuji.