ponelopa ponelopa oblíbené citáty

☰ menu

"...člověk je smrtelný, ale to by ještě nebylo tak velké neštěstí. Horší je, že ho smrt někdy zaskočí, v tom je ten háček. Tudíž nikdo nemůže ani s jistotou vědět, co ho čeká dnes večer. " (Mistr a Markétka) /Charlotta99/
Michail Bulgakov

O minulosti musíme vědět co nejvíce, abysme neopakovali stále stejné chyby. Jednotlivé události spolu vždycky nějak souvisí, zapadají do sebe a vyúsťují v další dění. Jen pochopení souvislostí je cestou, jak se může lidstvo pohnout dopředu.
Alena Mornštajnová

Neměla jsem proč žít, ale neuměla jsem umřít. (Hana)
Alena Mornštajnová

Duše, která dělá člověka člověkem, ve mně nebyla. Odjela s mou rodinou na východ, ztratila se v ulicích terezínského ghetta, uvízla v dobytčím vagonu mířícím na východ, rozpustila se v táborovém bahně a shořela v osvětimských pecích. (Hana)
Alena Mornštajnová

Ačkoli - co člověk potřebuje? Trochu jídla a v zimě teplé oblečení. A důvod žít.
Alena Mornštajnová

Aby se člověk stal znovu lidskou bytostí, stačí někdo, kdo vás tak vnímá bez ohledu na to, jak vypadáte. (Vypravěčka)
Jodi Picoult

,,Každý si ale čas od času myslíme, že náš žal je větší než smutek těch ostatních." (Vypravěčka)
Jodi Picoult

,,Anus mundi," prohodím. ,,Nikdy jsem o tom neslyšela." Josef se zasmál. ,,Byla to jen přezdívka. Určitě znáte něco z latiny, ne? Znamená to prdel světa. Ale vy to místo znáte zřejmě spíš pod názvem Osvětim." (Vypravěčka)
Jodi Picoult

"Zavřít oči neznamená poznat slepotu." ( Jsou světla, která nevidíme)
Anthony Doerr

Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.
Karel Čapek

Čtenář prožije tisíc životů, než zemře. Člověk, jenž nikdy nečte, prožije jen jeden.
George R. R. Martin

Co si myslíte, že je pro člověka největší požitek? Můžete hádat, ale hádala byste špatně, protože nejste dost upřímná. To není výtka, protože k upřímnosti je třeba sebepoznání a k sebepoznání je zapotřebí věku.
Milan Kundera

Mít dítě znamená vyslovit absolutní souhlas s člověkem. Mám-li dítě, je to, jako bych řekl: Narodil jsem se, zkus jsem život a zjistil jsem, že je to natolik dobrý, že si zaslouží být opakován. (Valčík na rozloučenou)
Milan Kundera

Když Bůh pobídl lidstvo, aby se milovalo a množilo, mínil tím, pane doktore, škaredé i krásné. Ostatně jsem přesvědčen, že estetické kritérium je od ďábla, ne od Boha. V Ráji nikdo ošklivost a krásu nerozlišoval. (Valčík na rozloučenou)
Milan Kundera

Inteligence je rozhodně jedním z největších darů. Ale příliš často hledání pravdy vytlačí hledání lásky...
Daniel Keyes

Problém je v tom, že nevím jak popsat stres, nudu a zmatek oněch devíti měsíců. Ještě tak řeknu, že tam byla spousta písku. Jasně, je to poušť a já jsem strávil spoustu času na pláži, takže bych měl být na písek zvyklý, ale tam byl jiný než doma. Zalézal vám do šatů, do pušky, do zavřených krabic, do jídla, do uší, do nosu, mezi zuby, když jsem si odplivl, pokaždé mě škrábal v ústech. Tohle lidi, se kterými jsem mluvil, ještě brali, ale zjistil jsem, že nechtějí slyšet, jak to bylo doopravdy, totiž že v Iráku to po většinu času nebyla taková hrůza, ale že někdy to tam bylo horší než v pekle. Doopravdy by chtěli slyšet, že jsem viděl, jak kluk z mojí čety nešťastnou náhodou zastřelil malé dítě, které bylo v nesprávný čas na nesprávném místě? Nebo že jsem viděl vojáky roztrhané na kusy, protože najeli na podomácku vyrobené miny? Nebo že jsem viděl potoky krve, které se valily ulicemi kolem částí lidských těl? Ne, lidi raději chtějí slyšet o písku, protože ten udržuje válku v bezpečné vzdálenosti od nich. (Drahý Johne)
Nicholas Sparks

Pták s trnem v hrudi se řídí neměnným zákonem; neví, co ho žene, aby se nabodl na trn a za zpěvu zemřel. V okamžiku, kdy mu trn vnikne do hrudi, neví, že ho čeká smrt. Jen zpívá a zpívá, dokud v něm pulsuje život. Když si bodáme trny do srdce my, víme to. Víme, co nás čeká. A přece nás to nezadrží.
Colleen McCullough

Kdepak, Jeme, já myslím, že je jenom jeden druh lidí. Lidi.
Harper Lee

Jediná věc, která se neřídí pravidlem většiny, je lidské svědomí.
Harper Lee

Láska a starost o druhé jsou stavební cihly vztahu, ale nedrží bez malty a tou maltou je čas strávený pohromadě a bez hrozby rozloučení, která visí nad vámi. (Milý Johne)
Nicholas Sparks

Čas je relativní. Vím, že nejsem první a už vůbec ne nejslavnější člověk, který si to uvědomil, a můj objev vůbec nesouvisí s energií, hmotou, rychlostí světla ani ničím jiným, s čím pracoval Einstein. Souvisí s tím, jak neuvěřitelně se vlekly hodiny, když jsem čekal na Savannah. (Milý Johne)
Nicholas Sparks

´´Láska znamená, že je pro vás něčí štěstí důležitější než vaše, i kdyby to pro vás bylo sebevíc bolestné.´´
Nicholas Sparks

Domov je tam, kde Tě vítají, když vstoupíš. (z knihy Vyhnání Gerty Schnirch)
Kateřina Tučková

Láska je jen slovo, neznamená nic. Je to oblíbený způsob, jak říci : Dva lidé se chtějí odvázat. Láska je jen slovo, a když ta legrace začne, tím slovem přikrýváme hory hříchů. Láska je jen slovo, roztroušené po městě. Citlivé slovíčko, a teď naprosto nevhodné. Láska je jen slovo. Ale,aby bylo jasno, i když vím,že víme, že je neupřímné. Láska je jen slovo, slovo, které hrozně rádi slyšíme.
Johannes Mario Simmel

Ale já věřím na opravdovou lásku, víš? Nevěřím, že všichni mají nárok mít oči, nebýt nemocní a tak, ale každý by měl mít opravdovou lásku a ta by měla trvat aspoň tak dlouho jako jeho život (Hvězdy nám nepřály)
John Green

Svět není továrna na splněná přání.
John Green