Yko Yko komentáře u knih

☰ menu

O čem mluvím, když mluvím o běhání O čem mluvím, když mluvím o běhání Haruki Murakami

Tady ani nejde o to samotné běhání. Autor v knížce popisuje svůj životní styl, postoj k sobě samému a to, jak dosahuje stanovené cíle. Jsou tam moc pěkné myšlenky, a i když toto dílo nespadá do motivační literatury — jde spíše o memoáry — tak trochu bych tam tu motivačku přece jen očekával. Ta ale nepřichází, a to podle mě proto, protože autor píše až moc o sobě a do pozice někoho jiného se neumí zrovna vcítit. Alespoň já mám takový pocit… Když to porovnávám třeba s Kingovým O psaní, tak u tohohle díla mi svítí nápis „Já, já, já a jenom já…“ podepsán Já, Haruki Murakami. Kdežto King dává jakousi naději i samotnému čtenáři, takový náboj, který jsem u Murakamiho nepostřehl. Příznivci tohoto — bezesporu skvělého — autora, promiňte.

PS: Možná to ode mě zní jako kritika, ale jde pouze o názor, který nic nemění na tom, že knížka je opravdu moc dobrá a rozhodně stojí za přečtení.

01.03.2019 4 z 5


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

V závěru mě napadlo, že bych to ukončil přesně tak, jak to Ben Richards vzápětí udělal. A jak se děj postupně blížil k vyvrcholení, přímo jsem to očekával. A taky že jo! Takovéto telepatie se zřejmě projevují, když jste odevzdaní jednomu spisovateli už dostatečně dlouho.
Skvěle napsaný příběh o manipulaci s lidskou myslí.

16.02.2019 5 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Sám od sebe bych rozhodně nesáhl po knížce o upírech, ale pokud je autorem Stephen King, tak to ovšem mění situaci!
Před přečtením jsem se plácl po čele a řekl si: Upíři? Vážně? To bude nějakej Twilight z osmdesátých let? Opět zopakuji: Stephen King. Skvělé. Napínavé. Čtivé. Postavám vdechl život — i když o upírech se to dá jen těžce říct —, no zkrátka je to mistr. Dovolím si tvrdit, že od Kinga můžete číst opravdu cokoli, a dokáže vás vtáhnout do děje jako zhypnotizované. Navzdory skepticismu (to ti upíři) se po Prokletí Salemu považuji za skálopevného fanouška. Přečtu od něj už všechno.

04.02.2019 5 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Nemůžu úplně napsat, že to bylo geniální (jako u jiných Kingovek), ale i tak to bylo krvavě pitoreskní. Trošku jsem se uchechtl při závěrečném rozhovoru Carrie s matkou — „Přišla jsem tě zabít, mami. A ty jsi tu čekala, abys zabila mě.“ —, který pro mě vyzněl jako špatně zahraný scénář, ale možná to bylo způsobeno překladem… Nicméně, skvělá kniha; zajímavý styl střídaní dějové linie s novinovými výtisky a úryvky z "jiných" knih. Pecka.

16.01.2019 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Čtyřicet dva…

08.10.2018 5 z 5


Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Je fajn dát si občas voraz od tučných románů a poflirtovat s povídkou na jeden večer. Trošičku mi vadily některé (až přehnaně okaté) "skryté" reklamy na iPad, Kindle (i když tohle byl autorův záměr), pivo Budweiser… a možná jsem jenom příliš podezřívavý, ale opět smekám klobouk, pane Kingu!

24.04.2018 5 z 5