A ještě podlejší rádkyně

recenze

Podlý král (2019) / MilenneWaver
Podlý král

Jude prokázala svou chytrost a mazanost už jednou, když se jí podařilo zachránit vílího prince a udělat z něj krále, jen, aby zachránila svého bratra a poslala ho do bezpečí lidského světa. Jenže, tyhle události jsou už dávno pryč. A před Jude se staví další hrozby, mnohem větší a mnohem děsivější. A ta nejhorší z nich? Čas. Měsíce plynou a tak slib, který Cardan dal Jude, se postupně chýlí ke konci. A je jen otázkou, co nastane, jakmile uplyne úplně.

Kdo se netěšil na Podlého krále? Taková odpověď ani neexistuje, protože na Podlého krále se těšili zkrátka všichni. A těšit se mohou i ti, kterým se první díl tolik nelíbil. Proč? Protože Podlý král má daleko do známých "výplňových" druhých dílů, které se v sériích často najdou. Druhý díl Krutého prince byl totiž ještě lepší než ten první. A dozajista si ukradne vaše srdce.

Kdo si myslel, že víc podlejší už Jude být nemůže, tak se mýlil. V Podlém králi Jude ještě navyšuje laťku a to, jak se její charakter neustále vyvíjí, je úžasné sledovat. Neustále se stává chytřejší, silnější i odvážnější. Ale jak se říká, pýcha předchází pád. A v tomhle případě Jude to platí dvojnásob.

Samozřejmě, dostatek místa tu získal i Cardan, kterého tentokrát může čtenář poznat ještě lépe než předtím. Nemohu však říct, že by jeho postava byla transparentní. Cardan je stále dost nevypočitatelná postava a o tom se ostatně přesvědčíte sami, stačí jen vyčkat.

Dějová linka Podlého krále nenavazuje na předchozí díl přímo, spíše s jistou volností. Čas se sice o trochu posunul kupředu, ale překvapivě, i přes tento fakt je začátek čtivý a čtenář se ve všem rychle zorientuje. Dále je důležitý i fakt, že zápletka se poodhaluje postupně s vývojem událostí a není už na začátku vytyčena jako jasný cíl, kam bude celý příběh směřovat. I tohle mi přijde jako ideální řešení, které mohla Black použít, protože tahle míra tajemnosti Podlému králi vůbec neškodí, spíše naopak.

Dokonce i v prostředí si autorka skutečně vyhrála. Zatímco prostředí Krutého prince bylo ve většině případů takové mdlé, nebo stereotypní, tady si dosytosti můžete vychutnat nové prostředí - ať už paláce, nebo dokonce i jiných částí vílího světa. Jasně na nich jde vidět, jak dobře je každý, i sebemenší detail v téhle knize promyšlený.

Autorčino psaní je skvělé. Kniha se čte lehce, bez problémů si vás k sobě připoutá a není v ní snad jediná scéna, která by nějakým způsobem nebyla zajímavá nebo důležitá. Autorka v určitých pasážích navíc hodně dbá i na detaily, takže o to pozorněji doporučuji číst, jinak by vám něco klidně mohlo uniknout.

Podlý král je opravdu vynikajícím pokračováním série, které nezklame. Můžete se těšit na všechno, od prozkoumání nových částí vílího světa, politikaření, intrik, až po romantickou linku. Jediné, čeho budete po dočtení opravdu litovat je, že stále ještě nevyšel třetí díl. A věřte mi, to čekání je opravdu bolestivé.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář