Směšné lásky (tři melancholické anekdoty) přehled

Směšné lásky (tři melancholické anekdoty) https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96947/bmid_smesne-lasky-tri-melancholicke-anek-gXx-96947.jpg 4 163 163

Směšné lásky série

1. díl >

Druhé vydání tří povídek s podtitulem Tři melancholické anekdoty: Já truchlivý Bůh — Sestřičko mých sestřiček — Nikdo se nebude smát. Podle dvou povídek byly natočeny filmy: Nikdo se nebude smát (režie Hynek Bočan, 1965) a Já truchlivý Bůh (režie Antonín Kachlík, 1969).

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Směšné lásky (tři melancholické anekdoty). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

LuckaK.088
28.03.2024 5 z 5

Definitivně jsem si zamilovala jazyk a styl pana Kundery, jeho dokonalé hraní s psychologií postav a s myšlenkami, nad kterými nás donutí hloubat.

"Člověk prochází přítomností se zavázanýma očima. Smí pouze tušit a hádat, co vlastně žije. Teprve později mu odvážou šátek s očí a on, pohlédnuv na minulost, zjistí, co žil a jaký to mělo smysl."

I jeho smysl pro humor.

"Měli jsme krásnou vyhlídku na stanici tramvaje, špinavý chodník a chodce. Kavárna se nejmenovala nadarmo Bellevue."

Co se týče prvního sešitku Směšných lásek, tak povídky/melancholické anekdoty "Já truchlivý Bůh" a "Nikdo se nebude smát" jsou jednoduše skvělé. "Sestřičko mých sestřiček" je slabší, a zřejmě proto byla i panem Kunderou vyřazena z uceleného vydání Směšných lásek. Jako celku ale neubírá na kvalitě. Právě proto jsem si zvolila přečtení jednotlivých sešitků před ucelenou sbírkou, abych nebyla o žádnou panem Kunderou sebekriticky vyřazenou povídku ochuzena.

n.ezn.amy
09.05.2022 4 z 5

Tři povídky o mužích a jejich vztahu k ženám. Hodně ironicky a občas cynicky pojaté příběhy, které jsou ovšem výborně vypointované, ale vždy končí tak zvláštně smutně. Kundera má velmi zajímavý styl psaní, nazval bych ho hořko-sladkým a musím říct, že mě hodně bavil. Všechny tři povídky se mi líbily, nejvíce asi Já truchlivý Bůh, kdy hlavní hrdina zjistí, že pomsta vždy nemusí chutnat sladce.


Kontryhelka
02.02.2022 2 z 5

Přečteno v rámci povinné četby, ale nijak mně dílo neoslovilo. Nebylo to špatné čtení, to vůbec, ale pana Kunderu jsem nikdy moc nepochopila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Směšné lásky (tři melancholické anekdoty) v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených291x
ve Čtenářské výzvě44x
v Doporučených6x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit5x