Bryndza představuje svoji temnější tvář

recenze

Kanibal z Nine Elms (2019) 4 z 5 / katule1992
Kanibal z Nine Elms

POPIS KNIHY

Nová kniha, nová série a nová hrdinka. Stejně jako v předchozí sérii s Erikou Fosterovou, žena. Jak si s tím autor Rober Bryndza poradil?

Detektiv konstábl Kate Marshall má před sebou zapeklitý případ sériového vraha bulvárem přezdívaného Kanibal z Nine Elms. Své oběti, většinou mladé dívky, brutálně zabije, znásilní a šestkrát kousne. Kousance jsou mnohdy tak hluboké, že rány odhalují kosti na mladém ženském těle. Jakýmsi podpisem vraha je krom kousanců a jeho DNA také specifický uzel zvaný opičí pěst. A právě tento uzel dovede podivnou náhodou Kate k sériovému vrahovi. Za tuto náhodu málem zaplatí tím nejcennějším co má, svým životem.

O 15 let později je díky vlivu mnoha událostí pouhou přednášející na místní univerzitě. Vede kurzy s názvem Ikony zločinu, ve kterém již úvodem seznamuje své studenty s případem, který byl nejen jejím úspěchem, ale také prokletím.

Do kolotoče stále dobíhající minulosti dostane Kate email s prosbou o pomoc při pátrání po zmizelé dívce, která se s největší pravděpodobností stala jednou z obětí Kanibala z Nine Elms. Bohužel žádné důkazy, jež by tento fakt potvrdil, nikdo nemá. Rodiče zmizelé dívky chtějí před svojí smrtí pochovat její tělo a dostát tak jejímu klidu.

Na pomoc si Kate přizvala studentského asistenta Tristana Harpera. Pohledného, vysokého a dobře stavěného mladíka okolo dvaceti let. Během svého pátrání se dostanou do víru současného vyšetřování takzvaného napodobitele Kanibala z Nine Elms.

Kdo je oním záhadným napodobitelem a jaké jsou jeho plány?

Měla by se Kate bát znovu o svůj život?


HODNOCENÍ

Novou Bryndzovu sérii jsem vítala s nadšením. Styl britského autora mi sedí již od prvního příběhu s Erikou Fosterovou a díl od dílu se ze mě stal další přední Bryndzův fanoušek. Na druhou stranu jsem se do čtení pouštěla s jakousi obavou, jak si Bryndza poradil s novou knihou, případem a hlavní hrdinkou.

Autor nás vtahuje do příběhu krátkým úvodem či můžeme říci prologem o hlavní hrdince Kate Marshall, jež se odehrává v roce 1995 a ve zkratce popisuje chycení sériového vraha takzvaného Kanibala z Nine Elms. Po tomto krátkém úvodu následuje hlavní příběh odehrávající se o 15 let později, tedy v roce 2010. Zde sledujeme tři dějové linky, které se v jednom momentě propojí: Kate a její soukromé vyšetřování, život Kanibala z Nine Elms v psychiatrické léčebně a jeho matky a samozřejmě taky příběh vraha napodobitele. Stejně jako u knih s Erikou Fosterovou autor použil er-formu a my se tak dozvídáme informace z různých stran a z různých pohledů.

Nemohla jsem si pomoc, ale chvilku mi trvalo, než jsem si na novou hrdinku Kate zvykla. Pořád jsem čekala na typické Eričino chování a mnou obdivovanou odhodlanost spojenou s drzostí. To ale rozhodně neznamená,že by Kate nebyla sympaťačka. Jen jak to občas bývá, zvyk je železná košile. Hlavním rozdílem bych mezi nimi viděla jejich přístup k lidem. Erika je přímočará a s ničím se moc nepáře a nedivá se kolem sebe. Občas bych řekla, že chodí až přes mrtvoly. Ale vždy s dobrým úmyslem. Kate je na rozdíl od ní více diplomatická a klidná. Na druhou stranu to také souvisí s tím, že není již policistka s průkazem, ale spíše soukromý detektiv a pokud chce získat informace od lidí potřebuje svůj šarm, kterým nahradí policejní odznak. Anotace navíc popisuje Kate jako ženu s pohnutým osudem. V jejím životě po své skoro jisté smrti podlehla alkoholu, dík kterému přišla o právo starat se o svého syna. Nevím, jak ostatním čtenářům, ale Kateina alkoholová minulost a krátké příběhové pasáže s jejím patronem mi prostě nesedly. Chápu, že autor potřeboval nějakým způsobem oddělit matku a syna po útoku Kanibala z Nine Elms, ale líbilo by se mi tam více něco jiného. Ale to je pouze můj názor.

Peter, více známý coby Kanibal z Nine Elms, již od počátku působil jako suverén a sexy chlap, který ví co chce a jde si tvrdě za svým. Navíc jeho nadprůměrná inteligence je místy v příběhu až děsivá. Musím zde souhlasit s názorem Hanky z blogu Recenze na knihy, že je Peter celý Dr. Lecter z filmu Mlčení jehňátek. Navíc jak také píše Hanča, představte si ho pak v cele s tou maskou a mrazení po zádech je tu. To na druhou stranu napodobitel byl pro mě jakousi směsicí rozmazleného a unuděného ,,spratka", jež žádá o pozornost.

Výsledek obrázku pro nine elms bryndza
Robert Bryndza ve své knižní novince značně přitvrdil a jeho detailní popisování vražd a některých situací mě zarazilo. Dokonce jsem se nejednou přistihla, jak se nad knihou zhnusením šklebím. Vítám, že si tuto schopnost Bryndza uschoval až na příběh o Kanibalu z Nine Elms, protože díky tomu je na scéně úplně jiný Bryndza než kterého jsme doposud mi čtenáři znali. No a co Vám budu povídat k Erice se mi to už tolik nehodí.

Menším zklamáním pro mě byla jedna z finálních scén Petera (Kanibala z Nine Elms) v psychiatrické léčebně na dvoře. Bohužel nemůžu prozradit více, abych nespoilerovala, ale pro ty, kteří knihu již četli, přišlo mi to přetažené za vlasy a snad i neproveditelné :D

Tak či tak patří autorovi velké uznání za jeho další tvůrčí počin. Do knihy jsem se začetla odpoledne a jak už jsem psala, druhý den jsem neměla co číst. Zajímavý a napínavý příběh by rozhodně neměl ujít Vaší pozornosti.

Komentáře (0)

Přidat komentář