Kosec přehled

Kosec https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467696/bmid_kosec-DZ4-467696.jpeg 4 3297 3297

Smrtka / Žatva smrti série

1. díl >

Dvaja tínedžeri sa budú musieť naučiť „umeniu zabíjať“ v mrazivej trilógii o cene za nesmrteľnosť. Vo svete budúcnosti už neexistujú vojny, choroby ani hlad – ľuďom sa podarilo zbaviť všetkého utrpenia a dokonca zvíťaziť aj nad smrťou. Jediní, kto má právo ukončiť niečí život, sú „kosci“ – ich úlohou je zaistiť, že nedôjde k preľudneniu. Žatva, alebo pravidelné prerieďovanie populácie, so sebou nesie veľkú moc, no aj zodpovednosť, osamelosť a odriekanie. Citra a Rowan ešte ani nedosiahli plnoletosť, no boli vybraní, aby sa stali učňami poslov smrti – pritom ani jeden by si dobrovoľne túto cestu nezvolil. Najmä keď ich jediná chyba môže stáť život. Napriek rozdielnym povahám sa počas zdokonaľovania v smrtonosom remesle postupne zbližujú, ani dokonalý svet však nie je imúnny voči nevyspytateľnej ľudskej povahe, a tak ich zrada a intrigy z najvyšších kruhov čoskoro postavia proti sebe. Ten, čo v najťažšej skúške uspeje, prežije – a podpíše tým druhému rozsudok smrti.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)
Originální název:

Scythe , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kosec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (810)

Honey0105
předevčírem 5 z 5

Tak Neal je snad můj největší objev roku. Už jsem o něm slyšela tolikrát, ale vždy mě odradilo, že jde o young adult literaturu. No jo, jenže přesně tahle literatura mě začala tenhle rok opravdu bavit. A jelikož Nealovi vyšla nová kniha o které se zmiňovali v podcastu Knižní klub, tak jsem si říkala, že bych ho prostě měla zkusit. Smrtku jsem objevila na audiotéce, tak mě napadlo, že jako audio by to nemuselo být špatné. Nečetla jsem žádnou anotaci a díkybohu. Kdybych si jí přečetla, tak to asi odložím s tím, že tohle nebude nic pro mě.
Ha! To bych byla ale pěkná hlupačka, protože kniha mě opravdu pohltila. Samozřejmě mě napadlo klasické sci-fi klišé, proč třeba nezačali kontrolovat porodnost, proč se museli zapojit smrtky. Pak jsem ale přestala přemýšlet nad těmato věcma a rozhodla jsem se, že si prostě vychutnám příběh, tak jak s ním přišel autor. A ten příběh neměl chybu. Každá smrtka se svojí vlastní technikou kosení, sympatičtí hlavní hrdinové a navíc i zápisky z deníků smrtek. Od začátku do konce jsem byla napnutá a zvědavá, co přinese další kapitola. A u konce jsem byla opravdu smutná, že už kniha končí. A už se moc, opravdu moc těším na další díl. Snad se k němu brzy dostanu.

kozlík24
22.05.2024 5 z 5

Většinou sci-fi moc nečtu, ale na tuto knihu mě nalákala kamarádka a já jsem věděla, že si ji musím přečíst. A v žádném případě mě nezklamala. Rozhodně si časem přečtu nějaké autorovy další knihy.
Člověk měl pořád nad čím přemýšlet. "Dokonalý" svět je dokonale vyobrazený s jeho výhodami i problémy. Postavy vám okamžitě přirostou k srdci a pokud nechcete číst dál, konec je tu docela uzavřený. Já ale rozhodně doporučuji celou sérii (i přes poněkud slabší 2. díl).
Další díly se více zaměřují na společenské problémy než na smrtky jako takové a samozřejmě více rozšiřují děj, postavy a fungování společnosti.
Moc oceňuji také nápad se zápisy z deníků smrtek na začátku každé kapitoly.


bigben
12.05.2024 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a spokojenost. Odchýlila jsem se od žánru, který většinou čtu a mile překvapena. Zajímavé téma, jen mě děsí, že v budoucnu by to všechno mohlo být pravdou. Nejvíc mě dostal závěr, skvělé řešení těžké situace hlavních postav.

všechny komentáře

Související novinky (7)

50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


Dystopická trilogie Smrtka se uzavírá...

05.03.2021


50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

A co je vlastně horší - pohrdání, nebo ignorace?


Lidé věří tomu, čemu věřit chtějí.


Kniha Kosec v seznamech

v Právě čtených90x
v Přečtených4 295x
ve Čtenářské výzvě860x
v Doporučených526x
v Knihotéce1 311x
v Chystám se číst1 589x
v Chci si koupit427x
v dalších seznamech38x