Alpental Alpental oblíbené citáty

☰ menu

Jsou věci, o nichž nelze hovořit vůbec, dokonce ani potom, co dotyčný zemřel, neboť tajemství patří k duši, a zda duše umírá zároveň s tělem, nevíme. (Duše a sebevražda)
James Hillman

Člověk může trpět, aniž by ho něco bolelo, a dokonce i bolest se může dostavit bez jakékoli organické příčiny. (Duše a sebevražda)
James Hillman

Úzkost - anglicky anxiety. Když se v tomto slově přeházejí písmena, vznikne z toho any exit čili "jakýkoli východ" - a přesně to je úzkost. Je to stav, kdy se zoufale snažíme najít jakoukoli cestu z nějaké situace.
Teal Swan

Moc korumpuje nejrychleji ty, kdo na ni věří, a ti o ni také nejvíc stojí. Náš demokratický systém má sklon dávat moc těm, kdo po ní nejvíc touží, a usnadňuje těm, kdo o ni nestojí, aby se jí vyhnuli. To není to nejlepší uspořádání, pokud moc nejvíc korumpuje ty, kdo na ni věří a chtějí ji.
Gregory Bateson

Lidé mají vrozenou sílu překonat i ty největší obtíže. Tuto energii mají všichni, ale někdy ji škrtí kohoutek, kterému se říká úzkost – čím je větší, tím má člověk méně síly kohoutek otevřít. Síla roste s nadějí. Je to síla věřit v budoucnost.
Tošikazu Kawaguči

Člověk dokáže překonat i tu nejtěžší realitu, když změní svoje myšlení.
Tošikazu Kawaguči

Porozumět jakým jste - ať už jste krásný či škaredý, lstivý nebo nezbedný - rozumět tomu, vidět se jakým jste bez zkreslení - je počátkem ctnosti.
Jiddu Krišnamurtí

Obáváme se nechat mysl ničím nezaměstnanou. Člověk by pak mohl přijít na to, jaký vlastně je.
Jiddu Krišnamurtí

Bez porozumění, co je potěšení, není možné ukončit utrpení.
Jiddu Krišnamurtí

Ctnostný člověk je spravedlivý a ten nikdy nemůže pochopit, co je to pravda.
Jiddu Krišnamurtí

Slabí nedovedou nikdy odpustit. Schopnost odpouštět je rysem silných.
Mahátma Gándhí

Ženy jsou vždy obdivuhodně stejné, jen svými tvary se poněkud liší - toť vše.
Aldous Huxley

Jsme v procesu vyvíjení celé série technik, které umožní řídící oligarchii, aby přiměly lidi milovat svoje služebnictví.
Aldous Huxley

Fakta nepřestanou existovat jen proto, že je ignorujete
Aldous Huxley

Bůh nám slíbil, že nás nikdy nevyhubí, ale nechal nám svobodu, takže se můžeme vyhubit sami.
Erazim Kohák

„Když budeš odhazovat ty, kteří ti pravdu tlumočí přesně, zbudou ti jen takoví, kteří vědí, co chceš slyšet. Neumím si představit nic nebezpečnějšího než hnít v zápachu vlastních představ.“
Frank Herbert

Žárlivost je nedostatek úcty k osobě, kterou milujeme.
Ivan Alexejevič Bunin

Jeden přehání lásku a druhý rozum, a oba končí jak smyslů zbavení.
Ivan Alexejevič Bunin

Drogovou závislostí bude lidská společnost trpět pořád, pokud život bez drog nezačne být pro všechny, koho se to týká, přitažlivější.
Gene Brewer

Vzdělání jsou všichni K-PAXané. Až na to, že zdrojem vzdělanosti nejsou školy. Zdrojem vzdělanosti je touha po poznání. Když ji máte, školy nepotřebujete. A když ne, žádná škola ve VESMÍRU vám nepomůže.
Gene Brewer

Proč vy lidi musíte se vším pořád bojovat? Viry vám nechtějí ublížit. Jsou naprogramované na přežití, jako všichni. (Na světelném paprsku)
Gene Brewer

Hezký hoch, který se nám líbí, který jde s námi a není a nebude náš, stává se naší bolestí a proměňuje naši bolest ve vztek; vztekáme se a děláme špatné tahy, které urychlují naši porážku; dobýváme lásky neobratnou lopatou, která ji zahrabává.
Fráňa Šrámek

