Meč osudu přehled
Hlavním hrdinou tvorby Andrzeje Sapkowského je zaklínač Geralt z Rivie. Jako nájemný hubitel upírů, vlkodlaků a všemožných nebezpečných netvorů pochopitelně ovládá bojové a magické techniky nezbytné pro jeho zaměstnání. Nicméně není pouze chladnokrevným profesionálem a už vůbec ne jedním ze superhrdinů, jimiž se žánr fantasy jen hemží. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, ale naopak je nucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a vesměs též nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přes své pozitivní působení jsou zaklínači odsouzeni k vyhnanství na samém okraji společnosti, která sice působí vnějškově středověkým dojmem, avšak s mnoha atributy převzatými ze současnosti.... celý text
Originální název: Miecz przeznaczenia, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč osudu. Přihlašte se a napište ho.

Je pravdou, že k Zaklínačovi som sa dostal vďaka hre, potom som pozrel seriál a až teraz čítam knihy. Opäť poviedková kniha od Sapkowského. Rozmanité príbehy, niektoré plné akcie a zaklínačských schopností, niektoré naopak zamerané skôr na romantickú stránku, každý si tu nájde svoje. Najviac ma dostala poviedka s bardkou Očko.
Hranica možností (4*)
Príbeh som najprv videl v seriáli, a knižná podoba sa mi páčila o čosi viac. Geralt sa po nečakanej práci s baziliškom stretáva so záhadným pánom, ktorý ho zavolá na lov draka. Geralt drakov nezabíja, no na výpravu sa nakoniec rozhodne ísť. Na cestách stretáva barda Marigolda a čarodejnicu Yennefer.
Úlomok ľadu (3*)
Romantická poviedka, v ktorej je hlavná pozornosť venovaná čarodejnici Yennefer. Geralt a Istredd sa ocitnú v nepríjemnej situácii, kde spolu bojujú o Yenneferinu priazeň. Dá sa povedať, že je to poviedka o ničom.
Večný oheň (5*)
Toto sa mi páčilo. Trochu zmena. Meče sa tasili len výnimočne, tentoraz bol dôležitý obchodný um. Geralt sa zastavil v Novigrade, aby doplnil zásoby, no opäť stretáva Marigolda. Spoznajú aj malého obchodníka, ktorému ukradnú totožnosť. Na vine je nezvyčajne, dosť často priateľský tvor, doppler. Poviedka plná humoru a obchodných dovedností.
Trochu obetavosti (5*)
Tak pri tomto príbehu humor bokom. Znova poviedka, hlavne o láske a bohužiaľ o neopätovanej láske. Dojemná poviedka plná smútku, hlavne ten koniec. Očko som si celkom obľúbil a škoda, že nebola spomenutá viac krát v iných príbehoch.
Meč osudu (5*)
Veľmi bohatá zbierka poviedok. Autor sa snaží zapojiť čo najviac postáv z hlavného príbehu Zaklínača. Tentokrát sa Geralt z Rívie opäť stretáva so svojím osudom, a to s princeznou Cirilly z Cintry. Stretávajú sa v hlbokom lese, ktorý obývajú driady. Ciri je tu ešte dieťa, no sama má tušenie, že je predurčená putovať so Zaklínačom.
Nečo více (4*)
Zaklínač pomáha obchodníkovi v núdzi. Obchodník Yurgo sa ocitá na moste, kde zapadol so svojim vozom, no nevedel o nebezpečenstve, ktoré sa skrývalo pod mostom. Zaklínač neváha a Yurgovi pomáha, no je zranený. Po ceste k Yurgovmu domu Geralt blúzni a dozvedáme sa niečo o jeho minulosti.
Niečo končí, niečo začína (3*)
Posledná časť skladačky do sveta Zaklínača. Yennefer a Geralt sa rozhodli spečatiť svoj vzťah pred Bohom a Marigold dostal na starosti zvolať hostí, a samozrejme, nik dôležitý nechýbal.

Tak jsem se konečně dostala i k druhému dílu ze ságy Zaklínač. Tentokrát s názvem Meč osudu.
I druhý díl této série se skládá z povídek. Vím, že jsem několikrát říkala, že povídky moc nemusím. Sapkowski ale dokazuje, že i povídky můžu naprosto milovat, pokud jsou napsány tak skvěle, jako je to v tomto případě.
