Via_ Via_ komentáře u knih

☰ menu

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Vyposlechnuto najednou jako audiokniha namluvená samotným autorem a obohacená tak o jeho příjemný a kultivovaný přednes. Poslouchali jsme ji stylově 1.8. za volantem během cesty napříč republikou po D1 a díky knize nám cesta příjemně utekla, chvílemi jsem měla pocit, že s námi Marek Eben sedí přímo v autě a vypráví to jen pro nás.
Vážné i úsměvné zamyšlení nad spoustou každodenních témat, veselé zážitky autora, který před námi poodkrývá své přemýšlení, a tak trochu i život, do kterého nás nechává lehounce nakouknout. Rozhodně doporučuji k přečtení, ještě lépe však asi k poslechu, všem, kteří mají rádi milou, inteligentní zábavu na úrovni. Pro ty, co mají rádi Marka Ebena a styl jeho vypravování pak jednoznačně "povinná" četba. Velmi vtipné vypravování.

02.08.2021 4 z 5


To na tobě doschne To na tobě doschne Ivan Kraus

Člověk tuhle knihu přečte bez problémů za den. Příjemné a milé počtení, pěkné rodinné historky, které nám ukazují, že každá rodina má své zvláštnosti a čím více má členů, tím více zvláštností a humorných situací to může přinášet - a vzhledem k tomu, že Krausovic rodina jich čítala hned sedm, není o celou řadu mnohdy bizardních situací nouze. Odpočinkové čtení, které pobaví a pohladí po duši.

30.03.2021 4 z 5


Číslo do nebe Číslo do nebe Ivan Kraus

Příjemná knižní jednohubka, která pobaví - v některých částech více, jinde o něco méně. Čtení o peripetiích autorovy rodiny v těžkých letech, kdy se běžní lidé dostávali do celé řady absurdních situací, ze kterých se snažili co nejelegantněji a pokud možno se ctí vybruslit. Někteří členové rodiny - např. dědeček a tatínek museli být vskutku zajímavé osobnosti.

28.03.2021 4 z 5


Lesní lišky a další znepokojivé příběhy Lesní lišky a další znepokojivé příběhy * antologie

Tato antologie pro mě byla mým prvním setkáním s finským podivnem. Setkání to pro mě bylo velmi zajímavé, přece jen podívat se na jinou fantastickou tvorbu než tu naši česko-slovenskou nebo anglo-americkou bylo určitě přínosné. Přirozeně byly práce, které zaujaly více a jiné zase méně, ale tak je tomu u všech antologií, ba i povídkových sbírek jednoho autora.

Transit - Johanna Sinisalo - **** - Za mě velmi zajímavá povídka, ať už formou zpracování - záznam policejního výslechu, tak i námětem - hrdinkou je autistická dívka, která je ve 14 letech na mentální i fyzické úrovni dvouletého dítěte. Postupně se však ukazuje, že její jinakost může kromě omezení skrývat i určitý dar.

Čarodějná kolébka - Leena Krohn - *** - Tahle povídka mi přišla jako jedna z nejslabších z antologie. Hrdinka hledá sebe samu skrze nejrůznější esoterické a meditační techniky, právě jednou z nich je i tzv. čarodějná kolébka.

Lesní lišky - Maarit Verronen - **** a půl * - Dle mého soudu jedna z nejzdařilejších prací sbírky, které jí také propůjčila své jméno. Tři kamarádi z vesnice si spolu chodí hrát do nedalekého lesa a objevují postupně jeho tajemství. Dva z nich jako velcí vesnici opouští a odchází na studia, třetí zůstává a noří se stále hlouběji do tajemství lesa a snaží se chytit tajemnou černostříbrnou lišku. Příběh ve velkém prostupuje přírodní mystika.

Motýl - Jyrki Vainonen - *** - Další dle mého slabší práce knihy. O vztahu vězněné bytosti a jejího věznitele, podáno očima vězněné.

Kéž bychom tu byli taky - Pasi Ilmari Jääskeläinen - **** - Povedená povídka z lehce dystopického světa, kde je nedostatek všeho (kromě švábů) a i tak je to značně předražené. Řešením je proto pro spoustu lidí odložit své hmotné tělo (definitivně) a za pomoci Cestovní kanceláře se nechat přenést do Údolí, kde vládne blahobyt, pokoj, klid a nádhera. Co ale máte dělat, pokud váš manžel stěhování do Údolí kategoricky odmítá a vy po ničem jiném netoužíte? Vrátit zpět do běžného světa se už totiž nelze. A jsou opravdu všichni obyvatelé Údolí skutečně šťastní?

Gordonův příběh - Tiina Raevaara - ***a půl * - V ptačí nemocnici se spolu na pokoji potkávají člověk, jenž postupně kamení, a potáplice zraněná během války. Ta začne zapisovat mužův příběh. Hodně new weird, zdůrazněna nesmyslnost a zbytečnost války a bojů vůbec.

