TFArchmann TFArchmann komentáře u knih

☰ menu

Shakespeare na piercingu Shakespeare na piercingu Jiří Staněk

Sáhl jsem po knize, neboť jsem si chtěl přečíst něco z české poezie, výběr byl tedy poněkud náhodný a slepý (a právě to bylo nejspíš problémem). Básně jsem z většiny nechápal jako celek, nýbrž jako řádek pod řádkem. Není to však chyba knihy, či autora, ale chyba moje. Hádám, že ještě nejsem dostatečně vyspělý čtenář, abych podobnou sbírku chápal nebo byl hoden ji hodnotit.

18.11.2015


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Krásná ukázka toho, že člověk může dosáhnout ohromných věcí, aniž by si to uvědomil. Síla a kouzlo jsou v maličkých gestech, právě k tomu vás příběh přivede. Nepotřebujete hromady peněz ani davy obdivovatelů k tomu, abyste ve světě zanechali něco smysluplného a skutečného. Stačí vám pytlíček žaludů.

27.10.2015 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Asi budu působit jako totální idiot, nebo se zkrátka jen opět projevuje má odlišnost od ostatních, ale druhý díl se mi líbil několikanásobně víc než ten první. Rezistence je narozdíl od Divergence propletena SKUTEČNOU, strhující a akční dějovou linií, tudíž jí nemohu vyčíst, že většina příběhu se odehrává v simulaci, jako tomu bylo u předešlého dílu. Doporučuji a jsem zvědav, co se vyklube ze závěrečné knihy, která je tolik kritizována.

06.08.2014 5 z 5


Město ze skla Město ze skla Cassandra Clare (p)

Já si nemůžu pomoct, ale tohle je prostě nejlepší kniha, co jsem kdy četl. Vždy jsem jich za "nejlepší" považoval víc, ale Město ze skla je naprosto předčilo.

05.07.2014 5 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Závěrečný díl série mě dost zklamal. Hunger Games miluju jako nic jiného, ale absolutně nechápu, co to autorka vyvedla s první polovinou této knihy. Sedět v koutě, být na každé páté stránce zraněná, nebo zblázněná, to mi zkrátka nepřijde jako něco, co by měla dívka v plamenech dělat, když se ve zbytku světa šíří revoluce, jejíž je symbolem. Čekal jsem spoustu bojů, dobývání Panemu, kaluže krve a já nevím, co všechno, ale Síla vzdoru je příkladem toho, že u dobrých knih nikdy nevíte, co máte čekat. Druhá polovina knihu, jako celek, zachránila. Prožijete u ní tolik emocí, až úplně zapomenete na všechny nedostatky. Epilog mi přišel zbytečný, ale přesto autorku obdivuji za její práci a nápaditost. Bohužel nemůžu dát 5 hvězdiček jako u předešlých dvou dílů.

05.07.2014 4 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Jediné, co mi tu nesedlo, byl příliš jednoduchý styl, kterým autorka píše.

05.07.2014 5 z 5


Hlas nože Hlas nože Patrick Ness

Podle anotace jsem si myslel, že bude knížka nějakou hloupou fantasmagoristickou intergalaktickou slátaninou, ale zdání se od reality liší víc, než by člověk čekal. Nápad s Hlukem zkrátka nemá chybu (i když si nedokážu představit, jak bude ztvárněn ve filmové podobě) a celý děj je tak nezdravě napínavý, že knihu prostě nejde nedočíst. Jeden z nejlepších kousků, co jsem dosud četl.

05.07.2014 5 z 5


Temný ráj Temný ráj Patrick Ness

Druhý díl mi přišel o něco málo slabší, než byl ten první, ale i přes to byl skvělý. Musím souhlasit s tím, že první polovina knihy nebyla ničím zajímavá a měl jsem trochu problém se jí prokousat, ale ve finále jde opět o jeden z úžasných (a poměrně nedoceněných) příběhů. Ness píše zvláštním způsobem, díky kterému máte pocit, že právě vy jste Todd Hewitt, nebo Viola Eadová. Doporučuji.

05.07.2014 4 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Musím se přiznat, že mě Divergence zklamala. Slýchal jsem chválu z každé strany, až jí bylo víc, než si zaslouží. Dost mi vadilo, že víc jak polovinu knížky tvořily jen představy, se kterými se Tris musela poprat. Přece jen by byl děj daleko lepší, kdyby se všechny simulace odehrávaly ve skutečnosti. Sedět v křesle a přečkávat tyhle "simulace" mi zkrátka nepřijde jako hrdinství. Kniha mě bavila, to ano, ale zkrátka jsem od ní čekal víc. Na nějaké lepší úrovni mi přišlo posledních cca. 100 stran. Určitě budu v trilogii pokračovat a jsem zvědavý, co se z toho všeho ještě vyvine.

05.07.2014 4 z 5