Život je jinde přehled
„Tématem mých románů není kritika společnosti. Život je jinde je situován do roku 1948, do doby zešílevšího stalinismu. Ale mou ambicí nebylo kritizovat režim! Kritizovat ho v roce 1969, kdy jsem román dopisoval, by bylo nošení dříví do lesa. Téma románu je existenciální: je to téma lyrismu. Revoluční lyrismus komunistického teroru mne zajímal, protože vrhal netušené demaskující světlo na odvěký lyrický sklon člověka.“ Milan Kundera: Poznámka autora [prosinec 1992] v románu Nesmrtelnost, Atlantis 2006, s. 376. Milan Kundera napsal Život je jinde česky v roce 1969; poprvé vyšel francouzsky pod názvem La vie est ailleurs v Éditions Gallimard roku 1973. V témže roce román získal francouzskou literární cenu Prix Médicis. První, exilové české vydání vydalo v roce 1979 nakladatelství Sixty-Eight Publishers manželů Škvoreckých v Torontu. Obálku s použitím autorova obrazu navrhla Barbora Munzarová.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kundera v románu "Život je jinde" zkoumá složitosti lidské existence a vztahů. Hlavní postava Jaromil je ztělesněním mladého básníka, jehož život je poznamenán matčinou dominancí a dobovými tlaky. Autor mistrně kombinuje lyriku s filozofickými úvahami, čímž vytváří hluboký a mnohovrstevný příběh. Kniha se dotýká témat jako je identita, umění a politická realita, a zároveň zanechává čtenáře s pocitem ironie a smutku nad osudem protagonistů. Kundera se nebojí odhalit slabosti svých postav a ukázat, jak je ovlivňuje doba, ve které žijí. Více v komentářích.
Komu by se kniha Život je jinde mohla líbit?
- Čtenáři, kteří hledají hluboké filozofické úvahy
- Milovníci literatury s psychologickými prvky
- Fanoušci Kunderova unikátního stylu vyprávění
- Ti, kdo se zajímají o českou historii a kulturu
- Čtenáři, kteří ocení ironii a kritiku společnosti
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život je jinde. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 84 komentářůSouvisející novinky - Život je jinde (0)
„„Skromné příběhy srdcí se nedají zapomenout pro velké příběhy národů.““
„„Nežije-li, žena dostatečně svým tělem, začne tělo považovat za nepřítele.““
všech 5 citátů najdete u autoraKniha Život je jinde v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 17x |
| v Přečtených | 826x |
| ve Čtenářské výzvě | 112x |
| v Doporučených | 42x |
| v Mé knihovně | 196x |
| v Chystám se číst | 260x |
| v Chci si koupit | 52x |
| v dalších seznamech | 4x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Milan Kundera také napsal(a)
| 2006 | Nesnesitelná lehkost bytí |
| 1969 | Žert |
| 1970 | Směšné lásky |
| 1979 | Život je jinde |
| 1993 | Nesmrtelnost |

80 %
70 %

Poeticky o nepoetickém životě naivního poety a jeho života na/v pozadí Historie. Kniha, která působí unylým textem bez jiskry jako úsměvná snaha "wannabe velkého spisovatele" a nikoli jako dílo autora Kunderova formátu. Chápu že onen těžkopádný šroubovaný text je pravděpodobně záměrem odrážejícím Jarmila, ale to pranic nemění na jeho otravnosti (Jarmila i textu).