Muzikantská Liduška přehled
Vítězslav Hálek
Dívka je přinucena ke sňatku, který byl pro ni velmi nešťastný a přivedl ji k šílenství.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muzikantská Liduška. Přihlašte se a napište ho.
Smutný ač pravdivý příběh o nenaplněné lásce mezi muzikantem Toníkem a Liduškou. Jaké dříve byly vdavky jsem si poslechla v aknize. Toto dílo je maturitní povinná četba, doufám, že dlouho bude, ať studenti znají historii a dřívější zvyky. Doporučuji.
Našla jsem ji v knihovničce rodičů, zajímavě ilustrované vydání z roku 1942. Živě popsaná událost snatku z rozumu se čte s úsměvem i když je to příběh bolestně smutný . Dobře vykreslené postavy lidí a pocity dívky , která milovala muže, který zbaběle odešel.
Kniha Muzikantská Liduška v seznamech
povídky 19. století venkov mezilidské vztahy vesnice české povídky hudebníci, muzikanti nešťastná láska milostné povídky český venkov
2008 | Večerní písně |
1986 | Milostný listář |
1957 | Muzikantská Liduška |
1954 | Domove líbezný |
2009 | Na vejminku |
Liduško, Liduško, jak mi tě bylo líto... Ačkoliv je povídka krátká, zanechala ve mně silný dojem. Vypráví totiž o tragickém osudu mladé dívky, která se stala obětí společenských konvencí a rodinných očekávání. A že rozhodně nebyla jediná – konflikt mezi láskou a společenskými normami je typickým motivem v literatuře 19. století, kdy se se ženami stále ještě handlovalo jak s dobytkem.
Kromě emocionálního světa samotné Lidušky se tu Hálkovi podařilo dobře vykreslit i život v české vesnici, morálku a společenské poměry doby. Čteno v rámci knihy Z Amorova deníku, kde zaujme i povídka Přívozník nebo Domácí učitel.