Nekouřil, nehrál, ano, dá se říci, že nežil, jen ty dvě oči za brýlemi žily a ustavičně krmily tu záhadnou bytost - slovy, názvy a jmény. A měkká, plodná hmota do sebe dychtivě vsávala tu hojnost jako louka tisíce a tisíce kapek deště.
Stefan Zweig

Tehdy člověk aspoň věděl, že ho ten druhý potřebuje, tehdy věděl, že ho zachraňuje před smrtí nebo před zoufalstvím - a to je právě to, co člověk potřebuje, když má pomáhat, pocit, že ho ten druhý potřebuje.
Stefan Zweig

"Nejhorší na tomto světě nezaviňuje zloba a brutálnost, nýbrž téměř vždy jen slabost." (Z knihy Netrpělivost srdce)
Stefan Zweig

Asketa je vždycky nejnebezpečnější typ despoty. Kdo se sám zplna a radostně nepodílí na tom, co je lidské, bude si k lidem vždy počínat nelidsky. (Svědomí proti násilí)
Stefan Zweig

Kdo se sám naprosto odříká životních rozkoší, ten bude chtít tuto vlastní dobrovolnou odříkavost učinit i pro ostatní zákonem a normou a bude se snažit tento pro něj přirozený vztah k životu vnutit i ostatním. (Svědomí proti násilí)
Stefan Zweig

Jak je svět hned krásný a milý, když od něj člověk nic nechce.
Zbyněk Fišer

Kdo se svobodou špatně naloží, sklidí propast, jejíž dno nevidět. Ale bůh nenastražil lidem svobodu jako past pekla. I padneš-li do té propasti, nespadneš mimo boha, ale do jeho náruče.
Zbyněk Fišer

Je jen jediná situace nic dělat; a to tehdy, když si lidé řeknou, že sa nedá nic dělat; pretože nikdo to neudělá za ně.
Zbyněk Fišer

Připravíš-li kohokoli o svobodu, dáš mu důvod svobodu hledat... Proč jsi mu nedovedla prostě důvěřovat a raději být tou, ke komu se stojí za to vracet? (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Vždycky znova a do nepříčetnosti mě nasere, když si uvědomím, že o mém osudu, o posranosti celého mého života, rozhodli ti idioti, kteří v roce 1946 volili komunistickou partaj. Dobrovolně, ve svobodných, skutečně svobodných volbách! Jednačtyřicet procent voličů tehdy hlasovalo o otroctví v ruském područí na kolik generací dopředu. Pak už se nikdy nic nedalo spravit, pak už žádné svobodné volby nebyly. Pak už byly jen kriminály, procesy, popravené ženské a znova kriminály.
Jan Zábrana

Až umřeme, už tu nebude nikdo jako my. Lidé ale nikdy nejsou stejní - když odejdou, nelze je nahradit. Zůstane po nich prázdné místo, které není možné zaplnit, neboť osudem lidské bytosti - osudem genů i nervové soustavy - je být jedinečný, nalézt si svou cestu, žít svůj život, umřít svou smrtí.
Oliver Sacks

Je moudřejší trápit se pravdou než se utěšovat lží.(Lovec draků)
Khaled Hosseini

Děti nejsou omalovánky. Nemůžeš je vybarvit, jak se ti zlíbí. (Lovec draků)
Khaled Hosseini

Osamělý člověk je jen stínem člověka, a kdo není milován, je pořád mezi všemi sám.
George Sand

Kdo není milován, je sám i uprostřed davu.
George Sand

Žena potřebuje k nevěře muže. Nadprůměrná žena nadprůměrného muže. Muž potřebuje k nevěře ženu. Jakoukoliv.
George Sand

Nejsou zlí, ale pitomí, a to není totéž. Zlo představuje jakousi morální hodnotu, vyžaduje záměr a jistou úvahu. Pitomec nebo blb nijak nepřemýšlí ani neuvažuje. Jedná pudově jako hovězí dobytek. Je přesvědčen, že jedná správně, že má vždycky pravdu, a je pyšný na to, že se s odpuštěním tentuje do každého, kdo mu připadá jiný. Kdo se od něj liší, ať už barvou, vírou, jazykem, národností, nebo ….volnočasovými aktivitami. Světu by vskutku prospělo více skutečně zlých lidí a méně omezených tupců. (Stín větru)
Carlos Ruiz Zafón

Osud číhá většinou hned za rohem, jako nějaký zloděj, děvka nebo prodavač loterie. To jsou totiž jeho nejčastější převtělení. Jedno však nedělá. Nikdy vás nenavštíví doma. Člověk si pro něj musí zajít. (Stíny větru)
Carlos Ruiz Zafón