Myslím, že obrovskou roli hraje to, že tyto povídky jsou celkem dlouhé a navíc se skvěle doplňují a vykreslují jakýsi jednolitý příběh. Příběh Geralta z Rivie.
Poprvé jsem se s Geraltem potkala v PC hře, kde ztratil paměť. Milovala jsem Triss a divila jsem se, že všichni fandí spíše Yennifer. Teď už ale naprosto chápu. Yennifer a Geralt se zkrátka skvěle doplňují a dokonale k sobě patří. Jejich vztah je v této druhé knize hodně vysvětlen. A i o Ciri se tady dozvídáme vážně hodně.
Tenhle díl byl ještě zajímavější než ten první. Tím, že nám odkrývá více ze soukromého života Geralta.
Nechápu, jak jsem se mohla tak dlouho téhle sérii vyhýbat. Naprosto jsem jí totiž propadla.
Autor opět hodně čerpá z pohádek, povídek a lidového folklóru. Najdeme zde například retellingy na pohádky Malá mořská víla nebo O jedenácti labutích.
Geralt a vlastně i všechny ostatní postavy jsou skvělé popsány. Nejsou to jen bezduší zabijáci, ale lidé s pocity, svými sny i svými chybami. To mám velmi ráda.
Každá povídka navíc obsahuje nějaké moudro a ponaučení. Dobrodružství jsou mnohdy i velice humorná. Některé autorovi hlášky stojí vážně za to. Tohle vše ještě umocňuje vzájemné popichování Geralta a Marigolda.
,,To se ti jen zdá, že mě znáš. Nezapomínej, že jsem dost složitý charakter."
,,Marigolde, ty jsi cynik, prasák, ku*evník a lhář. A na tom příteli, to mi můžeš věřit, není nic složitého."
Svět má autor dokonale promyšlený. Každé město, každý vládnoucí rod, prostě vše do nejmenšího detailu. Tentokrát i s heraldikou jednotlivých rodů.
Kniha navíc obsahuje nádherné ilustrace, který děj skvěle dokreslují.
Související novinky - Meč osudu (7)
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
Knižní novinky (10. týden)
06.03.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Já vím, zavzlykala opět. Já vím, že bych ti měla být vděčná, že... že toho, co se stalo nezneužíváš. Jenže já ti vděčná nejsem. A za to se stydím taky. Protože já to tvoje mlčení nenávidím, nenávidím ty tvoje užaslé oči. Nenávidím tě. Za to, že mlčíš. Za to, že nelžeš, že ne... A ji nenávidím taky, tu tvoji čarodějnici, nejradši bych ji bodla nožem za to, že... Nenávidím ji. Vyžeň mě, Geralte. Přikaž mi, abych odtud odešla pryč. Protože sama, z vlastní vůle, nemohu a nechci odejít. Nechci jít do města, do hospody... Chci se ti pomstít za svůj stud, za ponížení, chci si najít prvního lepšího...“
„Tož sem poslúchal a výtržnosti netropil, akorát hlavú kýval.“
„"Všechno jsi mi vzala..." "Ne," přerušila ho. "Já si nic neberu. Já pouze beru za ruku. A to jen proto, aby pak nikdo nebyl sám. Sám v mlze... Na shledanou, Geralte z Rivie. Někdy Příště."“
Kniha Meč osudu v seznamech
v Přečtených | 8 623x |
v Mé knihovně | 2 289x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
draci magie, kouzla povídky láska humor zfilmováno polská literatura sňatky, svatby meč a magie duchové a přízraky akční bájní tvorové voda zaklínači bitvy příšery, monstra, nestvůry mořské panny fantasy zfilmováno – TV seriál dvojníci, dvojnictví zaklínač Geralt z RivieČást díla
Hranice možností 1991 |
Meč osudu 1992 |
Něco končí, něco začíná 1993 |
Něco více 1992 |
Střípek ledu / Úlomok ľadu 1992 |
Andrzej Sapkowski také napsal(a)
1999 | ![]() |
2019 | ![]() |
2005 | ![]() |
2000 | ![]() |
2015 | ![]() |
Musím říci, že se mi Meč osudu líbil více, než první díl a s nadšením se budu vrhat do dílu třetího. Je to pro mě příjemný návrat ke starému dobrému fantasy a oddech od moderních romantasy příběhů.