Druhá Nadace přehled

Isaac Asimov

Nadace série

Třetí román série Nadace. Konání jednotlivé lidské bytosti je něčím nepředvídatelným – reakce lidských davů je však možné podrobit statistickému zpracování. Čím větší dav, tím větší přesnosti lze dosáhnout. A početnost lidských mas, se kterými Nadace pracuje, se rovná počtu obyvatel všech miliónů obydlených světů. Seldonův plán leží v troskách – a s ním i impérium Nadace. Na Mezka, mutanta netušených psychických schopností, nestačily ani rovnice nejnadanějšího matematika všech dob. Vše však ještě není ztraceno: kdesi na druhém konci Galaxie se skrývá Druhá Nadace, v níž se i přes dlouhá století barbarství měly zachovat veškeré vědomosti lidstva. Mezkovi se Druhou Nadaci napoprvé nepodařilo najít. Teď si je jistý, že napodruhé to již vyjde. Osud lidstva spočívá v rukou Arkadie Darellové, čtrnáctileté dívky obtížené hrozným tajemstvím. A zatímco se vědci Druhé Nadace připravují na rozhodující střetnutí s Mezkem, zástupci přemožené První Nadace se vydávají do vesmíru na beznadějnou cestu. I oni chtějí přispět ke zkáze Druhé Nadace – dřív, než ona zničí je! Nadace, Nadace a Říše, Druhá Nadace jsou trilogií skládající se z příběhů z historie vzdálené budoucnosti trvající více než milión let v době, kdy jsou planety v celé mléčné dráze spojené do obrovské Galaktické Říše.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2010 , Triton , Argo
Originální název: Second Foundation, 1953

Co říkají o knize uživatelé?

Třetí část ságy o Nadaci přináší dvě povídky, které se zaměřují na pátrání po Druhé nadaci. První příběh sleduje Mezkovo úsilí a jeho mentální střet, což je popsáno velmi poutavě. Druhá povídka pokračuje v tématu a přináší nové konflikty. I když akce není na prvním místě, příběh se soustředí na logické a psychologické aspekty. Čtenáři oceňují promyšlené intriky a vývoj postav, zejména Arkádie Darellové, která slibuje zajímavé pokračování. Celkově je kniha hodnocena jako vynikající sci-fi s hlubokými myšlenkami a překvapivými zvraty. Více v komentářích.

Komu by se kniha Druhá Nadace mohla líbit?

• Fanoušci sci-fi literatury
  • Čtenáři, kteří mají rádi psychologické příběhy
  • Milovníci komplexních intrik a konspirací
  • Ti, kdo ocení promyšlené postavy a jejich vývoj

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhá Nadace. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Denny456
02.01.2026

I třetí pokračování Nadace je paráda. Spoustu politiky, debaty o plánech v plánech jiných plánů. Chápu, že pro spoustu čtenářů je tam málo akce a v podstatě konverzačka, ale to je právě to, co mě na Nadaci uchvacovalo před dvaceti lety, stejně jako teď. Tohle je prostě paráda.

všech 75 komentářů

Související novinky - Druhá Nadace (1)

Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020

Kniha Druhá Nadace v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 338x
v Mé knihovně480x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Isaac Asimov také napsal(a)

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992