Nejhorší noční můra

recenze

Nejhorší noční můra (2017) / katule1992
Nejhorší noční můra

Už je čas, abych i já přispěla svoji troškou do mlýna a uvedla na blog vlastní recenzi. No a není snad lepší knihy nežli z prostředí léčebny Hanover House s maximální ostrahou na odlehlé a tiché Aljašce. Nejhorší noční můra je první kniha ze série Evelyn Talbot a rozhodně by Vás tato kniha neměla minout.

Co by stalo, kdyby...

Na Nejhorší noční můru jsem narazila náhodou. Dobrovský připravil pro své čtenáře akci 1+3 zdarma a já právě při prohlížení nabídky narazila na americkou autorku Brendu Novak a její sérii s psychiatričkou Evelyn Talbot. No a zatímco tady píši recenzi, tak doma v posteli poctivě dočítám díl druhý, který je o poznání lepší, ale rozhodně to není tak, že by Nejhorší noční můra nestála za přečetní. Možná právě naopak.

Nejhorší noční můra je velmi dobrý psyhchothriller z prostředí chladné a šedé Aljašky, jež vás vtáhne do svého děje hned od první stránky. Zkuste si představit, jaké to je pracovat uprostřed ničeho v zařízení plném labilních jedinců a neustále si říkat, co kdyby mě jeden z nich napadl. Co kdyby mě zabil. Co kdyby.....Tato obava se ve Vás usídlí a do konce děje už nepustí. Na zajímavosti a ponurosti se také podílí citáty skutečných sériových vrahů na začátku každé kapitoly. Věřím tomu, že nejeden čtenář z toho musel mít husinu tak jako já.

Zajímavý děj se k nám dostává er- formou skrz myšlenky hlavní hrdinky Evelyn Tabotové ve středně krátkých kapitolách, které udrží čtenáře v napětí a v tom správném čtenářském tempu. Žádné loudání ani spěch. Pěkně zlatá střední cesta. V knize sledujeme nejen komunikaci a práci Evelyn s vrahy, ale dostává se k nám také chod takovéhoto zařízení se všemi svými neduhy. Nesmím také zapomenout na vyšetřování brutální vraždy, do kterého má Evelyn přinést své poznatky ze svého dosavadního zkoumání vrahů v ústavu. Okrajově se dotkneme i minulosti, kterou nám Evelyn postupně odhaluje a my tak máme možnost vidět, co vedlo k onomu zrůdnému dni v jejím životě.

Velmi oceňuji vykreslení postav, především hlavní hrdinky Evelyn. Navzdory všem životním útrapám věnuje svůj život zkoumáním myšlenek, vědomí a podvědomí těch nejhorších z nejhorších. Přetvořila vlastně svůj strach v něco víc, což se některým z nás může zdát téměř nadlidské.

Málem bych zapomněla zmínit, že v knize nalezneme také několik světlých momentů v podobě romantické a erotické vsuvky, což dle mého vůbec nebylo k zahození. Chvílemi ta kniha prostě potřebovala něčím takovým odlehčit. Na druhou stranu se obávám, že spoustě čtenářům, myslím, že mezi ně by patřila i moje sestra, ostřílená čtenářka severských krimi, by se právě tahle dějová linka nelíbila a nejraději by ji vymazali z povrchu zemského. Jak jsem už ale psala, já byla ráda, že v knize něco takového vůbec je.

Nejhorší noční můra vůbec nebyla nejhorší, ba právě naopak. První díl série se autorce na úvod velmi povedl. Kniha má rozhodně co nabídnout a prostředí z depresivní léčebny je přímo brilantní. Proto tento psychothriller doporučuji všem milovníkům thrillerů a chladného prostředí Aljašky.


Nejhorší noční můra Nejhorší noční můra Brenda Novak

První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times. PÁTRÁNÍ PO SÉRIOVÉM VRAHOVI Evelyn Talbot ví, že psychopat může vypadat naprosto normálně. Bylo jí teprve šestnáct, když jí její přítel Jasp... více


Komentáře (0)

Přidat komentář