Ještěrka2004 Ještěrka2004 oblíbené citáty

☰ menu

...létat je umění, nebo spíš fígl. Ten fígl spočíva v tom, že se naučíš praštit sebou o zem a netrefit se.
Douglas Adams

Zvláštní, že jediná myšlenka, která se honila hlavou květináči petúnií, když padal, byla: To snad ne, už zase? (Stopařův průvodce Galaxií)
Douglas Adams

Nepíšu, jen sem tam to zkusím, abych se ujistil, že pramen nevyschl, že má ještě sílu, a když vidím, že je vše při starém, že by to lehce šlo dál, to mně stačí. Mučí mě cosi jiného, co je to, co zůstává vždy za básní, jako by tam stál člověk s nějakým nesdělitelným osudem, který, kdyby promluvil, změní svět. Nemohu přijít na to, jaký kámen má v ústech, a proč, kde vězí jeho moc... (podle deníkového záznamu Jiřího Koláře z 19. 7. 1949)
František Halas

Nemysli. Když myslíš, tak nemluv. Když mluvíš, tak nepiš. Když píšeš, tak nepodepiš. Když podepíšeš, tak se nediv.
Jan Werich

Když se stane něco špatného, pijete, abyste na to zapomněli; když se přihodí něco dobrého, pijete, abyste to oslavili; a když se nestane nic, pijete, aby se něco stalo.
Charles Bukowski

Intelektuál je člověk, který vyjadřuje prosté věci složitým způsobem; umělec je člověk vyjadřující složité věci jednoduše.
Charles Bukowski

Občas si člověk přečte nějakou knížku a pocítí až fanatickou potřebu přesvědčit úplně každého, aby si ji přečetl také, protože se mu zdá, že je to jediný způsob, jak náš roztříštěný svět uvést zase do pořádku. A pak jsou knihy jako Císařský neduh, o kterých lidem vykládat nemůžete, knihy tak jedinečné, tak zvláštní a vaše, že když o své lásce k nim promluvíte, máte dojem, že je zrazujete.
John Green

V každé situaci můžeš udělat tři věci. Můžeš se rozhodnout, že něco uděláš, můžeš se rozhodnout, že něco neuděláš - nebo se můžeš rozhodnout, že se nerozhodneš.
Stephen King

,,Je třeba dvou let, než se naučíme mluvit. A padesáti, než se naučíme mlčet.´´
Ernest Hemingway

Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizarnějšího a nevysvětlitelnějšího. Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se to stalo.
Douglas Adams

Někteří lidé říkají, že musím být hrozný člověk, ale to není pravda. Mám srdce mladého chlapce - - - ve sklenici na mém stole.
Stephen King

Jak je smutné utěšovat se myšlenkou, že jiní jsou na tom hůř.
Oscar Wilde

Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají.
Johann Wolfgang Goethe

Nikdy neodkládám na zítřek, co lze udělat pozítří.
Oscar Wilde

V dokonalém světě by všechno bylo buď černé, bílé, správné nebo špatné a všichni by poznali rozdíl. Jenže tento svět není dokonalý.
Neal Shusterman

V dokonalém světě by všechny matky své děti chtěly a cizí lidé by otevírali domy nemilovaným. V dokonalém světě by všechno bylo buď černé nebo bílé, správné nebo špatné, a všichni by poznali rozdíl. Jenže tento svět není dokonalý. Potíž je s lidmi, kteří si myslí, že je.
Neal Shusterman

To, co nejvíc přeju lidstvu, není mír, pohodlí ani radost. Přeju mu to, abychom pokaždé, když jsme svědky něčí smrti, my všichni uvnitř maličko umřeli. Protože jen bolest empatie zaručí, že zůstaneme lidmi. Žádná verze Boha nám nepomůže, jestli to někdy ztratíme. - Faraday
Neal Shusterman

Picasso musel dokázat celýmu světu, že umí malovat správně, než začal kreslit obě oči na jednu stranu obličeje, nosy čouhající z kolene a podobně. Když totiž maluješ špatně, protože to líp neumíš, jsi jenom trouba. Ale když to děláš proto, že chceš? Tak jsi umělec.
Neal Shusterman

Nejsme stejné bytosti, jakými jsme byli kdysi. Vezměte si naši neschopnost pochopit literaturu a většinu forem zábavy ze smrtelné doby. Smrtelní lidé si představovali, že láska je věčná a její ztráta nepředstavitelná. My dnes víme, že ani jedno není pravda. Takže pokud už nejsme lidé, co vlastně jsme? - Smrtka Curieová
Neal Shusterman

Jestliže chceš změnit lidi, musíš změnit zákony. Jestliže chceš změnit zákony, musíš změnit lidi.
Neal Shusterman

Já jsem Švýcarsko: maximálně neutrální a odborník na čokoládu. (Hayden - Bez Šance)
Neal Shusterman

Hloupé sny. I ty hezké jsou špatné, protože člověku připomínají, jak mizerná je ve srovnání s nimi realita.
Neal Shusterman

Při potlesku na otevřené scéně se neukláněj. Patří patrně někomu jinému.
Jára Cimrman

Život je nejlepší školou života.
Jára Cimrman

Vaši Naši furianti mi můžou být ukradení.
Jára Cimrman

Není po všem, dokud není po všem.
Ernest Cline

Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.
Albert Einstein

Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.
Karel Čapek

"... tehdy mi došlo, že realita, i když může být děsivá a bolestná, je také jediným místem, kde najdeš skutečné štěstí. protože realita je reálná." (Ready player one - Hra začíná)
Ernest Cline

Děs lze snést, pokud se člověk prostě přikrčí; ale usmrcuje, jestli o něm přemýšlíme. (1984)
Eric Arthur Blair

Člověk je jediné stvoření, které konzumuje bez toho, aniž by produkovalo. Nedává mléko, nesnáší vejce, je příliš slabý, aby táhl pluh, neumí běžet dostatečně rychle, aby chytil králíka. Přesto je pánem všech zvířat.
Eric Arthur Blair

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla!
Eric Arthur Blair

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
Isaac Asimov

Měděný klíč si v úkrytu leží, děsivá hrobka v nitru jej střeží. Kdo studia se neleká, kdo výhru snadnou nečeká, s nejlepšími pak síly své změří.
Ernest Cline

Tři klíče ukryté tři brány otevřou. Postaví poutníka před zkoušku nelehkou. Jen ti, kdo prokáží, že hodni toho jsou. Na konci cesty své odměnu naleznou.
Ernest Cline

Vrcholem veškerého kacířství je zdravý rozum.
Eric Arthur Blair

Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže toto je dáno, všechno ostatní z toho vyplyne.
Eric Arthur Blair

Minulost byla vymazána, vymazání bylo zapomenuto, lež se stala pravdou.
Eric Arthur Blair

Kdysi bylo znakem šílenství věřit, žže se Země otáčí kolem Slunce; dnes je ššílenstvím věřit, žže minulost je nezměnitelná.
Eric Arthur Blair

Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.
Eric Arthur Blair