Psychologie C. G. Junga

Psychologie C. G. Junga https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152837/bmid_psychologie-c-g-junga-ohq-152837.jpg 4 32 8

Jungova žákyně a jeho nejbližší kolegyně Jolande Jacobi si předsevzala, že názorně a zhuštěně představí základní pojmy Jungovy psychologie a myšlení. Kniha vyšla v prvním vydání v roce 1940 a byla několikrát přepracována a aktualizována. Už přes sedmdesát let platí za klasické a kanonické dílo analytické psychologie, o němž se vyjádřil sám C. G. Jung takto: „Předložená práce vychází vstříc všeobecné potřebě, jíž jsem já sám dosud neuměl dostát: přání po stručném představení základních rysů mého psychologického myšlení. Paní dr. Jacobi se tohoto úkolu zhostila s úspěchem a zdařil se jí šťastný výklad oproštěný od balastu detailních poznatků. Tím vznikla synopse, která obsahuje všechno podstatné.“... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Portál
Originální název:

Die Psychologie von C. G. Jung , 1940


více info...

kristy.d
kristy.d
24.03.2024 4 z 5

Jungova psychologie mě velice lákala. Chtěla jsem se do začátku uvést do jeho knih, tak jsem náhodně zvolila jednu z těch tenčích. Ačkoliv se mi kniha dobře a srozumitelně četla obsah byl občas lehce nenavazující a moc stručný. To mě ale neodrazuje od četby dalších jeho knih. 4 hvězdy

Eldar80
Eldar80
05.06.2021 3 z 5

Asi nejsilnější pocit je, že ze 600 stran dlouhé knihy o Jungově psychologii někdo vydal jen prvních 160 jako samostatnou knihu. Je to jen stručné shrnutí základních termínů a některých hlavních myšlenek.
Co mě překvapilo, že jsem z toho měl dost rozpačitý pocit. Sice se zajímám o duchovno a esoteriku, ale když jsem v knize narazil na alchymii, jógu a Buddhu v jednom odstavci, tak to nepůsobilo moc věrohodně.
Skoro od začátku se mi to zdálo dost intelektuální. Místy jako jakási syntéza všeho možného. K tomu nemám moc důvěru. Autorka však říká, že Jung to má podložené mnohaletou zkušeností. Tak asi nezbývá než důvěřovat.
Některé termíny jako třeba duše či duch mě trochu zklamaly. Do syntézy jsou sice zahrnuty i východní filozofie, ale pohled je západní. Po čtení mnoha buddhismem ovlivněných knih už v něčem nevidím mystiku, ale spíš mysticismus.
Před 20 lety bych to asi celé sežral i s navijákem. Teď jsem možná přehnaně kritický. Když uvážím, jaký odpor dnes v některých lidech vzbuzuje esoterika, tak nevím jak to na někoho takového zapůsobí.
Ale je toho tak málo, že to nejde nijak posoudit. Ta stručnost je podle mě přehnaná. Uvidím nakolik to bude užitečné při četbě dalších Jungových knih. Časem třeba hodnocení změním až uvidím jak se kniha osvědčí.
Co musím rozhodně ocenit jsou schematické obrázky různých konceptů. Sice jsou značně zjednodušující, ale pomáhají s pochopením. A taky kvalitní obrazovou přílohu. To často naučným knihám chybí.
3 hvězdy neznamenají, že by kniha byla špatná. Ale sama o sobě se těžko hodnotí. Uvidím až si toho přečtu víc. Prozatím 75% 3,5*


Weida
Weida
03.09.2020

Super úvod. Jen k ní musíte přistupovat spíše jako k učebnici kde si vypisujete poznámky. Text je velmi hutný a vědecký. Za to stručný a výstižný.

CraalVoltes
CraalVoltes
29.01.2019 5 z 5

Výborná kniha pro základy studia psychologie.

Antares
Antares
08.09.2017 5 z 5

Krátke, stručné, výstižné. A hlboko pravdivé. Kniha slúži ako prehľad Jungovho učenia o duši človeka. Podľa mňa spolu s Tavistockými prednáškami veľmi vhodné do začiatkov a na oboznámenie sa s analytickou psychológiou. Môžem len a len doporučiť.

WiiKii
WiiKii
24.08.2016 4 z 5

Jolande Jacobi byla studentkou C. G. Junga a její kniha zakládá na stručném zasvěcení do tajů analytické psychologie podle Junga. ..

LordSnape
LordSnape
28.06.2015 5 z 5

V rámci zběžné studie psychologického směru jungovské psychologie je to více než dobré. Pro hlubší pohled a vysvětlení "proč tomu tak je" bude ale potřeba nahlédnout na jednotlivé sebrané spisy, kde sám Jung zaujímá k problémům i svůj postoj, případně říká jak tomu vlastně došel. To nic však nemění na tom, že tahle kniha jako sumárum celého učení je nenahraditelná.

Wolfgang
Wolfgang
10.02.2014

Přehledné, srozumitelné, poučné.

Štítky knihy

psychologie Carl Gustav Jung, 1875-1961 analytická (jungovská) psychologie

Autorovy další knížky

Jolande Jacobi
maďarská, 1890 - 1973
2017  90%Člověk a jeho symboly
2013  81%Psychologie C. G. Junga
2014  100%Cesta k individuácii

Kniha Psychologie C. G. Junga je v

Právě čtených5x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce36x
Chystám se číst36x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x