Tom87 Tom87 oblíbené citáty

☰ menu

Bdící mají jeden společný svět, ale spící se obracejí do svého vlastního.
Hérakleitos

Naše vědomí bytí má takovou povahu, že jenom o tom, kdo pohleděl smrti do tváře, lze říci, že jest. Ve vlastním smyslu sebou samým je jen ten, kdo se vydal všanc jako vyjevov
Karl Jaspers

Dôležitý je čin, a nie výsledok, ktorý prináša. Musíte sa pustiť do správnej veci. Možno je nad vaše sily, možno nad vaše schopnosti, možno vaše úsilie nikam nepovedie. Ale to neznamená, že nemáte pokračovať. Možno sa nikdy nedozviete výsledok činu. Ale ak nebudete nič robiť, nedosiahnete ani nijaký výsledok.
Mahátma Gándhí

Proto, věrný křesťane, hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti.
Jan Hus

„Jediný spô­sob, ako sa vyrov­nať s neslo­bod­ným sve­tom, je stať sa tak slo­bod­ným, že už len tvoja samotná exis­ten­cia je pre­ja­vom rebé­lie.“
Albert Camus

Nakonec člověk miluje svou touhu, nikoli to vytoužené.
Friedrich Nietzsche

Náš život je takový, jakým ho učiní naše myšlenky.
Marcus Aurelius

Změň vztah k věcem, které tě znepokojují, a budeš mít od nich pokoj.
Marcus Aurelius

Všechno na ženě je hádankou a všechno na ženě má jediné řešení - tím je těhotenství.“
Friedrich Nietzsche

Druhou najobvyklejšou predstavou o láske je tá, že závislosť je láska. Psychiatri sa s ňou stretávajú denne. V najkrikľavejšej podobe ju vídame u osôb, ktoré sa po rozchode s partnerom pokúsia o samovraždu, prípadne sa tým vyhrážajú, alebo sa ocitnú v ohromujúcej depresii. To, čo popisujete, je parazitizmus, nie láska. Ak potrebujete k svojmu prežitiu inú osobu, potom na tejto osobe parazitujete. Váš vzťah potom nie je otázkou voľby, nie je v ňom žiadna sloboda. Je to skôr nutnosť než láska. K láske patrí možnosť slobodne si vybrať.
M. Scott Peck

Že nedostanete vždy, co chcete, je někdy obrovské štěstí.
Tändzin Gjamccho

Bůh je mrtev. Bůh zůstane mrtvý. A my ho zabili!
Friedrich Nietzsche

Knihovna: Jaký ohromný poklad může býti v malé vybrané knihovně. Společnost nejmoudřejších a nejdůstojnějších lidí, vybraná ze všech civilisovaných zemí za tisíciletí, zanechala nám zde v nejlepším pořádku výsledky svého bádání a své moudrosti. Lidé sami jsou skryti a nepřístupni, snad byli by netrpěliví, kdybychom je vyrušovali ze samoty a zaměstnání jejich, snad i společenské poměry by je od nás odlučovaly, avšak myšlenka, kterou nesvěřili ani nejlepším přátelům svým, jest napsána tu jasnými slovy pro nás, lidi neznámé a náležející jiné době. Ano, knihám vděčíme za nejpřednější dobrodiní duchovní v našem životě.
Ralph Waldo Emerson

Stále se ještě cítím cizincem ve světě, jehož cílem je vydělávat co nejvíc peněz
Erich Fromm

Být levicový stejně jako pravicový je jeden z nesčetných způsobů, jež si člověk může vybrat, chce-li se stát imbecilem.
José Ortega y Gasset

Technika překonala všechny vzdálenosti, avšak nevytvořila žádnou blízkost.
Martin Heidegger

Beznaděj je vlastně porážkou. Nesmíme se jí oddat, dokud jsme ještě schopni něco dělat.
Karl Jaspers

Kdo filozofii odmítá, již filozofuje, aniž by si to uvědomoval.
Karl Jaspers