WiiKii WiiKii komentáře u knih

☰ menu

Chaloupka strýčka Toma Chaloupka strýčka Toma Harriet Beecher Stowe

Knížka byla napsána v nejhorším období amerického otrokářství, aby poukázala na tyto zvrácenosti, čímž šla i ruku v ruce se sentimentálním výkladem některých pasáží příběhu, který zakládá především na útrapách černošského otroka Toma a ze začátku i tří členné rodiny otroků, kteří před svým osudem utíkají do Kanady. (Tím asi autorka chtěla ukázat nejčastější možnost, kterou američtí otroci v té době měli)

20.03.2017 4 z 5


Devadesát tři Devadesát tři Victor Hugo

Zde je vidět jak byl Victor Hugo silně ovlivněn francouzskou revolucí ve své tvorbě. Sice Devadesát tři nemá tak dobré charaktery postav jako Bídníci, ale svou dokonalost má v historickém vyprávění, které je lepší a naučí víc jak hodina historie ve školách. ..

Leč trochu jsem doufal v Bídníky :)

08.03.2017 3 z 5


Bídníci Bídníci Victor Hugo

Příjemný příběh o dobrých i zlých lidech, kteří se navzájem setkávají a ovlivňují své životy. Vše se ještě k tomu odehrává v době francouzských revolucí po Napoleonově císařství, které má v tomto příběhu také svou roli.

05.03.2017 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Celý děj knihy je přípravou na konečnou myšlenku autora o lidské agresi a nepochopení.

Vše je podřízeno této myšlence, která vygraduje až v úplném závěru. Takže postavy, politické ideologie, náboženství i samotná hlavní postava je příprava na konečnou myšlenku.

K tomu ještě dodejte ponurou post-apokalyptickou dobu a máte Metro 2033. Ve kterém se mě ale nelíbily jednotvárné postavy, které fungovaly na principu "Toho Arťoma sice neznám, ale řeknu mu můj pohled na svět/metro" a (omlouvám se za výraz) "Nečum, já jen procházím v tomto příběhu".
+ I když se ze začátku zdá, jak je vše dokonale propracované, nakonec zjistíte, že jde především jen o agresivní ideologie či radikální typy náboženství, což je trochu škoda.

Ale závěr, lehké napětí, ponurost a pár z nesčetného množství filozofování mě donutilo dát těsné čtyři hvězdy.

01.03.2017 4 z 5


Srdce temnoty / Na pokraji sil Srdce temnoty / Na pokraji sil Joseph Conrad

Srdce temnoty je knížka, kterou člověk může vnímat různým stylem a z různých úhlů pohledu. Hlavní postava Marlow je vlastně Conrad, který se pokouší skrze tuto postavu ukázat své myšlenky a názory na danou dobu, kde se střetává vyspělý svět a domorodá kultura vnitřní Afriky, která ukazuje co se může stát(stalo) když se tyto dva světy střetnou. A pak je tu druhá důležitá postava jménem Kurtz, se kterým se setkáte až v pozdější části knihy, po většinu času o něm jen Marlow přemýšlí. .. Kurtz je postava, kterou lidé v jeho okolí bezmezně obdivují, je ukázkou psychické zdatnosti a síly člověka moderní doby, který ale i přesto podlehne a zešílí pod nátlakem rozdílnosti kultury, názorů a cílů, kterých se snaží dosáhnout. ... Jakoby chtěl Conrad říci, že dvě odlišné kultury nemohou spolu žít na jednom místě a vždy jedna převezme vládnoucí žezlo.

16.02.2017 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Častokrát se zde objevovali známé pohádkové příběhy s temnější středověkou atmosférou, kde je všude přítomná magie a různorodá monstra.

Kniha se četla příjemně, svižně, jednoduše a vše povýšil občasný vtípek.

Nejprve jsem dal čtyři hvězdy, ale vždy když si na tuto knihu vzpomenu, tak jenom v dobrém, proto dne 1.3.2017 měním na pět hvězd :)

31.10.2016 5 z 5


Jak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru Jak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru Dale Carnegie

Tato kniha se pokouší volně pedagogickým stylem dát čtenářovi nové informace o tom, jak se stát lepším ve svém sociálním životě a to především tom pracovním, kde máte za úkol vést a motivovat své podřízené. .. Vše je doplněno různými příběhy opravdových lidí, kteří se vědomě či něvědomě řídili pravidly Carnegieho a dosáhli úspěchů.

24.08.2016 5 z 5


Psychologie C. G. Junga Psychologie C. G. Junga Jolande Jacobi

Jolande Jacobi byla studentkou C. G. Junga a její kniha zakládá na stručném zasvěcení do tajů analytické psychologie podle Junga. ..

24.08.2016 4 z 5


Hra za hrou Hra za hrou Gus Hansen

Gus Hansen je jeden z nejlepších hráčů pokeru na světě. A v této knize dokazuje proč tomu tak je. .. Rozebírá zde více jak 300 svých odehraných her, ve kterých rozebírá svou hru, taktiku, svůj read ostatních hráčů a jednoduše řečeno. Ne nudnou cestou napsal poučnou knihu o pokeru. :)

24.08.2016 5 z 5


Jak prokouknout druhé lidi Jak prokouknout druhé lidi Joe Navarro

Joe Navarro je bývalí agent, který se zabývá neverbální komunikací a touto knihou chce předat běžným lidem své celoživotní zkušenosti. .. Jsou zde i různé příběhy z jeho života kdy mu neverbální komunikace pomohla. .. Příjemné čtení, kde si každý něco najde, někdo více, někdo méně, ale něco určitě. :)

24.08.2016 5 z 5


Stopy ve sněhu Stopy ve sněhu Farley Mowat

Nedivím se, že kniha získala mnoho pozitivních ohlasů. .. Čte se dobře a člověku stačí málo aby se do příběhu naplno položil. Jen se mi zdálo, že postupem času autor povoluje stále více a více uzdu své fantazii a některé věci se pak stávají až přehnané. Ale dá se to pochopit, však je to knížka pro mladé čtenáře. :)

24.08.2016 4 z 5