Balkónová scéna

recenze

Slepé okno (2018) 5 z 5 / knihamouder
Slepé okno

Exkomisař Karel Houdek je dobrosrdečný člověk. I když řeší rodinnou krizi a potýká se se zdravotními problémy, stále kolem sebe šíří dobrou náladu a své humorné komentáře předkládá v podobě rýmů. V knize naleznete opravdu mnoho známých bonmotů a k hlavní postavě skvěle sedí.

Karel Houdek trpí rozpadem sítnice v levém oku, proto začne navštěvovat soukromé oftalmologické pracoviště Makucentrum. Zde mimo jiné aplikují na záchranu zraku injekce do postiženého oka. Injekce jsou však velmi drahé a pojišťovny léčbu neproplácí.

V oftalmologickém centru dojde k úmrtí jednoho z pacientů, příčinou je anafylaktický šok. Mrtvým je dlouholetý investigativní reportér ČT Josef Hlína. Následuje údajná sebevražda šéflékaře Makucentra MUDr. Tomáše Tučka.
Tyto události přitáhnou pozornost Karla Houdka. Nejprve Karel pátrá na vlastní pěst a později naváže spolupráci s policií…

Autor knihy Michal Fieber při psaní příběhu vychází ze skutečnosti, ale postavy jsou smyšlené. Hlavní děj se točí kolem případu Makucentra. Jedná se o opravdu velký případ týkající se mafiánských praktik v lékařství, které sahají až na nejvyšší místa. Tento případ se zdá být velmi složitý a je do něj zapleteno mnoho lidí.
Pro odlehčení vložil autor do hlavního děje dvě vsuvky v podobě krátkých krimipovídek. Karel si tak užije rybářský závod i pobyt v lázních a vypomůže místním policistům v boji proti zločinu.

Karel je v příběhu vyobrazen jako komisař, ale také jako člověk. Dovolí čtenáři nahlédnout do svého soukromí, poodhalí mu zdravotní stav a představí řadu přátel i každodenních rituálů.

Kniha Slepé okno se čte velmi dobře. Děj ubíhá svižně, nechybí řada překvapení a nečekaných zvratů.
V díle naleznete mnoho odkazů na tvorbu, která je pro autora velmi důležitá. Názvy jednotlivých kapitol jsou použity z významných děl kriminálního žánru (knihy, filmy i divadelní hry).

Slepé okno patří mezi nejpovedenější knihu, kterou jsem z edice Původní česká detektivka doposud četla.


Slepé okno Slepé okno Michal Fieber (p)

Policejní exkomisař Karel Houdek je po rozpadu oční sítnice ohrožen oslepnutím. V odborném zařízení, v němž tuto nemoc léčí formou drahých injekcí, se ovšem děje něco nekalého. Někdejší detektiv se začne o dění na klinice zajímat ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář