Hostina pro vrány přehled

Hostina pro vrány
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346111/bmid_hostina-pro-vrany-JMx-346111.jpeg 4 2765 2765

Západozemí ochromila válka. Ze silného a sebevědomého království zůstaly jen trosky a z mocných rodů jsou nyní pouhé frakce, které bojují o přežití. Železný trůn sice stále láká další a další kandidáty, ale síla na jeho získání jim schází. Podobná situace musí nutně vylákat z děr mrchožrouty, kteří se budou snažit hodovat na zbytcích a urvat také něco pro sebe. Rodí se nové svazky, aliance, objevují se noví hrdinové i padouši. Víc než o trůn jde ale v novém uspořádání o přežití, což není snadný úkol ani pro šlechtice, natož pro obyčejný lid. Epické vyprávění s desítkami jednajících postav se díky seriálu HBO stalo nejúspěšnější fantasy ságou od dob Pána prstenů. Na celém světě má miliony nadšených fanoušků, kteří netrpělivě čekají na každé pokračování. Píseň ledu a ohně vychází v novém překladu a úpravě.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Feast for Crows , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hostina pro vrány. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (237)

Eva_Skala99
18.07.2024 3 z 5

Zatím nejhorší díl na přečtení. Kniha má spoustu hluchých míst, některé kapitoly jsou natáhlé a v jádru o ničem. Celkově kdybych tento díl nepřečetla, tak se zas až tak moc nestalo. Celkový dojem ze série mi to nezkazí, ale po druhé ho asi vynechám. Doporučuji jen z toho důvodu, že čtenář ví o tom, jak pokračují jednotlivé postavy.

Ajrad1981
10.07.2024 2 z 5

Tenhle díl mi dal zabrat. Sice je oproti trojce o kus tenčí, ale i tak. Nejdřív jsem se nemohla začíst, pak jsem neměla možnost se začíst a pak už jsem se nezačetla.
Tady se totiž prakticky nic neděje. Nejdřív zbytečně dlouho pohřbívají lorda Tywina (takový ciráty nenadělal autor ani s jedním králem!) a po zbytek knihy se postavy courají sem a tam po Království (a na napodobování Keruaca to moc nevypadalo).
Vyděsil mě hned začátek, prolog. Co to je, proboha, za lidi? Čtu vůbec správnou knížku?! A následující stránky to opravdu nevylepšily, fůra nových postav, jmen, ale ty šly nakonec zařadit. Trochu mě štvaly názvy kapitol – ještě bych pochopila, že místo Sansy je psaná Alayne, ale když má jedna postava v názvech různých kapitol různé názvy, to mi hlava nebere. Celá šaškárna alias královolba u Greyjoyů je natahovaná, podle mě celkem zbytečně. Kapitoly z Dorne taky mohly být kratší. K prologu se oklikou dostaneme až zase v poslední kapitole, takže čtenář zas neví nic – a že konec prologu vypadal zajímavě. Čekala jsem, že se to rozvine kapku víc. A navíc netuším, jestli Pate na konci byl opravdu ten Pate ze začátku, protože opravdu nevím, kam ten prolog v časové souslednosti patří.
Co mě ale štvalo hodně, že tam spousta postav najednou nebyla. A zrovna ty, co by mě zajímaly. Chyběla mi dokonce i Daenerys, jejíž kapitoly mě v minulých dílech bavily nejmíň (protože i tak to bylo čtivější než celá tahle kniha). Tyrion, Brann, Jon – ti by mě zajímali víc než Cersei (která je mimochodem blbější, než to původně vypadalo) nebo Brienne, která to taky bere docela oklikou (je to dál, zato horší cesta, že). Ano, autor to na konci vysvětlil. Ale já jeho vysvětlení neberu. Jako chápu dilema – celý příběh půlky postav nebo půlka příběhu všech postav – ale Arya, Brienne, Cersei, to jako opravdu není ukončené! Navíc po autorově „vysvětlení“ si ani nemůžu být jistá, že se to dozvím v příštím dílu. Trochu se bojím toho, že k těm otevřeným příběhům z tohoto dílu přibydou další nedokončené osudy – a jak víme, uzavřené s velkou pravděpodobností už nikdy nebudou…
Do páté části se mi teď zrovna moc nechce, ale když už je poslední, tak to před cílem nevzdám. Jen si musím dát trochu pauzu (a najít si čas zajít do knihovny, protože poslední díl kámoška nevlastní).


JaniMa
01.05.2024 3 z 5

Pro mě je tato kniha jako slaný krekr pro milovníka dortů. Potenciál zaujmout jí neupírám, ale kdyby v knihovně nečekal další díl, nepostrádala bych ho.

Na sérii se mi líbí nepředvídatelnost, ale jako čtenáři seriálem nedotčenému mi komplikuje čtení mnoho postav. Nikdy nevím, které jsou důležité, a které mohu na konci odstavce s klidným srdcem pustit z hlavy. Děj je navíc extrémně rozvláčný a na dějové linky některých zajímavých postav se v něm vůbec nedostalo. A tak, přestože tuto specifickou knihu nemám s čím porovnat, hodnotím ji poměrně nízko. Je mnoho knih, jejichž stránky na mě udělaly větší dojem.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (51. týden)

16.12.2018


Knižní novinky (26.11. - 2.12.)

26.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Hostina pro vrány v seznamech

v Právě čtených71x
v Přečtených4 445x
ve Čtenářské výzvě145x
v Doporučených286x
v Knihotéce1 406x
v Chystám se číst679x
v Chci si koupit274x
v dalších seznamech6x