Tina.T Tina.T komentáře u knih

☰ menu

Vykoupení Vykoupení Nicholas Sansbury Smith

(SPOILER) Touhle knihou zakončuji a další už číst nehodlám. Překlad Jiřího Jaňáka mi opravdu nevyhovuje. Jak už jsem psala u předchozího dílu - postavy zhrubly, najednou mluví jako kanál a nějak to není ono. Kdo se trochu pohybuje v prostředí knih, tak dobře ví, že kvalitní překlad knihy by nikdy neměl vypadat jako překlad. Člověk by měl mít pocit, že čte knihu, která byla napsaná v tom daném jazyce, tedy u nás v češtině. A ten pocit tedy rozhodně nemám. Nějaké zachování tónu autora, kreativní přístup, výběr správného synonyma... to tady prostě není.
Pokud je ve větě "old man" a je to přeloženo jako "stařec", přestože je hlavnímu hrdinovi 55 let, tak nad tím asi moc nepřemýšlel. Trochu to působí jako prohnané překladačem a jen zběžně zkontrolované. Možná jsem moc náročná, ale mě to opravdu tahalo za oči a pokud bude překládat i další díly, tak už je číst nebudu.
Jinak kniha pokračuje v podobném duchu, jako předchozí dvě, jen více černobíle. Záporák je záporákovitější, klaďasové moc kladní, děj je hodně předvídatelný a po polovině knihy už je vám skoro jedno, co s nimi bude. Po pravdě, jediná postava, o kterou jsem se strachovala, byl pes Miles. A proto, v nejlepším skončit.

EDIT: Musím reagovat na jiný příspěvek, že se nekonaly logické ani dějové lapsusy - ale ano, byly tam. A pozor, spoiler. Kolik asi tak bylo Katrině, když byli zhruba stejně staří s X a teď najednou otěhotněla? Aby X zapomněl úplně na všechno, po pár letech samoty? Ano, mohlo mu přeskočit, ale kompletní ztráta paměti? Aby si psal deník s útržky vzpomínek? Prostě ne, takhle moc logiku nejde vypnout, jde napsat akční kniha, která má hlavu a patu :-)

17.04.2024 2 z 5


Duchové Duchové Nicholas Sansbury Smith

Dějově malinko bohatší, byť lehce stereotypní - skáčeme, žerou nás sirény, někdo zemře, někdo ne. Oproti první knize došlo k posunu v charakteru některých postav, což asi bylo vzhledem k ději nutné, ale připadlo mi, že spisovatel příliš tlačí na pilu. Ukázat mravní úpadek dotyčného jde i méně polopaticky.
Co mi ale vadilo velmi, byla změna překladatele. První díl přeložil Robert Čapek, druhý a třetí Jiří Jaňák. Ve větách došlo k výraznému zhrubnutí a nárůstu vulgarismů, což zřejmě p. Čapek při překladu uhlazoval. P. Jaňák ne a postavy tak najednou mluví jako kanál. Měla jsem pocit, že čtu knihu od úplně jiného spisovatele, který jen volně navázal na první díl.
Stále je to takové spotřební čtivo, takže přečtu i ten třetí díl, když ho mám z té knihovny půjčený, ale další už vyhlížet nebudu. Je škoda, že vydavatelství nedrží "lajnu" a nenechá překlad jednomu člověku, zvlášť, když jsem se dívala, že oba dva překládají několik spisovatelů souběžně, např. Blake Crouche - tam nastane totéž (a opět to stejné vydavatelství). Je to trochu jako v dabingu, vidíte herce, ale mluví jinak. Asi ne úplně hůř, jen jinak. Ale vás to štve, protože jste nedostali, co jste očekávali.

02.04.2024 3 z 5


Do pekel Do pekel Nicholas Sansbury Smith

Takové spotřební čtivo, vcelku slušný průměr. Jen člověk opravdu musí vypnout logické myšlení, které přesto znovu tu a tam vystrčí drápky - a proč, když jich je tak málo, nechodí do škol a naopak neudržují veškerou kulturu a vědomosti, co mohou? Odkud se rekrutují noví Helldiveři, když jich je takový úbytek a na horních palubách je tak málo lidí? Atd, je toho hodně.
Srovnání s "Městy" od Sněgoňové se přímo nabízí a taky musím říct, že se mi líbily více. Tady jsou vzducholodě více méně stejné, její Města byly každé jiné, se svou jedinečnou atmosférou.
Jo, jako spotřební čtení dobré, ale jsem ráda, že mám půjčeno z knihovny, znovu už to číst nepotřebuji a vlastnit překvapivě taky ne.

