Království za Džbán přehled

Jiří Dobrylovský

Meč a pergamen série

1. díl >

Píše se rok 1310 a do Čech přichází Jan Lucemburský, manžel Elišky Přemyslovny, aby pro sebe získal český trůn, na němž ještě stále sedí neschopný a neoblíbený Jindřich Korutanský. Do cesty se mu však nečekaně postaví mocný hrad Džbán a s ním i jeho statečná posádka. Řeholní bratr Kryštof a rytíř Blahota z Lítožnice, kteří se na Džbáně shodou okolností ocitli, tak musí vzdorovat obrovské přesile protivníka. Kdo je ale přítel a kdo nepřítel? Tajemství těchto dramatických událostí odhaluje o sedm staletí později mladá archeoložka Julie, snažící se vypátrat, co se tehdy na hradě Džbán opravdu událo...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Království za Džbán. Přihlašte se a napište ho.

renefer
10.07.2025 3 z 5

Historický román zabývající se jedním z možných scénářů zániku hradu Džbán. Dějová linka minulosti se prolíná se současností - s archeologickým výzkumem uvedené oblasti. Dobývání mě moc nebavilo, ale dozvědět se něco o stávajícím fungování archeologických výzkumů bylo zajímavé.

katallinka
04.07.2025 3 z 5

Kniha nebyla vůbec špatná, ale taky mě úplně nestrhla. Líbilo se mi prolínání dvou časových rovin! Sledovat hrad v minulosti i současnosti mě opravdu bavilo. A možnost nahlédnout do archeologických vykopávek? To je pro mě srdcovka, vždycky jsem toužila něco podobného zažít.
Jenže něco tomu chybělo. Něco, co by mě opravdu vtáhlo.

Ignis
28.03.2025 3.5 z 5

Jako...nebylo to špatné, ale tak nějak mě ta historická část trochu zklamala. Není to úplně vina autora, spíš je problém v tom, že jsem jako první četla pozdější "chrudimský" příběh a tak jsem prostě čekala nějaké to pátrání, aspoň lehkou záhadu a ono nic. Je to opravdu jen o dobývání hradu.
Současná linka je fajn a musela jsem se samozřejmě podívat na internet aspoň na fotky, a opravdu, moc z hradu nezbylo.

Související novinky - Království za Džbán (1)

Letní bouřky, Neodolatelná a další knižní novinky (30. týden)

23.07.2023

Kniha Království za Džbán v seznamech

v Mé knihovně58x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)