Temná zhouba, uzda smrti - Anna Leinonen - **** - Za mě opět jeden ze zdařilejších příběhů antologie. Když se matce narodí dítě, které je zčásti člověkem a zčásti vlkem, pošle matka svou prvorozenou dceru, aby bratra odnesla do močálů za vesnicí. Dívce je ovšem sourozence líto a začne se o něj tajně starat. Příběh je hodně laděn do stylu historické fantasy, přesto je jiný, než na jaký bychom nejspíš byli zvyklí z našich končin.

Výborný je také doslov, který pojednává právě o finském podivnu - finské fantastické literatuře. Rozhodně si ho přečtěte, nepřeskakujte ho a nezaklapávejte knihu jako dočtenou předčasně.

Za sebe jsem velmi ráda, že tato antologie byla sestavena a přeložena do češtiny studenty překladatelského semináře finských studií Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, kterým bych tímto chtěla poděkovat za zprostředkování zajímavých povídek.

08.02.2021 4 z 5


Zvony Londýna Zvony Londýna Ben Aaronovitch

Na to, že se jedná o zakončení a vyvrcholení prvního cyklu (jak je uvedeno přímo na zadní obálce knihy) jsem tedy čekala přece jen něco víc. Střed knihy se pro mě táhnul jako žvýkačka a chvilkami jsem musela bojovat s chutí knihu odložit a nedočíst. Silou jsem se ale přesvědčila pokračovat, když vím, kolik jsem už u série během uplynulých let strávila času. A navíc jsem si říkala, že se to na konci přece musí rozjet. To byla naštěstí pravda, před koncem se příběh přece jen trochu rozběhl, ale stejně nemůžu říct, že bych byla se zakončením nějak extra spokojená. Rozhodně tady zůstává prostor pro další pokračování, tak se nechám překvapit, snad budou případné další díly lepší.
Opakovaly se zde bohužel nešvary (nešvary v mých očích, jiný čtenář nad tím třeba mlaská a chrochtá blahem) z předchozích dílů - rozvleklost popisů - hlavně v případě architektonického rozboru snad každé budovy, kolem níž Peter Grant jen v rychlosti projde (co bylo v prvních dílech zajímavé postupně v těch dalších nabobtnalo do obludných rozměrů) - deletnout tyhle zdlouhavé pasáže, tak je kniha tak o čtvrtinu (no, dobře tak o pětinu určitě) kratší. Podobně i u mystických nahlédnutí do minulosti Londýna - což bylo v předchozích dílech inovativní, stalo se (opět možná jen pro mě) postupným nadužíváním velmi otravným (a to mám historii za skutečně velkého koníčka již od dětských let). Navíc pokud se to objeví v závěru, kde čekáte nějakou pořádnou magickou řežbu, která se nakonec... moc nekoná, tak vás to může kapku otrávit.

04.02.2021 3 z 5


Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Kniha je ideální spíše pro začátečníky na sociálních sítích, nebo pro lidi, kteří potřebují pochopit, jak přesně sítě fungují, nebo co na ně dávat, aby zaujali čtenáře. Pro mě byla užitečná.
Spousta příkladů z praxe - jak samotného dua autorek, tak i odborníků na soc. sítě z celé řady úspěšných firem, kteří do knihy přispěli svými zkušenostmi. Kniha je přehledně členěná do oddílů podle jednotlivých témat - jak zaujmout lidi, jak tvořit kvalitní obsah a co do něj vlastně pořád dávat, že je velmi důležité followerům naslouchat (a ne jim jen nutit svůj produkt) a na závěr také, jak vyhodnocovat náš úspěch na soc. sítích a jak ho změřit.

04.02.2021 4 z 5


Výhled na hvězdy Výhled na hvězdy Brandon Sanderson

Vynikající druhý díl. Skvělé počtení a porádně promyšlené pokračování. Spensa je vržená do situace, kdy je hodně odkázána sama na sebe a jediného pomocníka má ve věrném, i když trochu potrhlém, M-Botovi. Objeví se celá řada nových vedlejších postav, zejména ty mimozemské se autorovi obzvláště povedly.
Rozhodně doporučuji k přečtení a moc se těším na další díl.

22.01.2021 5 z 5


Vzhůru k obloze Vzhůru k obloze Brandon Sanderson

Perfektní a úchvatná kniha, v závěru se od ní fakt nedalo odtrhnout.
Vzdušné souboje, prostředí školy, nehostinná planeta, kolonie pod povrchem, temné jeskyně - vše parádně popsané, člověk má pocit, jako kdyby tam přímo byl. K tomu skvělá hlavní hrdinka, která se člověku dostane pod kůži nejen díky ich-formě, v níž je kniha napsaná. Oblíbíte si ji stejně rychle jako sympatické vedlejší postavy, které rozhodně nejsou ploché, ale každá má svou osobnost, obavy a minulost. A závěr knihy s vysvětlením - pecka (píšu radši takhle stručně, ať něco nevyspoiluju ;-) ).
Sanderson prostě umí! Za mě jednoznačně doporučuju k přečtení.

19.01.2021 5 z 5