02.04.2024 3 z 5


Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Klasická kotletovka, plno sexu, hlášek, nekorektností, démonů a jiných pokřivenců. Velmi čtivé, jako vždy, jen už na můj vkus až hodně vulgarit. Fakt hodně, už to překročilo mou osobní hranici. A to plně chápu, že lovci démonů nebudou mít slovník hodný mezinárodního diplomata.
Příběh Filipa a Andrey svižný, dobře vykreslený. Potěšily odkazy na žijící, nežijící i fiktivní známé postavy (Tobiáš, Kroulík, Mamula, Krumpoch a další). Jo, dobře se to četlo. Na odreagování po pracovním dni výborné.

27.01.2024 4 z 5


Pád do chaosu Pád do chaosu Megan E. O'Keefe

Tak jsem nakonec oproti všem předpokladům, kdy se mi nechtěla dočítat ani jednička, nakonec přečetla i dvojku. A musím říct, že jsem tomu docela přišla na chuť. Druhý díl už byl výrazně ucelenější, skládanka do sebe zapadla a to, co v prvním díle nefungovalo, tady šlapalo. Z Tomase se vylíhl sympaťák, na jeho části sem se v knize vždycky těšila. Autorka z toho sice dělá telenovelu, záměrně natahuje děj a klade jim do cesty překážky, ale všichni víme, jak to skončí a držíme jim palce.
Od inteligentních lodí se to posunulo někam jinam a je to asi ku prospěchu věci. Ale pořád je hrozná bichle a prospělo by tomu zúžení. A taky méně lesbiček, gayů, nebinárních, neutů, černochů, směsic etnik, atd. A to jsem tolerantní a nemám s nimi problém. Kdo ho má, bude asi nemile překvapen, že je jich kniha doslova plná a běžný heterosexuál je tam spíše výjimka.
Knihu bych si sama o sobě nekoupila, ale když na mě bafla v knihovně, proč ne.

17.01.2024 3 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Tak se taky přidávám, já byla spokojená. Aktuálně sama žiju v sudetech, sice v jiných, ale jednou sudety, vždycky sudety. Můžu potvrdit, že v hlavách lidí stále přetrvává to, o čem autor psal. Staré křivdy a hříchy předků. Ve vlastní rodině, do které jsem se přivdala a která má německé kořeny, jsem se setkala s tím - tam s těmi nemluv, ty my nemáme rádi, jejich rodiče nám před lety udělali to a to. Když jsem namítla, že tohle je jiná generace, mně nic neudělali a nevidím nic špatného na tom, jim říct Dobrý den, tak se to setkalo s hlubokým nepochopením.
Knížka mně nezklamala, dostala jsem přesně to, co jsem očekávala a detektivní příběh k tomu. Zhruba od půlky se dala zápletka odhadnout, ale to vůbec nevadilo. Ta atmosféra devadesátek byla vykreslena skvěle, vrátilo mě to v čase, řekla bych až moc. Kdo sametovou revoluci neprožil na vlastní kůži, asi bude hodnotit méně pozitivně, ale já si v tom to své spolehlivě našla.

13.01.2024 4 z 5


Marxovka Marxovka Martina Svobodová

Mile překvapilo. Knížku mi půjčila kamarádka, že si ji MUSÍM přečíst. Po přečtení jsem rovněž začala pátrat, kde byla moje babička, když čekala mou maminku. To propojení babička - matka - dcera opravdu funguje, jedinečné spojení, mám potvrzeno z vícero stran, nejen ze své rodiny.
Útlounká knížečka potěšila, zahřála u srdce, vrátila v čase do dob minulých. Dnes už by soužití tolika národnostních a rasových etnik bylo složitější, možná i nemožné. Díky za ten návrat a za představení Severních Čech trochu jinak, než je znám dnes, coby přistěhovalec.

