Aljašská štvanice

recenze

Vražedné úmysly (2020) 4 z 5 / a.k
Vražedné úmysly

Ostrov prince Waleského na Aljašce je nedotčeným místem plným prastarých lesů a vodopádů. Mezi původními obyvateli se traduje legenda o místním vydřím muži Kuštakovi, kterému jsou připisovány jevy, které nikdo nedokáže jinak vysvětlit.

Právě toto jedinečné místo si vybere pro svůj televizní projekt mladá absolventka filmové školy Carmen Delgadová. Se svým filmovým štábem zde bude produkovat novou televizní show Rybářova žena. Původní záměr úžasného pořadu o drsném a neúprosném prostředí Aljašky vyšuměl pod tlakem komerčních zájmů do absurdní zinscenované reality show se zcela smyšlenými příběhy rybářského páru Fitze a Bright Jonasových.

Zdejší panenskou přírodu si nechce nechat ujít ani nejhledanější drogový dealer na světe Ernest Camacho. Rád by se tu zašil a strávil pár klidných dní rybařením.

Mezitím se v aljašském městě Anchorage ujímá vrchní šerif Arliss Cutter nové pozice v rámci Jednotky pro stíhání uprchlých zločinců. Arliss Cutter pochází z Floridy a po pekle, které zažil v Afgánistánu a dvacetileté praxi při stopování padouchů, bude pro zdejší policii důležitou posilou. Důvod ke stěhování na sever byl i osobní. Chce být nablízku švagrové a dvěma synovcům, kteří při tragické události přišli o živitele rodiny. Arlissův bratr neměl nikdy zemřít, nejnebezpečnější povolání měl v rodině přeci vždycky on sám.

Teď přichází nový úkol. Místní policie odlehlé aljašské vesničky si žádá spolupráci federálů. Na ostrově je pohřešovaná mladá indiánská dívka. Že se děje něco nekalého, nasvědčuje i náhlé zmizení dvou členů filmového štábu. Cutter vyráží na ostrov, kde se, jak to vypadá, ukrývá celostátně hledaný násilník.

Knihou Vražedné úmysly otevírá autor novou detektivní sérii s velmi zajímavou hlavní postavou Arlisse Cuttera. Kniha hned od prvních stránek zaujme nečekanou vraždou, která však na své vyšetření bude muset ještě nějakou chvíli počkat. První polovina knihy totiž předkládá hned několik vrstev zdánlivě nesourodých příběhů s mnoha postavami. Každá linka příběhu nabízí jedinečnou zápletku, která bude hrát při Cutterově práci či lepšímu pochopení postojů a charakterů postav důležitou roli. Osobnost Arrlise Cuttera v sobě nese řadu otazníků, které se rozšifrují jen velmi pozvolna. Zato v práci je vidět hned od začátku jeho zkušenost a kompetence. Možná někdy až nečekaně překvapí svou intuicí. Velmi zdárně mu sekunduje jeho nová, mladší kolegyně Lola Fontainová, která je velmi ambiciózní, zodpovědná a práci policie považuje za středobod svého života.

Zatímco policie začíná své pátrání zcela bez indicií, čtenář má značnou výhodu. Ví totiž, že ve hře je hned několik zločineckých skutků. A v tomto duchu se ubírá i celý proces vyšetřování. Finále přinese až vražedné dobrodružství při potírání zločinu. Ve světle zběsilého závěru jedné z vyšetřovacích linií mě možná trochu mrzelo objasnění té poslední. Ta byla na můj vkus zbytečně rychle uťatá.

V porovnání s populárními severskými detektivkami tato kniha nesoutěží ve zvrácenosti psychicky narušených pachatelů, ale daleko víc se soustředí na práci a vztahy v policejních složkách a dalších stěžejních postav. Nenechte se ale mýlit, brutalita činů je líčená se stejnou silou. Jako bonbonek navíc je tu lokace aljašského ostrova omílaného nevyzpytatelnými mořskými proudy.

Po dočtení knihy mám pocit, že nám má Cutter ještě mnoho co prozradit. Jako počátek série bezesporu výborný tah. Moc by mě zajímalo, jakou minulost Cutter ukrývá, jak se vyvine příběh jeho švagrové a synovců, jakou další vychytralost použije v příštím případu.


Vražedné úmysly Vražedné úmysly Marc Cameron

Arliss Cutter je drsný, ale nesmírně charismatický policista s doko­nalým pozorovacím talentem. Studená, temná, téměř neobydlená jihovýchodní Aljaška, často po­nořená do deště a mlhy, není však i přes veškeré jeho zkušenosti zro... více


Komentáře (0)

Přidat komentář