Valja Valja komentáře u knih

☰ menu

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Zábavné, svěží.

01.08.2020


Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Včera jsem dočetla jedním dechem. Za mě parádní čtivo a vůbec mi nevadí, že je hlavní hrdina tak trošičku nesmrtelný.. aspoň se dočkáme dalších dílů!

11.03.2019


Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

Já za sebe upřednostňuji první díl, protože u Spáleniště jsem občas narazila na nudnější místa. Přesto knížku jednoznačně doporučuji, těším se na třetí díl a těším se i na film! Zfilmovaný první díl se mi líbil a doufám, že to producenti ve "dvojce"nepokazí..

07.07.2015


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Když jsem si Labyrint kupovala, trochu mě zarazilo, že je určen pro "-náctileté".. Ale už jsem zažila, že moje "-sátiletá" duše si skvěle pochutná i na knížkách pro mládež a musím si gratulovat, že jsem si tuto knížku přečetla.. Velmi osvěžující, čtivá, nečekané zvraty.. No, hned jsem se začala pídit po druhém dílu!

07.07.2015


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Četla jsem všechny knihy této série - opakovaně - a opakovaně viděla všechny díly filmu. Meyerová mě prostě "dostala" a to rovnou cestou k srdci. Patřím ke starší generaci a možná tu hraje roli fakt, že za mého mládí bylo fantasy knih poskrovnu (a tak jimi nejsem přesycená), možná jsme v té politicky sešněrované době nedokázali naplno prožívat romantiku takového kalibru a teď si to užívám.. A možná, že antixenofobní poselství knihy, které tu na pozadí romantické lásky a zamotaného vztahového trojúhelníku, vyplývá napovrch, mě zvláště oslovuje, protože naše generace chtěla (nebo musela) zapadnout do předem narýsovaných kolejí a hlavně nesměl nikdo vyčnívat.. Ale ať už jsou důvody jakékoli, že tato kniha (a její pokračování) dokázaly zaujmout i jinou věkovou kategorii, než jaká se k tomuto tématu běžně přiřazuje, chci se tu přiznat, že drobné nedostatky ve stylistice knihy dokážu odpustit kvůli strhujícímu ději.. A místo česky dabovaného filmového zpracování sáhnu raději po slovenské verzi, která je bezpochyby lepší a nebo zvolím titulky.

12.03.2013


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Patřím k těm, kteří nejprve shlédli film - a podotýkám, že s nadšením třikrát za sebou, aby mi neunikl ani vláseček děje - a potom jsem přečetla knížku. Rozhodně nelituji, že jsem viděla nejprve film - možná bych se v knize někde uprostřed Nového Soulu ztratila... Film byl úžasný a knížka mi dokreslila, dovysvětlila, doplnila (i poupravila) děj. Vím, ve skutečnosti je to opačně, ale bojím se, že by nadšení z knížky bylo mnohem menší, kdybych dřív neviděla ten film. Tak si myslím, že kdo máte obavy shlédnout film po přečtení knihy, se bojíte zbytečně.. Film má u mě lepší známku než kniha..

12.03.2013