12.01.2024 4 z 5


Časovládci: Skryté ostří Časovládci: Skryté ostří Martin Sládek

Od autora jsem jako první četla jeho akční nářez Nabídka, která se neodmítá a pak dvakrát Haralda a čekala jsem něco v podobném duchu. No a dostala jsem něco úplně jiného.
Časové paradoxy mám moc ráda, tak jsem se těšila. V první části knihy jsem se trochu ztrácela a chvíli trvalo, než to do sebe začalo vše zapadat a dávat smysl. Kdo chce akci hned, tohle bude muset zvládnout. Když se hlavní hrdina dostal do Akkonu, nemohla jsem se odtrhnout. Mám ráda knihy, které mě inspirují k dohledávání souvislostí, historických postav, dobových maleb i současných fotek, a kde linie mezi realitou, respektive historií a fikcí je velmi tenká. Tohle všechno se autorovi podařilo. Takže aktuálně dohledávám Velmistry Templářů, Johanity a další. Díky! :-)
Určitě se těším na další díl. Už bude??

17.10.2023 4 z 5


Rychlostní zbraň Rychlostní zbraň Megan E. O'Keefe

Drhne to a skřípe... Jsem v půlce a už teď vím, že to nedočtu. Zvlášť, když jsem se dozvěděla, že to má být trilogie a tohle je první díl, takže to nemá konec. Další díly rozhodně nechci.
Inteligentní lodě šly pojmout mnohem lépe, věčná škoda nevyužitého potenciálu. Sanda to všechno neutáhne a není tak dobře prokreslená, aby mě to přimělo číst dál. Je mi celkem fuk, co s ní bude a to by se asi čtenáři dít nemělo.

Místy hyperkorektní, kdyby to byl film, tvůrci by si mnuli ruce - ještě dosadíme povinného černocha a máme tam všechno. Škoda. Jsem ráda, že ji mám z knihovny a nebyla to zbytečná koupě.



EDIT: Tak jsem to nakonec dočetla. Přesně v polovině, na stránku přesně (z 546 stran, šílené a to mám tlusté knihy ráda), to konečně začalo mít trochu spád. Tři dějové linky, z čehož jedna tak roztahaná, že jsem vždycky zapomněla, co se tam vlastně dělo, než jsem se k ní znovu pročetla. Knize by velmi, velmi prospělo zúžení. A jak jsem psala dříve, je to trilogie, takže kniha je neukončená. Má frustrace trvá, bichle jako hrom a příběh není zakončen. Další číst nehodlám, život je krátký, na čtení nedobrých knih.
PS: I ten povinný černoch tam byl.

13.09.2023 2 z 5


Hladový národ Hladový národ Vendula Brunhoferová

(SPOILER) Alternativní historie mám moc ráda, tak jsem se na knihu těšila. Sice si na svou chvíli počkala, už mi asi rok ležela v knihovně, ale dočkala se.
Plusy - dobrý nápad, odpudivě popsaní "hladovci", načtenost historických reálií, pěkná práce s češtinou a skladba vět. Sympatičtí jsou opravdu fajn - Joachim, Crispin, nesympatičtí jsou řádní neřádi - Moltke a většina hladovců. Nejednoznačné postavy popsané natolik dobře, aby jim člověk držel palce, aby se překlopili na tu "správnou" stranu.
Mínusy - dost rychlý závěr. Vzhledem k tomu, že jde o klasické "putování za svobodou", zdál se mi ten závěr takový urychlený, bum a je konec. Což může být pouze můj subjektivní dojem, jako koneckonců celé tohle hodnocení. Občasné přešlapy v logice už tu zmíněny jsou (kde a kdy se naučila devítiletá polská holčička plynně dva další jazyky?). (+ POZOR SPOILER!) - vím, že život není pohádka, ale aspoň v knížkách by mohla... to jich nemohlo přežít víc?

20.08.2023 2 z 5


Adept Adept Adam Przechrzta

Právě proto, že je to takový kříženec mezi Stalkerem, Metrem a čímkoliv od L.N.Tolstého, tak mě to velmi zaujalo. Vztahy mezi Rusy a Poláky, Varšava v době, kdy ukázat kotníček u ženy byl skandál, to vše se četlo jedním dechem. Co mi na knize ovšem velmi vadilo a nevím, jestli je to stylem psaní autora, nebo se to "ztratilo v překladu", že všechny postavy mluvily naštvaně, vztekle a nesympaticky. Autor s tím má patrně problém, protože neutrální mluva se tam téměř nevyskytuje. Nedá se na to zvyknout, "vztekle odvětil", "zrudnul vzteky", "odsekl", atd... Nic pozitivního, nic neutrálního.
Velká škoda, protože mě to odrazuje od dalších dílů. Možná muži to vnímají jinak, ale ženy citlivé na emoce (a přebírající je), těm se to patrně bude číst dost složitě.

02.07.2021 2 z 5