Já, robot přehled

Isaac Asimov

Isaac Asimov – při tomto jménu se všem příznivcům a čtenářům SF vybaví dvě věci – románový cyklus Nadace a hlavně: tři zákony robotiky. Jakže znějí? 1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. 2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem. 3. Robot musí sám sebe chránit před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Tvůrcem a otcem celé robotické etiky je právě americký spisovatel Isaac Asimov. V této dnes již klasické sbírce nacházíme jedny z nejlepších povídek, jaké kdy byly na toto téma napsány. A nelze jen dodat, že myšlenky v nich obsažené nijak nestárnou – spíše naopak. * Poznámka v Databázi Národní knihovny ČR: Správné ISBN je 80-237-3961-1 (v knize neuvedeno). Chybné ISBN je 80-7116-237-X (chybné) a 80-7116-237-6 (chybné).... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 1993 , Ivo Železný
Originální název: I, Robot, 1950

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Já, robot" od Isaaca Asimova je sbírka povídek, které se zaměřují na interakci mezi lidmi a roboty. Všechny příběhy se točí kolem tří základních zákonů robotiky, které autor mistrně zkoumá. Čtenáři se setkávají s různými situacemi, v nichž roboti čelí etickým a logickým dilematům. Asimovovo dílo je nadčasové a vyvolává otázky o budoucnosti technologií a jejich vlivu na lidskou existenci. Každá povídka přináší unikátní pohled na vztah mezi člověkem a strojem, což činí tuto knihu zásadním dílem sci-fi literatury.

Přestože se některé prvky mohou zdát zastaralé, Asimovova vize stále rezonuje s moderními čtenáři. Dílo je považováno za klasiku, která oslovuje generace a inspiruje další autory. Kniha je nejen zábavná, ale také nutí k zamyšlení nad morálními a filozofickými otázkami, které se týkají technologií a jejich role v našem životě. Více v komentářích.

Komu by se kniha Já, robot mohla líbit?

• Fanoušci sci-fi literatury
  • Čtenáři zajímající se o etiku technologií
  • Milovníci povídkových sbírek
  • Studující robotiky a umělé inteligence
  • Ti, kteří hledají nadčasové příběhy

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já, robot. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Adam84
20.01.2026

Povídky od mistra žánru, jež se točí okolo jeho tří slavných zákonů robotiky, aneb starší ale stále zajímavé intelektuální napětí, které jsem objevil v hromádce odložených a čert ví proč už dávno nepřečtených scifíček.

Tři robotí zákony nejsou neprůstřelné a sám jejich autor nám v jednotlivých povídkách ukazuje, jak se dají ohýbat, formovat, obcházet a kdo ví jak ještě modelovat. Čtenář si tedy nejvíce užije snahu o řešení nejrůznějších logických problémů a samotný výsledek této snahy. Přitom musí odpustit jistou jednoduchost a šablonovitost jednotlivých postav, které se povídkami různě proplétají, a jiné drobné literární nedostatky, které bych připsal na vrub době v níž byla kniha napsaná.

Doporučení budu tedy trochu zbytečně směřovat všem milovníkům klasického sci-fi, protože ti mají tuhle knihu jistě již dávno zařazenou v kategorii povinně přečtené.

všech 224 komentářů

Související novinky - Já, robot (1)

Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021

Robotovi můžeš důvěřovat neskonale víc než lidské chůvě. (Robbie)

Nesvěřím svou dceru stroji – ať si je jak chce chytrý. Nemá žádnou duši a nikdo neví, co si vlastně myslí. (Robbie)

všech 31 citátů najdete u autora

Zfilmováno

Já, robot (2004)

Kniha Já, robot v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 547x
v Mé knihovně623x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi