Je čas posunout se dál, ale kam?

recenze

Láska a kozy na venkově (2020) / katule1992
Láska a kozy na venkově

Láska a kozy v na venkově jsou mojí již sedmou recenzí na knihy z edice 7lásky a jsem za to nesmírně vděčná, protože nevím jak vy, ale já u těchto knih odplouvám neznámo kam a odpočívám. Tam kdesi v dálce není žádný dětský pláč, úklid, vaření, přebalování, slintání atd atd. Takže pro matky na mateřské ,,dovolené" je tahle série jako dělaná. Už jsem kdysi psala, že každá kniha je originál a to je nesmírně osvěžující. Teď se k nám ale dostává poprvé kniha, která je pokračování francouzského sýrového dobrodružství Elly z knihy Láska a sýr v Paříži a věřím tomu, že jste stejně zvědaví jako já, jak příběh vlastně dopadne.

Pokračování sýrového příběhu na farmě´...

Zamilovaná Ella nemůže být šťastnější. Nikdy by ji v životě nenapadlo, že její neplánovaný roční výlet z Austrálie do Paříže skončí láskou, která ji ,,donutí" prozatím zůstat v přenádherném městě s dokonalým prodavačem těch nejlepších sýrů široko daleko, Sergejem. Ella se ještě celá nevzpamatovala z velké změny v jejím životě a po půl roce čelí dalšímu neplánovanému překvapení a dobrodružství v podobě těhotenství.

Přestože je to pro oba velký šok, obavy předčí láska k nenarozenému tvorečkovi a jejich kroky směřují z velkého přelidněného města na francouzský venkov, kde budou žít sami na sebe. Společné plány jsou dokonalé. Budou se starat o ovčí farmu, vyrábět vlastní sýry a kdo ví, třeba si jednou otevřou i svůj vlastní obchod sýrů. Ale člověk může plánovat sebevíce a realita je pak ve skutečnosti úplně jiná. Místní je v nepřijali tak, jak by doufali, veškeré své peníze vrazili do ovčí farmy a práce je všude jak na kostele, a tak Elle nezbývá nic jiného než zatnout zuby a stát po boku milovaného Serga i v nelehké době.

Dokáže si zamilovaná dvojice poradit s nástrahami světa a přečkat vše v dobrém i v zlém? Vydrží žít někde, kde není ani jeden z nich vítán s otevřenou náručí, nebo si sbalí i to málo co mají a vrátí se zpět do nádherného voňávého srdce Francie?


,, Ranní ptáče dál doskáče, ale druhá myš získá sýr"


Pokračování sýrového příběhu...

Není to tak dávno, co jsem četla francouzské sýrové dobrodružství Láska a sýr v Paříži a po dočtení jsem byla i přes některé výtky nadšená. Román bohužel neměl na moji oblíbenou topku Někdy je hezké, že mě miluješ, ale co si budeme povídat, tu zatím nepřekonal nikdo :D I tak jsem se těšila na pokračování životního příběhu Elly a Serga a byla jsem zvědavá, kam jejich společné kroky dál povedou.

Než začnu s recenzí, za zmínku opět stojí jednoduchá a kouzelná obálka knihy, která se mi v tomto případě líbí o něco více než u první knihy. Stejně jako první díl i zde autorka rozdělila příběh do čtyř částí složených z velmi krátkých kapitol na které jsem například zvyklá u Angely MARSONS. Ano, já vím, že je to úplně jiný žánr, ale v obou případech je jejich poznávacím znamení značné množství krátkých kapitol, přičemž je docela zvykem, že kapitola obsahuje klidně pouze jednu stránku.

Kniha nás tentokrát přenese z rušné Paříže na klidnou ovčí farmu daleko od všech. Lehce mi prostředí připomíná moji oblíbenou knihu Někdy je hezké, že mě miluješ, proto mi bylo prostředí poměrně blízké. Rozhodně bližší než vír velkoměsta jako v prvním díle. Ella a Serge o něco málo dospěli a za vším stojí jejich nová neplánovaná role rodičů a přestože se oba velmi těší, je jim nad slunce jasné, že jejich život už nikdy nebude jako dřív. Protože jsem první díl četla opravdu pozorně, nemohu si odpustit připomínku, že ve druhém díle mi Serge přišel jako ,,buran", který měl najednou problém s komunikací a jeho prvotní bravurní výřečnost zmizela neznámo kam. Což se přiznám, mi docela vadilo.

Novinka lehce zaostává v romantické lince a přestože je kniha věnována ženám, nečekejte žádné erotické pasáže, zamilované slůvka nebo přílišnou sladkost, to opravdu ne. Naopak se zde více řeší životní trable a věčný problém, komunikace mezi partnery, a proto tentokrát vice inklinuji k druhému dílu.

Když bych si ve finále s pistolí u hlavy měla vybrat, která kniha se mi líbila více, byla bych docela v háji, protože každá z nich má něco do sebe a tím, že se každá odehrává v jiné oblasti je to jako kdybych srovnávala jablka a hrušky. Nicméně bych asi překvapivě vybrala díl druhý- Lásky a kozy na venkově, které se mi líbili více nejen svým prostředím, ale také životním příběhem.

Knihu bych doporučila převážně dámské populaci, protože se zde řeší důležité vztahové otázky, jež jsou blízké každé z nás.

Komentáře (0)

Přidat komentář