Žabák83 Žabák83 komentáře u knih

☰ menu

Iluminace Iluminace Alan Moore

Bingosovo nadšení úplně nesdílím, nemyslím si, že Moore je geniální vypravěč, alespoň na literárním poli je spíše "pouze" nadprůměrný autor. Ke genialitě např. Borgese, který využívá slova a formy k vytváření robustních fikcí podobně, jako se o to snaží Moore, má stále daleko.

Přesto kniha rozhodně stojí za přečtení, i kdyby jen kvůli Thundermanovi, vedle kterého působí ostatní povídky skoro jako dotažené konceptuální experimenty.

Hypotetická ještěrka - originální, nepředvídatelné, skvěle napsané 4,5/5
Ani v legendách - zajímavý nápad, který by si ale zasloužil větší prostor 3,5/5
Prvotřídní lokalita - překvapivě civilní pohled na neobvyklou bohulibou práci právničky 3,5/5
Dar shůry - dobře napsané, ale u povídky založené na pointě beru jako mínus, když hlavní zvrat uhodnete hned na začátku 3/5
Nepravděpodobně komplexní vysokoenergetický stav - trochu mi připomínala Lemovu Kyberiádu, lehce (nebo spíše hodně) vilnější ale neméně zábavná, perfektní překlad 4,5/5
Iluminace - povídka trpí podobným neduhem, jako č.4, ale tady to tak nevadí, pointa není zas tak důležitá a povídka by díky své atmosféře fungovala i s jiným koncem 4/5
Co vlastně víme o Thundermanovi - kdybyste měli z knihy přečíst jenom jednu povídku, musí to být tahle. No povídka, jde spíše samostatnou knihu ve knize. Dozvíte se zde všechno, co (ne)potřebujete vědět o historii amerického komiksu pod úmyslně značně průhledným fikčním závojem 5/5
Americké světlo: vzdání holdu - vztah k beatnikům bude pravděpodobně definovat i vaše hodnocení této povídky 2/5
A konečně, jen aby nebylo ticho - krátký dialog bez uvození dvojice postav, přesto je vždy jasné, kdo je kdo (?!) 4/5

18.01.2024 5 z 5


Mučitelův stín Mučitelův stín Gene Wolfe

Bohužel kvalita překladu zdaleka neodpovídá kvalitám originálu, překladatel nechápe souvislosti a míjí se s autorovými záměry. Velká škoda!

Největší dluh českých sci-fi a fantasy vydavatelů. Jak může dílo svým významem stojící po boku Duny a Pána prstenů nemít české vydání v kvalitním překladu!?

Kniha samotná se těžko popisuje, není k čemu přirovnat - myslím to jako poklonu. U čtení je třeba přemýšlet a domýšlet, často má větší význam to co CHYBÍ napsáno. Odměnou pozornému čtenáři je neskutečně propracovaný a provázaný svět.

02.08.2020 5 z 5


Autonomie Autonomie Annalee Newitz

Trochu zklamání, zápletka prostá a předvídatelná. Celou knihu mi něco nesedělo, přemýšlel jsem o tom a nakonec mi to došlo - mužské postavy se chovají jako ženy, roboti se chovají jako ženy. Což může být zajímavé, pokud je to záměrné a má to dúvod v ději/formě, to tady ale bohužel neplatí.

27.07.2019 2 z 5


Slepozrakost Slepozrakost Peter Watts

Bible moderní sci-fi

Neberte ohledy na zdejší rozporuplné hodnocení. Pokud jste hard sci-fi (to jediné správné sci-fi) pozitivní, čeká na vás lahůdka. Autor nepodceňuje inteligenci čtenáře, to už je v dnešní době vzácné.

Jestliže se aspoň trošku zajímáte o vědu, nebudete mít problém. Většinu teorií prezentovaných v knize jsem už znal, ale autor je dokázal umně spojit do dech beroucího příběhu.

Vedle Clarkova Setkání s Rámou a Lemova Nesmiřitelného nejlepší popis setkání s cizí inteligencí.

20.08.2017 5 z 5


Anatém Anatém Neal Stephenson

Jedno z nejlepších "nových" sci-fi co jsem četl, navíc v perfektním překladu.

31.07.2017 5 z 5


Un Lun Dun Un Lun Dun China Miéville

Dobře řemeslně napsané, nedá se nic vytknout, ale chybí duše. Postavy nezajímavé, příběh tuctová variace na dívku zachraňující svět "za zrcadlem". Všechno správně, ale nedá se to číst.

31.07.2017 2 z 5


Svědectví Svědectví Stephen King

Grafomanstvi v praxi, tolik pismenek a myslenku aby clovek pohledal. Seskrtat na tretinu a bude to nadprumerny roman. Kinguv styl je pruhledny, narocnejsi ctenar ho rychle prokoukne a pak prichazi nuda.

28.07.2017 2 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Pěkně čtivý příběh jednoho dospívajícího mladíka. Jak už někdo psal v komentářích, Holden je debil, ale kdo v šestnácti nebyl? Líbilo se mi, jak dokázal každého hned odsoudit a odhadnout na první pohled/poslech, takové sebejisté radikální mládí. Dobře vystihnutá psychika a zajímavý new yorský slang (čteno v originále).

29.12.2015 5 z 5


Amok Amok Stefan Zweig

Zajímavé příběhy a hluboké popisy lidské psychologie. Ale hlavně - úžasný jazyk, jakým je kniha napsaná. Nádherné popisy, charakteristiky, přirovnání, někdy skoro až poetické. Skvělá kniha. Nejvíce se mi asi líbila Šachová novela. Určitě jsem nečetl naposledy.

26.12.2015 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Myšlenkově bohaté, příběhově jednoduché dílo. Hlavní idea je jasná a přímočará. Kniha popisuje postupný morální úpadek mladého muže, který chce poznat všemožné slasti a lákadla života.

Postavy jsou dobře vykreslené, ale docela jednorozměrné a bez vývoje, tedy až na samotného Doriana. Lord Henry není ani tak skutečným charakterem, jako spíš sbírkou bonmotů a průpovídek. O tom, co je zač a co si skutečně myslí, se moc nedozvíme. Basil je klasická romantická postava jehož hlavní motivací je obdiv a láska převážně k fyzické kráse Doriana.

Obraz Doriana Graye obsahuje mezi řádky nevyřčené náznaky na homosexuální a jiné neobvyklé vztahy a chování, což bylo v době jejího vydání skandální a nezákonné, o čemž ostatně Wilde věděl svoje. Obstojí jako klasické dílo, které ovlivnilo a inspirovalo velkou řadu budoucích tvůrců a i dnes čtenáře zaujme a poučí. Minimálně donutí k zamyšlení nad tím, do jaké míry stojí zato odolávat svodům a vést příkladný život. Každý si tu hranici musí určit sám.

Čteno v originále.

20.12.2015 5 z 5