Atentát

recenze

Atentátník (2020) / lada.ladislav
Atentátník

Konečně jsem se dočkal: nakladatelství MOBA před Vánocemi vydalo novinku Atentátník od německého autora jménem Ulf Schiewe. Přiznám se, že je to mé první setkání s tímto autorem. Zatím jsem na žádné jeho další dílo u nás nenarazil, ačkoli Atentátník není jediným jeho příběhem, který u nás vyšel.

Historická díla patří k mým oblíbeným. Stejně tak nepohrdnu ani thrillerem. Takže jsem si rozhodně nemohl nechat ujít novinku, která je kombinací obou těchto žánrů - tedy historickým thrillerem. Nebudu vám ale lhát, měl jsem trochu obavy, zda skutečně najdu v příběhu prvky z obou těchto žánrů. Často se mi stává, že díla bývají zařazena špatně. A je vám nejspíš jasné, že nenaplněná očekávání se bohužel následně negativně projeví v hodnocení příběhu. Nicméně tohle není tento případ. Atentátník je skutečně na pomezí těchto žánrů (hlavně díky tematice), i když by mohl být zařazen i mezi historické romány. Thrillerové prvky v něm nicméně skutečně jsou, takže i v tomto směru je to v pořádku.

Pokud máte rádi knihy, které se odehrávají ve válečném období, bude pro vás Atentátník tou pravou volbou. Děj je totiž zasazený do června roku 1914, tedy do doby těsně před vypuknutím 1. světové války. Hlavním motivem je atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este, ke kterému skutečně došlo právě v červnu 1914 v Sarajevu. Tato událost bývá považována za jednu z příčin vypuknutí 1. světové války. Děj částečně vychází ze skutečných událostí, částečně je fiktivní. Na několika místech jsem byl zvědavý, jak si autor s příběhem poradí a jakým směrem se bude vyvíjet dál. Rozhodně nejde o prvoplánové dílko, autor měl vše pěkně promyšlené a díky tomu zde prakticky nejsou žádná hluchá místa. Začátek příběhu se mi sice zdál trochu pomalejší, i když i tady je pár důležitých okamžiků. Nicméně mně pár desítek stránek trvalo, než jsem se do čtení zcela ponořil. A i když má kniha přes čtyři sta stran, druhou polovinu už jsem vyloženě hltal. Svou roli v tom jistě hraje fakt, že zde nechybí řada napínavých okamžiků, takže si na své přijdou i ti čtenáři, kteří mají rádi napětí.

Já osobně jsem rád, že jsem se do Atentátníka pustil a přečtení rozhodně nelituji. Dostal jsem tak možnost vidět některé události z jiného úhlu pohledu, než je tomu běžné v dalších válečných románech.


Atentátník Atentátník Ulf Schiewe

Červen 1914. Týden, kdy se rozhodne o všem. Týden, kdy se tři mladí Srbové vydávají na cestu do Sarajeva. Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este se účastní vojenských manévrů. Gavrilo Princip a jeho společní... více


Komentáře (0)

Přidat komentář