A... žili šťastně až do smrti?

recenze

Každé srdce je bránou (2020) / MilenneWaver
Každé srdce je bránou

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se stane ve chvíli, kdy pohádka skončí? Jak třeba probíhal život Alenky poté, co se dostala z Říše Divů? Přesně o tom je totiž děj Každé srdce je branou. Je o dětech, které se ze své pohádky, často i nedobrovolně, musely vrátit domů. Problémem však je, že často jejich "domov" ani jejich domovem není, a chtějí se vrátit zpět do pohádky. Pro tyhle děti jsou jedinou záchranou zvláštní škola, jako je třeba domov slečny Westové. Ta se ujímá navrácených dětí, aby je připravila zpět na život v lidském svět, jenže to není vůbec snadný úkol. Nad školou se totiž začínají sbíhat temná mračna a brzy je i objeveno první mrtvé tělo...

Tahle kniha je absolutně nesrovnatelná s ostatními fantasy na trhu. Někdo by mohl říci, že jde o hodně zvláštní knihu, a určitě by se nemýlil. Tenhle příběh je totiž opravdu jedinečný a divný, ale v takovém způsobu, který se vám zkrátka bude líbit.

Jednou z důležitějších postav je určitě Nancy, což je jedna z dívek, která se ze své pohádky dostala zpátky do lidského světa, ale nemohla najít cestu nazpět. Právě díky ní máte šanci nahlédnout pod pokličku toho, jak vlastně celý svět téhle knihy vypadá, a jak překvapivě komplikovaný je, v porovnání s délkou knihy. Nicméně, co se týče Nancy samotné, ani jí neschází právě ta zmiňovaná zvláštnost. Na první pohled jde o dívku, která je tichá, silná a samostatná, ale když je to potřeba, dokáže být naprosto nehybná, přesně jako socha. A podobně zvláštními schopnostmi oplývají i další postavy. Některé jsou přesným ztělesněním šílenstvím a chaosu, jiní nadpřirozeně krásní nebo chytří. Ale každá z nich má svou hloubku, což je důvod, proč jsem si knihu také tolik užila.

I když by se to na první pohled vůbec nemuselo zdát, od téhle knihy nečekejte žádné šílené fantasy dobrodružství. Ve skutečnosti jde o příběh s fantastickými prvky, který se ale primárně soustředí na vyšetřování záhad a smrtí, které se v domově slečny Westové objevily krátce po příchodu Nancy. Ona sama sice vrahem není, ale čas ubíhá až příliš rychle a studenti postupně mizí. Přesně proto se i se svými přáteli pustí po stopě toho, kdo má vraždy na svědomí.

Vzhledem k tomu, že jsem od knihy žádná určitá očekávání neměla, jsem si děj užila a utekl mi opravdu rychle. Dost tomu pomáhá i velmi čtivý styl psaní, který vás od začátku k příběhu připoutá a do samotného konce nepustí. A to naštěstí vzhledem k délce knihy vůbec nevadí. I když jí budete mít za pár hodin přečtenou, věřte mi, že si její čtení užijete a brzy budete mít i chuť na to, abyste si ji přečetli znovu.

Shrnuto a podtrženo, z Každé srdce je branou se nakonec vyklubala kniha, kterou jsem si užila mnohem více než bych kdy čekala. Proto ji ráda doporučím i vám, pro ty z vás, kteří mají rádi temnější a dobrodružnější příběhy, to bude ideální!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář