therushka531 therushka531 komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Pozor, spoilery!
Suverénně nejlepší Holeovka od začátku řady! Jsem nadšená, jelikož 1. Harry nebyl pořád v lihu, 2. jsem tentokrát fakt netušila, kdo je vrah, 3. se mi moc líbilo, jak to dopadlo s Malým Spasitelem i Jonem a že to Harry takto udělal (málokterý autor má odvahu a nechá hlavního hrdinu a "klaďase" zachovat se takovýmhle způsobem). Moc pěkná byla i zápletka, žádný pimitivní motiv, nepřišlo mi to překombinované jako předchozí knihy a celkem se tomu dalo uvěřit. Malá hnidopišská výtka by byla, že se Nesbo lehce opakuje (další dva bratři alá Kain a Ábel, jako v předchozím díle), ale ani to moc nevadilo. Moc se mi líbila linka s Martinou, nějak jsem doufala, že jim bude dopřáno víc času. A pak Halvorsen a Harryho bývalý šéf ... no škoda mluvit, jen si někoho oblíbím, tak mi ho zabijou. Jinak kniha výborně psaná, čtivá, děj má spád, jen mám prostě často u Nesba pocit, že je kniha psaná jako film. Tož vzhůru na Sněhuláka!

14.09.2018 4 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Čtu HH popořadě a tento díl mi zatím přišel nejlepší, i když u všech jsem cca od poloviny knihy věděla kdo je vrah =) Nicméně k Července mám několik výhrad a budu ráda, za reakci od těch, kteří také četli, třeba jsem něco přehlédla.

!!! POZOR SPOILERY!!!

Co se týče vraždy toho slizáka, který vydíral Rachel a chtěl po ní sex, zjistil Harry proč ho její otec zabil? Já to z knihy moc nepochopila... Pokud ano, tak to nebylo v knize nijak řešeno, a bylo to zahráno do ztracena, což mi přišlo divné. Jakoby to u Harryho nevyvolalo nic, o čem by stálo za to se zmínit ani ve vztahu k Ráchel. Pokud ne, tak mi to příjde ještě divnější, zejména, když Harry pořád šťourá do vraždy Ellen, a pořád mu na tom "neco nesedí", ale tady neřeší motiv proč slizáka zabil?

Úplně jsem nepochopila, proč vrah nakonec atentát neuskutečnil, přišlo mi to, jako by jen stál u okna, mířil a čekal, a když Harry vpadl dovnitř, tak to vzdal. To mi příjde nepravděpodobné vzhledem k jeho odhodlání. Logičtější by mi přišlo, kdyby prostě jen zmáčkl spoušť, a nechal se klidně Harrym střelit, stejně neměl co ztratit.

Co myslítě, že říkal vrah tomu překupníkovi zbraní, kterého Harry vyslýchal v Johannesburgu. Bylo tam, že něco nenávidí. Můj tip je že nenávidí zradu.

09.09.2018 3 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Pozor, spoilery!!!

Yes yes yes, konečně jsem se dočkala, a nevěděla jsem, kdo je vrah (i když to, že se nebude jednat o žádného sériového bylo celkem jasné) Ale popořadě. V první části mě Harry pěkně sral, vůbec mě nebavilo číst jak pořád chlastá a pak nemá chlast, shání chlast a zase chlastá a tak pořád dokola. Trochu jsem doufala, že Nesbo ukončí jeho trápení a nechá ho někde zhynout ve škarpě a bude pokoj. Pak nicméně odložil sklenku a příběh se krásně rozjel. Četl se tak dobře, že jsem se dokázala povznést nad nepravděpodobné spletitý plán, který zázračně dokonale vyšel, nad drobné opakování (druhý zdrcený manžel/vrah s podobným motivem, ve dvou knihách po sobě) i podivnosti, jako Olega, který usne (!) ve výtahu v situaci, kdy je pronásleduje Tom a oni ho zabíjejí nebo mrtvola visící ve skříni v obalu na šaty na ramínku (??) se neutrhne a visí tam 3 týdny. Naopak krásně zvrhlý byl obraz mrtvoly ve vodní posteli se kterou přes igelit obcuje manžel. Prostě se mi to líbilo a závidím Harrymu kámoše, kteří jsou ochotni pro něj riskovat kde co, i když je ožralý, nespolehlivý a zblitý. Asi má nějaké kouzlo osobnosti, které se tedy pro mě v té chvíli vytrácí. Každopádně jsem byla spokojená s koncem a zúčtováním s Tomem, takže jsem kihu odkládala s pocitem zadostiučinění. S povděkem jsem kvitovala i "humornou vsuvku" s pekařem Hlinkou, který peče ráno v Tróji čerstvé croissanty, škoda, že Nesbo nenapsal ve kterém Albertu, skočila bych si pro ně = ))) Za mě pěkné a těším se na další!

09.09.2018 4 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Ach jo, zase zvratky pleskající o podlahu a jejich štípání v nosohltanu, už jsem se bála, že to bude chybět! Ne vážně - díl od dílu mi knihy příjdou lepší a lepší, nicméně kniha mne neuchvátila, a při rozuzlení se nedostavilo se žádné velké wooow. Možná proto, že jak to bylo s bankovním přepadením jsem věděla už docela záhy a ta část s Annou mi přišla lehce přitažená za vlasy. Moc se mi ale líbí zápletka s Tomem a postava Beáty, doufám, že jí Nesbo zase nezamorduje. Také by mě zajímalo, jak dlouho by se zaměstnanec typu Holea v reálu udržel u policie...

04.09.2018 3 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Plus za perfektní popis prostředí, měla jsem pocit, jako bych tam byla, a za postavu Harryho. Mínus za "tu záležitost" s jeho sestrou, která mi přišla přitažená za vlasy a zbytečná (taková "náhoda", že se to přihodilo zrovna jí), za motiv (na můj vkus trochu primitivní), za to, že bylo zase dost brzy jasné, kdo je vrah, a hlavně za ten konec, kdy !!!! SPOILER !!!! polomrtvý Harry chytá vraha jako v americkém akčňáku, tam jsem se fakt smála. Za mě rozhodně slabší než první díl.

30.08.2018 2 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Za mě průměrné. Plus za prostředí, postavu hlavního hrdiny, jeho dívky, sestry a celkově jeho životníí peripetie. Mínus za motiv a za to, že bylo hrozně průhledné, kdo je vrah.

30.08.2018 3 z 5