Gorgias přehled

Gorgias
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254016/mid_gorgias-254016.jpg 4 58 58

Gorgias je jeden z Platónových dialogů. Zabývá se rozdílem mezi uměním (skutečné dobro) a zběhlostí (zdánlivé dobro, lest), a tím i problémem spravedlnosti. „Veškeré vědění oddělené od spravedlnosti není moudrost, ale lest.“ Hlavním problémem v textu jsou rozdílné názory Sókrata a Gorgia (později i Póla a Kallikla) o pojetí umění. Veškeré vysvětlování se odehrává na příkladě rétoriky. Gorgias ji pokládá za umění. Zpočátku tvrdí, že je jejím předmětem spravedlivé. Sókratés později dokáže na nesčetných příkladech, že tomu tak není a proč.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Γοργίας


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gorgias. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

martinab_13
06.05.2023 3 z 5

Kniha Gorgias je jedno z Platónových nejznámějších děl a pojednává o otázkách etiky a řečnického umění. Hlavní postavou je slavný rétor Gorgias, který se setkává se Sókratem a jeho přáteli.

V knize Sókratés kritizuje rétoriku a tvrdí, že skutečná moudrost spočívá v poznání pravdy a spravedlnosti, nikoliv v schopnosti přesvědčit ostatní. Dále se Platón v knize zabývá otázkami, jako je spravedlnost, moc a společenské uspořádání.

Kniha Gorgias je zajímavá tím, že ukazuje rozpor mezi schopností řečnit a skutečnou moudrostí a nabízí kritiku manipulativního využívání řečnických technik. Kromě toho kniha obsahuje mnoho Platónových myšlenek o etice a společnosti, které jsou stále relevantní i v dnešní době.

Zlá-Ňufie
29.01.2019 4 z 5

Četla jsem v rámci povinné literatury ke zkoušce a byla jsem příjemně překvapená, jka čtivá kniha byla a kolik zajímavých a stále aktuálních myšlenek v ní je.


Al.lio
12.01.2015 3 z 5

Informačně velmi nabitá kniha, jejíž hlavním předmětem je politika, spor mezi filosofií a rétorikou. Formou typický dialog Platónův. Dá mnoho. :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gorgias v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit5x